powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

SIEMENS:Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 64 πρόσωπα για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων.Ανάμεσά τους και 17 Γερμανοί


Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για 64 πρόσωπα για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της SIEMENS δείχνει με πρότασή του προς στο δικαστικό συμβούλιο ο αναπληρωτής εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Γαληνός Μπρης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός με την πρότασή του που απαριθμεί 2368 σελίδες περιγράφει τις διαδρομές του μαύρου χρήματος που διακινήθηκε για τη σύμβαση 8002 της Siemens με τον ΟΤΕ.


Kατά τον εισαγγελέα οι δωροδοκίες εκτιμάται ότι έφτασαν τουλάχιστον 69.942.000 ευρώ όση και η ζημιά που υπολογίζεται ότι υπέστη το ελληνικό
δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί πως η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από το σημερινό εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου το 2006.

Ειδικότερα, ανάμεσα στους 64 κατηγορούμενους που προτείνει ο εισαγγελέας να καθίσουν στο εδώλιο περιλαμβάνονται και 17 Γερμανοί υπήκοοι. Στην  πρότασή του ο κ.Μπρης επισημαίνει ακόμη ότι για τη διερεύνηση της υπόθεσης έπρεπε να ανοίξουν εκατοντάδες τραπεζικοί λογαριασμοί και να ερευνηθούν οι διαδρομές του μαύρου χρήματος.

Αναλυτικά, ο εισαγγελικός λειτουργός με την πρότασή του ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη:
- 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
- 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο περί καταχραστών, και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
- 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία
- 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
- 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Και μια κατηγορούμενη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση το συνολικό κόστος της επίμαχης σύμβασης υπολογίζεται στα 236 δισ. δραχμές. Τον τελικό λόγο έχει πλέον το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.