powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Κ. Ιγγλέζη, Δ.Χαραλαμπίδου και Ν.Βαλαβάνη για την παραχώρηση έκτασης των Αγρ. φυλακών Κασσάνδρας στο ΤΑΙΠΕΔ


«Έναρξη της διαδικασίας ‘Αξιοποίησης’ ακινήτου Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας που έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ»
Επίλογο στο χρονικό της «αρπαγής» των εκτάσεων από τις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας βάζει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ με δελτίο τύπου όπου ανακοινώνει την έναρξη διαγωνισμού για την κατασκευή γηπέδου Γκολφ στο εν λόγω ακίνητο.
Πρόκειται για μια έκταση 915 περίπου εύφορων στρεμμάτων στην περιοχή Σάνη στη Χαλκιδική, η οποία χρησιμοποιείται από το 1930 για καλλιέργειες και βοσκότοπους από τους κρατουμένους των φυλακών. Ζωτικότατης σημασίας τόσο
για την  εύρυθμη λειτουργία των φυλακών όσο και για τη ποιότητα των συνθηκών κράτησης αλλά και της επανένταξης των κρατουμένων αφού με την εργασία τους ουσιαστικά εκπαιδεύονταν πάνω σε αγροτικά θέματα αποκτώντας εφόδια για μετέπειτα ενασχόληση τους στον αγροτικό τομέα.
Αντί να αναβαθμιστεί αυτό το μοντέλο λειτουργίας, επιλέγεται η διάλυσή του και η επιστροφή σε πιο παραδοσιακές μεθόδους εγκλεισμού. Μέσω του μηχανισμού ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ οι εκτάσεις των φυλακών δίνονται θυσία στο «βαρέλι χωρίς πάτο» που αποτελεί το δημόσιο χρέος.
Προ του τέλους λοιπόν, η έκδηλη ανησυχία των κατοίκων  και φορέων της περιοχής , όπως και των τροφίμων και προσωπικού των φυλακών συνοψίζεται στα παρακάτω:
Α. Όσον αφορά τις φυλακές Κασσάνδρας
  • Η αλλαγή του χαρακτήρα των φυλακών από αγροτικές φυλακές, δηλαδή από εναλλακτική μορφή έκτισης ποινής σε στερητική της ελευθερίας των κρατουμένων, σε κλειστές φυλακές, με μόνο κριτήριο την χρηματοδότηση του χρέους είναι απαράδεκτη.
Β. Σε σχέση με το περιβάλλον:
  • Η άρνηση των ιθυνόντων να παραδεχτούν τις παγκοσμίως γνωστές επιπτώσεις (παράδειγμα Ισπανίας) στο περιβάλλον από τέτοιου είδους χρήσεις: μείωση ποσότητας νερού για άλλες χρήσεις και μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα λόγω της εντατικής χρήσης φυτοφαρμάκων .
Γ. Σε σχέση με την κοινωνία:
  • Θα ενισχυθούν οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις από τα “all inclusive” πακέτα της επιχείρησης γκολφ;
  • Θα αντιμετωπιστεί η μάστιγα της ανεργίας στην περιοχή όταν οι θέσεις εργασίας στα γήπεδα είναι τόσο λίγες και τόσο εξειδικευμένες;
Η διαφήμιση της προωθούμενης επένδυσης  στο σημερινό δελτίο τύπου από το ΤΑΙΠΕΔ τα λέει όλα μόνη της:
«Η Χαλκιδική  είναι γνωστή για το μοναδικό ορεινό της τοπίο, για τα πλούσια καταπράσινα δάση της με δέντρα που φθάνουν μέχρι τη θάλασσα, για τα καταγάλανα και καθαρά νερά της , για την πλούσια γαστρονομική και πολιτιστική κληρονομιά της, καθώς και για τους χώρους ιδιαιτέρου αρχαιολογικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος που διαθέτει. Όλα τα παραπάνω τη κατατάσσουν εύλογα σε έναν από τους πιο δημοφιλείς και ενδιαφέροντες τουριστικούς προορισμούς της χώρας»
Η περιγραφή, όμως, αυτή για τον περιοχή δεν συμβιβάζεται με τα χιλιάδες στρέμματα εργοταξίων της επένδυσης στις Σκουριές. Δεν συμβιβάζεται με την αποψίλωση των δασών και την μόλυνση ή την κατασπατάληση των υδάτων όπως γίνεται με τα γήπεδα γκολφ.   Καλό θα ήταν, την άποψη αυτή για την Χαλκιδική να την θυμάται η κυβέρνηση όταν πρέπει να προστατέψει τον τόπο και τους ανθρώπους του, όχι μόνο όταν βγαίνει να διαλαλήσει την «πραμάτεια» της θυσία στους διάφορους κερδοσκόπους.