powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

«Γαλάζιοι» δήμαρχοι κατά Μητσοτάκη για επανέλεγχο, αξιολόγηση – Υιοθετούν τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ!

Στην επισημοποίηση της αντίθεσής τους απέναντι τόσο στον επανέλεγχο των συμβάσεων όσο και της αξιολόγησης υιοθετώντας μάλιστα τις απόψεις που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε χθες η νέα υπό τον Γιώργο Πατούλη, «γαλάζια» ηγεσία της ΚΕΔΕ. Οι νεοδημοκράτες δήμαρχοι βρήκαν την ευκαιρία κατά τη συνάντησή τους με την ΠΟΕ-ΟΤΑ για να βρεθούν απέναντι στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και να δηλώσουν ότι στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων. Για τη στάση αυτή που έρχεται ως συνέχεια αντίστοιχης απόφασης της
«πράσινης» ηγεσίας της ΚΕΔΕ που αποχώρησε πριν από μερικές εβδομάδες,  είχε προϊδεάσει ο «γαλάζιος» πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός ο οποίος όχι μόνο στήριξε τον τον (προερχόμενο από το ΣΥΡΙΖΑ) δήμαρχο Λάρισας Απόστολο Καλογιάννη για την απόφασή του να μην αποστείλει στοιχεία για τον επανέλεγχο συμβάσεων δημοτικών υπαλλήλων αλλά και «κάρφωσε» τον κ. Μητσοτάκη.
Τι είπαν κατά τη συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση:
-Σε ότι αφορά στον επανέλεγχο των συμβάσεων και οι δύο πλευρές (ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ) διατύπωσαν τη διαφωνία τους αλλά και την ανησυχία τους ότι θα οι δήμοι θα μείνουν χωρίς προσωπικό. Αντίθετα συμφωνούν να προχωρήσει μέχρι τέλους ο έλεγχος πλαστότητας όλων των δικαιολογητικών, όλων των εργαζομένων. Μάλιστα όπως τόνισε ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ Π. Ζυγούρης ο επανέλεγχος των συμβάσεων συνεπάγεται επανεξέταση των προϋποθέσεων που έθετε το Π.Δ. Παυλόπουλου και ουσιαστικά απονομιμοποίηση των άτυπων μορφών εργασίας. Συμπληρώνοντας ο β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Ι. Καραγιάννης σημείωσε πως ό,τι προβλέπει το ΠΔ είναι το όλον, οτιδήποτε άλλο σημαίνει αποδόμησή του. Ενώ υπογράμμισε ότι ήδη έχει αποφανθεί το ΑΣΕΠ επί αυτών των συμβάσεων και άρα δεν τίθεται εκ νέου θέμα, υιοθετώντας, δηλαδή, την άποψη που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Bεβαίως, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επιφυλάχτηκε να πάρει θέση, ωστόσο τόνισε ότι το Δ.Σ. θα τοποθετηθεί εκ νέου και με περισσότερη σαφήνεια για το θέμα.
-Σε ότι αφορά στην αξιολόγηση τόσο από την ΚΕΔΕ όσο και από την ΠΟΕ-ΟΤΑ τονίστηκε ότι είναι υπέρ της αξιολόγησης, όχι όμως με το υπάρχον σύστημα.  Συμφώνησαν, δε, ότι η ΚΕΔΕ θα πρέπει να συμμετάσχει στη διαμόρφωση του νέου μόνιμου συστήματος αξιολόγησης.



