powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

ΒΕΘ: Το 2014 κατέβασαν ρολά 1.359 βιοτεχνίες

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη, καθώς καθημερινά λουκέτο βάζουν σχεδόν 4 βιοτεχνίες για κάθε μία που ανοίγει.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης και αφορούν το διάστημα 1/1/2014- 16/12/2014, συνολικά 1.359 επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά. Παρότι ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 12% σε σχέση με το 2013, κάθε άλλο παρά περιθώρια αισιοδοξίας υπάρχουν, και αυτό γιατί οι επιχειρήσεις που προχώρησαν σε έναρξη δραστηριότητας κατά την ίδια περίοδο δεν ξεπερνούν τις 380 καταγράφοντας συρρίκνωση κατά 42,2% έναντι της προηγούμενης χρονιάς.
Μεγάλος «ασθενής» αναδεικνύονται οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς 1.031
διεγράφησαν από τα μητρώα του ΒΕΘ- αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 76% των επιχειρήσεων που αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση. Την πρωτιά δε στους λόγους διαγραφής κατέχουν για άλλη μία χρονιά οι επιχειρήσεις που κρίθηκαν ασύμφορες.
Συμπερασματικά, ο μειωμένος σε σχέση με πέρυσι αριθμός των επιχειρήσεων που οδηγήθηκαν σε κλείσιμο οφείλεται αφενός στο ότι λιγότερες επιχειρήσεις (20,8%) έκλεισαν εξαιτίας συνταξιοδότησης και αφετέρου στο ότι ο συνολικός αριθμός επιχειρήσεων έχει μειωθεί τόσο πολύ που, λογικά, επιβραδύνεται η… ταχύτητα με την οποία μπαίνουν τα λουκέτα.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο του 2014, η ανεργία στην πόλη της Θεσσαλονίκης φτάνει στο 29,7%- το υψηλότερο ποσοστό πανελλαδικά, 4 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο και 2,5 μονάδες πάνω από την Αθήνα.
www.alterthess.gr
Photo Credit: SOOC