powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

«Άδειασε» τα ΑΤΜ ο Στουρνάρας

Το κλίμα φόβου και αβεβαιότητας που συντηρεί η κυβέρνηση, λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έσπευσε να υπερασπιστεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας για τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης στην οικονομία, σε περίπτωση που αλλάξει η κυβέρνηση. 
Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι λόγω της συζήτησης για πρόωρες εκλογές «η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό», και ζήτησε από τους βουλευτές «να συνεκτιμήσουν το μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο». 
«Από την προηγούμενη θητεία μου ως υπουργός Οικονομικών, γνωρίζω πολύ καλά το τεράστιο
βάρος της νομοθετικής προσαρμογής στις νέες συνθήκες που σήκωσαν οι Έλληνες βουλευτές. Με το θάρρος της προσωπικής γνωριμίας με κάθε ένα εξ αυτών αλλά και της στήριξης που μου παρείχαν στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια, θα ήθελα να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω και να τους ζητήσω να συνεκτιμήσουν το μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο στις αποφάσεις τους» υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.
«Βασική προϋπόθεση ολοκλήρωσής του είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων μέτρων προσαρμογής έχει ήδη ληφθεί. Πολύ λίγα απομένουν ακόμα. Η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της μόνο οφέλη, το κόστος ήδη το εισέπραξε» συμπλήρωσε.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση προς τιμήν του Ξενοφώντος Ζολώτα, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα, «ιδιαίτερα αυτά που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ευημερήσει μόνο ως μέλος της Ευρωζώνης, να συνεννοηθούν ώστε να προχωρήσουν λίγες ακόμα μεταρρυθμίσεις που απομένουν, ώστε να “δέσουν”, με τρόπο που δεν επιτρέπει οπισθοδρόμηση, τόσο η δημοσιονομική σταθερότητα όσο και η οικονομική σταθερότητα».

Μεταξύ άλλων μέσα σε αυτές τις λίγες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται -εκτός από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις και όλα όσα θα επιστρατεύσει η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2015.