powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Φανάρια με ταυτότητα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης Τώρα θε λέμε "στρίψε στο φανάρι με το νούμερο 69"

Στην τοποθέτηση αριθμημένων πινακίδων στους φωτεινούς σηματοδότες του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης προχωρά η γενική γραμματεία Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών έπειτα από πρόταση του συγκοινωνιολόγου Σταύρου Κωνσταντινίδη.

Τα φανάρια με ταυτότητα εκτιμάται ότι θα διευκολύνουν τους οδηγούς να βρίσκονται γρήγορα και εύκολα στον προορισμό τους, χωρίς να κάνουν άσκοπους κύκλους.

Ο γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος υιοθέτησε την ιδέα και σε πιλοτική φάση προβλέπεται να τοποθετηθούν 385 μικρές, κίτρινες πινακίδες αριθμημένες πάνω από τα φανάρια σε κεντρικούς κόμβους, καθώς και σε επεκτάσεις ανατολικά
και δυτικά της πόλης. “Η ιδέα έχει ως εξής: Βρίσκομαι σε μία μεγάλη πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, και δεν γνωρίζω πώς ακριβώς να πάω στο σημείο που επιθυμώ. Ρωτάω περαστικούς και συνήθως μου λένε στρίβεις στο πρώτο, δεύτερο ή στο τρίτο φανάρι ή μου δίνουν ως σημείο αναφοράς κάποιο κτίριο. Αναγκαστικά κάθομαι και μετράω φανάρια ή βλέπω κτίρια, που δεν τα γνωρίζω, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων, αλλά και πολλές φορές να χάνω το μέτρημα και κατά συνέπεια το δρόμο. Αντ’ αυτού θα μπορούσαν να πουν στρίβεις από το φανάρι με το νούμερο 77”, σημειώνει ο συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης.
Η αρίθμηση των φαναριών θα ξεκινά από το αεροδρόμιο “Μακεδονία” με το “0”. Στόχος είναι να μπουν τα πρώτα νούμερα στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια ο κάθε δήμος να δημιουργήσει το δικό του πλέγμα. “Οι πινακίδες είναι μία λύση για το κυκλοφοριακό απλή, φθηνή, ενταγμένη στο πλαίσιο της εποχής, με υψηλή πολλαπλασιαστικότητα”, επισήμανε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Μία πρώτη δοκιμή έγινε στην Καλαμαριά, όπου αύριο, στις 12 το μεσημέρι, θα παρουσιαστεί η ιδέα σε εκδήλωση με τίτλο “Φανάρια με ταυτότητα... για να μην οδηγούμε στα τυφλά”. Η εκδήλωση θα γίνει στο Θεατράκι Χηλής με ομιλητές τον Στρ. Σιμόπουλο, τον Στ. Κωνσταντινίδη και το δήμαρχο Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη.