powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Συνάντηση της ΚΕΔΕ (παρών και ο Δήμαρχος Σιθωνίας κ.Τζίτζιος) με τον Αν.Υπουργό Οικονομικών Χ.Σταϊκούρα

@sn. Η ανάρτηση γίνεται επειδή συμμετέχει και ο κ. Τζίτζιος και οχι για τις δηλώσεις Υπουργού κυβέρνησης που ξεψυχά.
Αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε., αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γ. Πατούλη, τους ΑντιπροέδρουςΔ. Καφαντάρη και Γ. Καραγιάννη, τον Γ.Γ. Γ. Μουράτογλου , τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Α. Καστρινό , τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Α. Κοιμήση, Δ. Μπίρμπα και Γ. Ιωακειμίδη, καθώς και τον Δήμαρχο Σιθωνίας και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Ιωάννη Τζίτζιο συναντήθηκε σήμερα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η χρηματοδότηση των Δήμων, ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2015, καθώς και μια σειρά ακόμη οικονομικά ζητήματα που αφορούν τους Δήμους.
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Σιθωνίας κ. Ιωάννης Τζίτζιος ανέφερε: «Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση η σημερινή και τέθηκαν σοβαρά ζητήματα που απασχολούν όλους τους Δήμους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον
κ.Σταϊκούρα ζητήσαμε επίμονα τη σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών των Δήμων, Νομικών Προσώπων και Δημοτικών Επιχειρήσεων σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία. Το αίτημα των Δήμων είναι η αποπληρωμή να γίνεται σε ετήσια βάση, με παρακράτηση ποσοστού ως 5% των Κ.Α.Π., με ταυτόχρονη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας. Η συγκεκριμένη πρόταση των Δήμων εξετάζεται θετικά από το Υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών και σύντομα θα υπάρξει οριστική κατάληξη».
Μεταξύ άλλων τέθηκε το ζήτημα που έχει προκύψει για το 2014,σχετικά δηλαδή με την επίτευξη του δημοσιονομικού πλεονάσματος από πλευράς Αυτοδιοίκησης, που είχε οριστεί ως στόχος από την Κυβέρνηση. Επισημάνθηκε ότι αν και η Αυτοδιοίκηση ανταποκρίθηκε στην υποχρέωση της να πετύχει πλεόνασμα και το 2014, ο αριθμητικός στόχος που είχε τεθεί εξαρχής ήταν υπερβολικός. Γι΄ αυτό και η Αυτοδιοίκηση δεν αποδέχεται να επιβαρυνθεί επιπλέον με το ποσό των 125 εκ. ευρώ, το οποίο «λείπει» από το πλεόνασμα αυτό.  Η κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει τα χρήματα αυτά από άλλες πηγές, κι όχι  από τους Δήμους.

Στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκε θετικά ο Αναπληρωτής Υπουργός αφού δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να αφαιρεθεί από τους πόρους των Ο.Τ.Α. το 2015. Τα μόνα χρήματα που ουσιαστικά θα αφαιρεθούν από τους Κ.Α.Π. της επόμενης χρονιάς, είναι αυτά που αφορούν τη χρηματοδότηση αρμοδιοτήτων, όπως η μεταφορά των μαθητών, που μεταβιβάστηκε στις Περιφέρειες.

Σήμερα επίσης  συνεδρίασαν από κοινού το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τα προεδρεία των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας, ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2015.

Σκοπός της κοινής αυτής συνεδρίασης ήταν να διατυπωθεί το κοινό πλαίσιο θέσεων και οικονομικών αιτημάτων, που με ενότητα και αποφασιστικότητα, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, θα διεκδικήσει η Αυτοδιοίκηση της χώρας από την κεντρική κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δήμων. Θέσεις και αιτήματα, τα οποία αύριο, Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, θα τεθούν υπόψη όλων των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων, με διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Πατούλη, στη Βουλή.