Συνάντηση του Προεδρείου της Κ.Ε.Δ.Ε. και του Προέδρου της Γ. Πατούλη, με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΚΕΔΕ
Στην ανάγκη να διαμορφωθούν κοινές θέσεις και συνθήκες συνεργασίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι της χώρας και οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς και με μοναδικό ζητούμενο την προστασία του θεσμού, την ομαλή λειτουργία των Δήμων, την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη βελτίωση των προσφερόμενων δημοτικών υπηρεσιών, συμφώνησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους το προεδρείο ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ- ΟΤΑ, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της.
Στη συνάντηση – η πρώτη της νέας Διοίκησης της ΚΕΔΕ με την ΠΟΕ-ΟΤΑ –  συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, ο α΄ αντιπρόεδρος Δ. Καφαντάρης, ο β΄ αντιπρόεδρος Ι. Καραγιάννηςο γενικός γραμματέας Ι. Μουράτογλου, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής  Γ. Κοτρωνιάς, ο γενικός διευθυντής Π. Βασιλείου και ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ Π. Ζυγούρης. Εκ μέρους της ΠΟΕ-ΟΤΑ συμμετείχαν ο πρόεδρος Θ. Μπαλασόπουλος και η Εκτελεστική Επιτροπή.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ευχαρίστησε την ΠΟΕ-ΟΤΑ για τη συνάντηση και τόνισε με έμφαση ότι «όλοι έχουμε την κομματική μας ταυτότητα, αλλά μπροστά  από αυτό προτάσσω το κίνημα της Αυτοδιοίκησης», σημειώνοντας  παράλληλα ότι «η συνεργασία και η κοινή γλώσσα αιρετών και εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση για πράγματα αυτονόητα μπορεί να φέρουν πολλά οφέλη, αρκεί να είμαστε μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς».
Ενώ υπογράμμισε ότι «πρόθεσή μας είναι να γίνουμε παρεμβατικοί ως ΚΕΔΕ με ουσιαστικό τρόπο και έχουμε πολλά μπροστά μας να κάνουμε».
Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους, το ζήτημα της «συγκριτικής  αξιολόγησης» και του επανέλεγχου των συμβάσεων, η οικονομική κατάρρευση των ΟΤΑ, η ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας, η διαχείριση των απορριμμάτων, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση των Δήμων, τονίστηκε τόσο από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, όσο και από την πλευρά της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ότι είναι ανάγκη να τεθεί το ζήτημα πιο έντονα και περισσότερο διεκδικητικά. Μάλιστα, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, «περαιτέρω περικοπή κρατικής χρηματοδότησης είναι μη ανεκτή». Ενώ ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Ι. Μουράτογλου  επισήμανε το πρόβλημα που πιθανόν να δημιουργηθεί στο άμεσο μέλλον, τώρα που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θέτει θέμα «περί μη επίτευξης του στόχου πλεονάσματος».
Σε ότι αφορά στις προσλήψεις στους δήμους κοινός τόπος και των δύο πλευρών ότι πρέπει να αρθεί η απαγόρευση των προσλήψεων ειδικά στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, διότι διαφορετικά οι δήμοι θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη της άρσης της απαγόρευσης προσλήψεων.«Θέλουμε ανθρώπους να δουλεύουν μόνιμα και σταθερά» σημείωσε, «οι “διμηνίτες”, οι “οχταμηνίτες” μέχρι να τους γνωρίσουμε φεύγουν», ενώ, είπε, «η εκάστοτε δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να βρει  εναλλακτικές λύσεις , όσο ισχύει η απαγόρευση προσλήψεων, για να διασφαλίσει την ομαλή καθημερινότητα των πολιτών».
Την ανάγκη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού υπογράμμισε και ο α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης, σημειώνοντας ότι «τα δίμηνα και τα οχτάμηνα δεν αποδίδουν» και ότι πρέπει να γίνει κοινή κίνηση αιρετών και εργαζομένων για την άρση της απαγόρευσης προσλήψεων. Για το ίδιο θέμα ο Γ. Κοτρωνιάς, μέλος της ΕΕ της ΚΕΔΕ, σημείωσε ότι «πρέπει να υπάρξει συντονισμένη πίεση για την απελευθέρωση των προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες».
Ενώ ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ Π. Βασιλείου υπογράμμισε ότι το πρώτο βήμα μπορεί να γίνει άμεσα με την πρόσληψη προσωπικού στους νησιωτικούς δήμους ( η στήριξη των οποίων αποτελεί  προτεραιότητα για τη νέα Διοίκηση της Κ.Ε.Δ.Ε) όπου δεν έχει ισχύ η απαγόρευση και μάλιστα στις περιπτώσεις δήμων που δεν έχουν ούτε έναν υπάλληλο, όπως συμβαίνει στο δήμο Κάσου.
Σε ότι αφορά στον επανέλεγχο των συμβάσεων και οι δύο πλευρές διατύπωσαν τη διαφωνία τους αλλά και την ανησυχία τους ότι θα οι δήμοι θα μείνουν χωρίς προσωπικό. Αντίθετα συμφωνούν να προχωρήσει μέχρι τέλους ο έλεγχος πλαστότητας  όλων των δικαιολογητικών,  όλων των εργαζομένων.  Μάλιστα όπως τόνισε ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ Π. Ζυγούρης ο επανέλεγχος των συμβάσεων συνεπάγεται επανεξέταση των προϋποθέσεων που έθετε το Π.Δ. Παυλόπουλου και ουσιαστικά απονομιμοποίηση των άτυπων μορφών εργασίας.
Συμπληρώνοντας στο θέμα ο β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Ι. Καραγιάννης σημείωσε πως ό,τι προβλέπει το ΠΔ είναι το όλον, οτιδήποτε άλλο σημαίνει αποδόμησή του. Ενώ υπογράμμισε ότι ήδη έχει αποφανθεί το ΑΣΕΠ επί αυτών των συμβάσεων και άρα δεν τίθεται εκ νέου θέμα. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, το Δ.Σ. θα τοποθετηθεί εκ νέου και με περισσότερη σαφήνεια για το θέμα.
Σε ότι αφορά στην αξιολόγηση και από τις δύο πλευρές τονίστηκε ότι είναι υπέρ της αξιολόγησης, όχι όμως με το υπάρχον σύστημα. Επίσης  συμφώνησαν ότι η ΚΕΔΕ θα πρέπει να συμμετάσχει στη διαμόρφωση του νέου μόνιμου συστήματος αξιολόγησης.
Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει κοινή πλεύση και να διοργανωθεί σχετική ημερίδα για το θέμα.
Τέλος συμφωνήθηκε όλα τα παραπάνω θέματα που συζητήθηκαν να εξειδικευτούν από μια κοινή επιτροπή  και σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξουν αποφάσεις.