powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

To πρώτο ΚΕΠ Υγείας Βόρειας Ελλάδας στο Πανόραμα. Παρών Τζίτζιος και Ζωγράφος

Ο Πρόεδρος Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.  και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης εγκαινίασαν το πρώτο ΚΕΠ Υγείας Βόρειας Ελλάδας στο Πανόραμα...
Παρόντες στη σημαντική αυτή εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Παιδείας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη ιατρός Ηρακλής Τιτόπουλος και ο γιατρός και διευθυντής του Δικτύου Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, που μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου, πολλοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και του ιατρικού
κόσμου, καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της ΠΕΔ κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, οι Δήμαρχοι Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, Σιθωνίας Ιωάννης Τζίτζιος, Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος και Αμφίπολης Κώστας Μελίτος, καθώς και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Θανάσης Εξαδάκτυλος.
«Είναι μια σημαντική ημέρα, καθώς το ΚΕΠ Υγείας ανοίγει τις πόρτες του για τους πολίτες του Δήμου μας. Το Κέντρο είναι μια καινοτομία που αποδεικνύει τη διαφορά φάσης ανάμεσα στη δική μας σκέψη και στην τυποποιημένη αντίληψη του κράτους. Οδηγείται από την ανάγκη να λύσουμε τα οικονομικά και τα ουσιαστικά θέματα της υγείας όχι στο επίπεδο της αντιμετώπισης, αλλά σε αυτό της πρόληψης. Υπηρετεί την ανάγκη να προσφέρουμε στους πολίτες ένα δίκτυο ενημέρωσης και πρωτοβουλιών υγείας. Είναι εύκολα προσβάσιμο, διαθέσιμο κάθε στιγμή και ενσωματωμένο αρμονικά στο συνολικό σύστημα της δημόσιας υγείας», σημείωσε στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, κ. Καϊτεζίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Πατούλη για τη συμβολή του στο έργο αυτό. «Ο Γιώργος Πατούλης συνέδεσε το όνομά του με αυτό το όραμα που λέγεται ΚΕΠ Υγείας. Όπως έκανε και με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων», σημείωσε ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, ο οποίος τον συνεχάρη για την πρακτικότητα με την οποία κινήθηκε για την υλοποίηση της ιδέας.


Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης  αφού εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στο Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, μίλησε για τη γόνιμη συνεργασία με τον εμπνευσμένο Δήμαρχο και σημείωσε για το θεσμό των ΚΕΠ ότι αποτελούν τον πιο σημαντικό άξονα της προληπτικής ιατρικής που θεσμοθετημένα αναλαμβάνουν οι Δήμοι απέναντι στον πολίτη. «Στόχος μας είναι, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, να διαφυλάξουμε σε υψηλά επίπεδα τη Δημόσια Υγεία, διατηρώντας υγιή τον πολίτη. Είναι πάγια πεποίθησή μας, ότι η Υγεία πρέπει να ξεκινά από την πρόληψη», σημείωσε ο κ. Πατούλης.


Λίγο νωρίτερα οι κ. κ. Πατούλης και Καϊτεζίδης, μαζί με Δημοτικούς Συμβούλους  επισκέφτηκαν το ΚΕΠ Υγείας, το οποίο στεγάζεται επί της οδού Σχολείου 2Α στο Πανόραμα  και είναι το πρώτο που λειτουργεί σε όλη τη χώρα μετά το Κέντρα Υγείας στο Μαρούσι και τη Μεταμόρφωση και το πρώτο στη Βόρεια Ελλάδα. Επιθεώρησαν τους χώρους, συνομίλησαν με τους εργαζόμενους και παρέδωσαν τις πρώτες συσκευές άμεσης κλήσης βοήθειας («κουμπιά πανικού») σε ηλικιωμένους δημότες μας που βρίσκονταν στο Κέντρο.



Να σημειωθεί ότι τα ΚΕΠ Υγείας θα παρέχουν στους πολίτες την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα Υγείας και Πρόληψης για προσυμπτωματικούς ελέγχους και θα τους ενημερώνουν για τις δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους. Στα πλαίσια του προγράμματος, γίνεται ολοκληρωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για προσυμπτωματικό έλεγχο σε 7 θανάσιμα νοσήματα, βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων screening που ορίζουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων. Μέσα στα KΕΠ δημιουργείται η Κάρτα Υγείας Πρόληψης του κάθε πολίτη που το επιθυμεί, προκειμένου να παρακολουθείται ο προσυμπτωματικός του έλεγχος. Ο έλεγχος αφορά συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες - στόχους του πληθυσμού για κάθε νόσημα ξεχωριστά. Από τον προσυμπτωματικό αυτό έλεγχο, οι πολίτες που θα ανιχνευθούν ως υψηλού κινδύνου, θα παραπεμφθούν στους θεράποντες γιατρούς τους για περαιτέρω έλεγχο.