powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Εφραίμ της μονής Βατοπεδίου πάλι σε δίκη


Σε δίκη παραπέμπονται οριστικά τα 14 εμπλεκόμενα πρόσωπο στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου σύμφωνα με βούλευμα του Αρείου Πάγου.
Το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου με το υπ΄ αριθμ. 1221/2014 βούλευμα απέρριψε την αναίρεση που είχε ασκήσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Μποροδήμος κατά του βούλευματος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη τα 14 άτομα. Ο κ. Μποροδήμος υποστήριζε ότι το επίμαχο παραπεμπτικό βούλευμα έχει αντιφάσεις, ελλείψεις και λογικά σφάλματα.
Μα σημειωθεί ότι της αναίρεσης του κ. Μποροδήμου είχε προηγηθεί σχετική αίτηση του ηγούμενου Εφραίμ (κατά κόσμον Βασίλης Κουτσός), του μοναχού
Αρσένιου και του δικηγορικού γραφείου Δημήτρη Πελέκη.
Κατόπιν αυτών θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων (σύμφωνα με το 2000/2013 παραπεμπτικό βούλευμα του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών Αθηνών) ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η Αικατερίνη Πελέκη και οι δικηγόροι Διονύσιος και Δημήτριος Πελέκης
Με το ίδιο βούλευμα έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), καθηγητής Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος και ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος. Επίσης, έχουν παραπεμφθεί ο πρώην γενικός γραμματέας του τότε υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς και η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη.
Ακόμη, θα δικαστούν μαζί στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους όπως είναι ο τέως αντιπρόεδρος ΝΣΚ Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και οι Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.
Το παραπεμπτικό βούλευμα, κατηγορίες ηθικού ή φυσικού αυτουργού σε πράξεις απιστίας και ψευδείς βεβαιώσεις, σχετικά με τις ανταλλαγές ακινήτων και συγκεκριμένα της λίμνης Βιστονίδας και παρόχθιες εκτάσεις με άλλα ακίνητα - φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου.


Αρχείο   08.10.2013
Για κακουργηματικές και πλημμεληματικές πράξεις παραπέμπονται σε δίκη για την υπόθεση του Βατοπεδίου 14 άτομα, με βούλευμα του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών. Μεταξύ αυτών είναι ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη και συγγενικά της πρόσωπα. Δεν παραπέμπεται να δικαστεί για τις «ιερές ανταλλαγές» ο Γιάννης Αγγέλου, τότε διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Με το βούλευμά τους (αριθμ. 2000/2012) οι εφέτες κρίνουν ότι για την υπόθεση των ανταλλαγών μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου πρέπει να παραπεμφθούν να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τα 14 από τα συνολικά 32 άτομα που περιλαμβάνονταν στη δικογραφία.
Βάσει του βουλεύματος, αυτοί είναι ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννης Διονυσόπουλος και Στέφανος Δέτσης, το πρώην μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Χριστόδουλος Μπότσιος, ο πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γρηγόριος Κρόμπας, ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου καθηγητής Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας Διαχείρισης Ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος, η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν ανά περίπτωση οι 14 αφορούν τα αδικήματα της ηθικής και φυσικής αυτουργίας, της απιστίας και των ψευδών βεβαιώσεων για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων με άλλες εκτάσεις του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, παύεται οριστικά η ποινική δίωξη –λόγω παραγραφής– για την πλειονότητα των κακουργημάτων και ταυτόχρονα, αίρεται για τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ ο περιοριστικός όρος της παραμονής εντός των ορίων του Αγίου Ορους. Για τα πρόσωπα που δεν παραπέμπονται –μεταξύ των οποίων και ο κ. Αγγέλου– οι εφέτες κρίνουν ότι δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος τους.
www.kathimerini.gr
Έντυπη