powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Κι όμως υπήρξε και άλλη Βουλή δίχως Παπανδρέου

Από τα ξημερώματα σειρά από sites, βγάζοντας τον αντί-Παπανδρεϊσμό τους και κάνοντας θέμα την ασχετοσύνη των συντακτών τους, γράφουν ότι ποτέ στα τελευταία 92 χρόνια του πολιτικού βίου δεν υπήρξε Βουλή χωρίς Παπανδρέου, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει μαζικά η λανθασμένη «πληροφορία» και στα social media!  Ο Lykavitos.gr σας ενημερώνει έγκυρα ότι ο παππούς του σημερινού προέδρου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γεώργιος Παπανδρέου δεν είχε εκλεγεί βουλευτής στη Βουλή του 1951, ηγούμενος δε πολιτικού φορέα με παρεμφερή τίτλο (Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα). Ήταν δε, στην ίδια ηλικία που είναι σήμερα ο εγγονός του (63 ετών)Για την ιστορία, εκείνη η Βουλή επέζησε μόλις 14 μήνες, ο Γεώργιος Παπανδρέου επανήλθε στην επόμενη και στην πορεία ξανάγινε θριαμβευτικά πρωθυπουργός!

  Συνέχεια        Τι γραφει η el.wikipedia.org

Κόμμα Γεωργίου Παπανδρέου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Κόμμα Γεωργίου Παπανδρέου (1950-1952) συμμετείχε στις ελληνικές εκλογές του 1950 και του 1951. Ιδρυτής και αρχηγός του ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου.
Το προηγούμενο κόμμα του οποίου αρχηγός ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κόμμα Γεωργίου Παπανδρέου αναφέρεται ως μετονομασία του προηγούμενου[1] ή συνέχειά του[2].
Πρώτη φορά έλαβε μέρος στις εκλογές του 1950 και έλαβε ποσοστό 10,67% του εκλογικού σώματος, εκλέγοντας 36 βουλευτές, ενώ στις εκλογές του 1951έλαβε μόνο 2,1% και έμεινε εκτός Βουλής.
Το 1952 ο Γεώργιος Παπανδρέου συνεργάστηκε ως ανεξάρτητη προσωπικότητα με τον Ελληνικό Συναγερμό, στον οποίο προσχώρησαν αρκετοί από τους βουλευτές του κόμματός του που τον ακολούθησαν.

Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1951

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 1951 έγιναν στις 9 Σεπτεμβρίου 1951 από την κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου. Ακολουθήθηκε το σύστημα της απλής αναλογικής. Έτσι σε αυτές τις εκλογές μετείχαν 4 συνασπισμοί και 12 μεμονωμένα κόμματα.
Από το εκλογικό σύστημα ευνοούνται οι τρεις πρώτοι συνασπισμοί, που είναι ο Ελληνικός Συναγερμός, η νεοσύστατη τότε ΕΔΑ και τα ΚΦ και ΕΠΕΚ που τηρούν μεταξύ τους υπόσχεση. Αξιοσημείωτο είναι πως το κόμμα του Γεωργίου Παπανδρέου εξαφανίζεται από το κοινοβούλιο, αποσπώντας ποσοστό μόλις 2,10%. Επίσης. το Λαϊκό Κόμμα απέτυχε να μπει στη Βουλή, μιας και γνώρισε συντριπτική ήττα από τον Ελληνικό Συναγερμό. Έκτοτε περιορίζεται σε μικρά ποσοστά, ώστπου διαλύεται στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Σε αυτές τις εκλογές κατέρχεται για πρώτη φορά υποψήφιος ο Στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος ως επικεφαλής του νεοσύστατου Ελληνικού Συναγερμού και παίρνει τις περισσότερες ψήφους, δεν αποκτά όμως αυτοδυναμία στη Βουλή, παρά την απροκάλυπτη εύνοια του αμερικανικού παράγοντα και ειδικότερα του τότε σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ελληνοαμερικανού Τομ Καραμεσίνη. Και τούτο διότι με την συμφωνημένη συμμαχία του Κόμματος των Φιλελευθέρων και της ΕΠΕΚ του Πλαστήρα σχηματίστηκε κυβέρνηση συνασπισμού εξ αυτών όπου μαζί είχαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή (131 από 258 έδρες).
Στις 27 Οκτωβρίου 1951, ο Νικόλαος Πλαστήρας ανέλαβε Πρωθυπουργός.