powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Πολιτικό θέμα εγείρει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για τις μεθοδεύσεις Ντινόπουλου για να μην μπορέσουν να φηφίσουν 100.000 νέοι 18 ετών.

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το σημερινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με τους εκλογικούς καταλόγους που θα χρησιμοποιηθούν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και δεν περιλαμβάνουν τα δεδομένα από το τέλος Οκτωβρίου έως το τέλος του έτους. Στο δημοσίευμα αποκαλύπτεται ότι από τον Σεπτέμβριο είχε ήδη ενημερωθεί ο τότε υπουργός Εσωτερικών, ωστόσο αδιαφόρησε αφήνοντας «τρύπα» 100.000 νέων 18 ετών που νομίμως δικαιούνται να ψηφίσουν. Δηλαδή, εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες ο κ. Ντινόπουλος είχε ενημερωθεί με συγκεκριμένα εσωτερικά έγγραφα του υπουργείου ότι υπάρχει μια πολύ «εύκολη» διαδικασία αλλαγής του τρόπου κατάρτισης των
εκλογικών καταλόγων. Αρκεί αυτή να υλοποιείτο μέχρι το τέλος του 2014.
Βάσει της διαδικασίας που προτάθηκε στον Αργύρη Ντινόπουλο, θα υπήρχε η δυνατότητα οι εκλογικοί κατάλογοι να οριστικοποιούνται την ίδια ημέρα που θα προκηρύσσονταν εκλογές. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αποκλείονταν οι «18άρηδες» από τις κάλπες, ενώ οι διορίες για τους ετεροδημότες θα μετατίθεντο σε χρόνο πιο «κοντά» στις εκλογές.
Οι δε τεχνικές λεπτομέρειες είχαν επίσης περιγραφεί στον υπουργό. Απαιτούνταν αφενός αλλαγές στον εκλογικό νόμο πολύ μικρής έκτασης, είτε με τροπολογία σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο είτε με προεδρικό διάταγμα, η δε υλοποίηση της μετάβασης στο νέο σύστημα, που απαιτεί περιορισμένες αλλαγές στα πληροφοριακά συστήματα και τα συστήματα ενημέρωσης των πολιτών, θα ήταν μικρού κόστους, εύκολα αντιμετωπίσιμου από τον προϋπολογισμό του υπουργείου.
ΣΥΡΙΖΑ: «Δε θ’ αφήσουμε αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση να υλοποιηθεί»
«Καλούμε την κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να λυθεί το θέμα, έπειτα κι από το διάβημα που έχουμε ήδη καταθέσει στον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών. Σε διαφορετική περίπτωση θα είμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου διαστρέβλωση του εκλογικού σώματος και του εκλογικού αποτελέσματος, μια κορύφωση του κυβερνητικού αυταρχισμού απέναντι στις νέες και τους νέους, ένα ακόμα ευθύ χτύπημα στη δημοκρατία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.