powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Φειδωλοί οι Θεσσαλονικείς στις χριστουγεννιάτικες αγορές τους

Οι Θεσσαλονικείς κοιτάζουν τις βιτρίνες, αλλά δύσκολα ανοίγουν το πορτοφόλι. Η διακύμανση των τιμών για κρέατα, χριστουγεννιάτικα γλυκά και είδη δώρων
Διστακτικοί και φειδωλοί εμφανίζονται και φέτος οι Θεσσαλονικείς σχετικά με τις αγορές τους εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Η παρατεταμένη οικονομική κρίση αλλά και οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, που επανέφεραν την αβεβαιότητα στη χώρα, φαίνεται να έχουν επηρεάσει την ψυχολογία των πολιτών, οι οποίοι, σύμφωνα με τους εμπόρους, αρκούνται στο
να κοιτάζουν τις βιτρίνες, αλλά δύσκολα ανοίγουν το πορτοφόλι.
Η κίνηση μέχρι στιγμής είναι υποτονική, αν και σαφώς καλύτερη χθες Κυριακή που ήταν ανοιχτά τα καταστήματα, αναφέρουν οι έμποροι, αλλά καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, ο κόσμος θα αρχίσει σιγά σιγά να βγαίνει περισσότερο στην αγορά, όπου μπορεί να βρει προϊόντα για όλες οι τσέπες και όλα τα γούστα.
«Μπορείς να βρεις τα πάντα στην αγορά, υπάρχει μια πληθώρα προϊόντων σε κρέατα και τιμές», αναφέρει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπώλων Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Γκαρμπούνης, επισημαίνοντας ότι οι τιμές στα κρέατα για τα Χριστούγεννα (κότα και γαλοπούλα), σημειώνουν μικρή μείωση σε σχέση με πέρυσι.

Ο κ. Γκαρμπούνης τονίζει ότι παρά την άσχημη οικονομική κατάσταση ο κόσμος θα ξεκινήσει να βγαίνει για τις χριστουγεννιάτικές αγορές του, δίνοντας ωστόσο λιγότερα χρήματα, προκειμένου να γιορτάσει με την οικογένεια του.

Ενδεικτικά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οι τιμές στα κοτόπουλα ξεκινούν από 2.99 ευρώ το κιλό και φτάνουν μέχρι τα 8 ευρώ το κιλό. Για τα πιο ακριβά γούστα οι γαλοπούλες κοστίζουν από 7,50 έως 10 ευρώ το κιλό, ενώ ο κόκορας κοστίζει γύρω στα 5 ευρώ το κιλό. Ίδιο σκηνικό παρατηρείται και στα χοιρινά, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 3,50 ευρώ το κιλό και φτάνουν μέχρι και τα 8 ευρώ το κιλό.

«Από την Παρασκεύη έχει αρχίσει ο κόσμος να βγαίνει και να αγοράζει, αλλά η κίνηση είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι», αναφέρει ο Βασίλης Γκόσιος, υπεύθυνος αρτοπωλείου στην Ερμού, τονίζοντας ότι φέτος η μείωση στην κίνηση των καταναλωτών αγγίζει το 20% σε σύγκριση με πέρσι, παρά τις μικρές μειώσεις τιμών σε ορισμένα προιόντα.

Ενδεικτικά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η τιμή σε μελομακάρονα αγγίζει τα 5 ευρώ έως τα 13 ευρώ το κιλό, ενώ οι κουραμπιέδες ξεκινούν από τα 7 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 14 ευρώ το κιλό. Πάντως, σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΠΚΑ το για το κόστος του Χριστουγεννιάτικου Τραπεζιού στη Θεσσαλονίκη, στην αγορά, για τα γλυκά, υπάρχουν και ακραίες τιμές (π.χ. μελομακάρονα 15,95 ευρώ το κιλό και κουραμπιέδες 17,95 ευρώ το κιλό).

Την άποψη ότι ο κόσμος είναι σκεπτικός και διστακτικός με τις αγορές του έχει και ο Αντώνης Παπαδημητρίου, υπάλληλος ζαχαροπλαστείου στην Εγνατία. Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί η εορταστική περίοδος να ξεκίνησε μόλις τώρα, ωστόσο, ο κόσμος αγοράζει αρκετά λιγότερα σε σχέση με αυτα που αγόραζε τις χρονιές πριν την κρίση.
«Προσπαθούμε να μειώσουμε τις τιμές όσο μπορούμε, αλλά ο κόσμος έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από τη κρίση και δύσκολα αγοράζει. Και όσοι αγοράζουν, παίρνουν πολύ μικρότερη ποσότητα σε σύγκριση με την προ της κρίσης περίοδο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ελάχιστα διαφορετική εικόνα παρουσιάζουν  τα καταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη και δώρα, τα οποία φαίνεται να επισκέπτεται αρκετός κόσμος, ο οποίος όμως σύμφωνα με τους πωλητές περισσότερο κοιτάζει, παρά αγοράσει.
«Υπάρχει κόσμος που μπαίνει, κόσμος που έχει βάλει κάποια λεφτά στην άκρη και θα αγοράσει έστω κάτι μικρό για την χριστουγεννιάτικη περίοδο, αλλά συγκριτικά με άλλες χρονιές η κίνηση είναι αρκετά μειωμένη», αναφέρει οΚώστας Παπαδόπουλος, υπέυθυνος καταστήματος με είδη δώρων επί της Τσιμισκή, τονίζοντας ότι ευελπιστεί η κίνηση να αυξηθεί την εβδομάδα των χριστουγέννων.

Πορσελάνινοι Αη-Βασίληδες, λαμπιόνια, επιχρυσωμένα λουλούδια και φυτά, κρεμαστά και διάφορα άλλα διακοσμητικά βρίσκονται στη διάθεση των καταναλωτών για να διαλέξουν το δικό τους δώρο για τα αγαπημένα τους πρόσωπα την περίοδο των χριστουγέννων.

Αναφορικά με τις τιμές στα είδη δώρων, αυτές ποικίλλουν, καθώς υπάρχουν είδη που ξεκινούν από μόλις 0,50 ή 1 ευρώ και ανεβαίνουν μέχρι εκεί που μπορεί να πληρώσει η κάθε τσέπη. 
της Σοφίας Παπαμαυρουδή
www.voria.gr