powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Η Χαλκιδική βλέπει το μέλλον της χωρίς τις εξορύξεις χρυσού ,16/1/15

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Πολιτιστικό κέντρο Ιερισσού ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα το Τμήμα Περιβάλλοντος άνοιξε την Παρασκευή τον διάλογο για την έναρξη της κοινωνικής, παραγωγικής και οικολογικής ανασυγκρότησης της πολύπαθης Χαλκιδικής μακρυά και πέρα από την μονοκαλλιέργεια της εξορυκτικής δραστηριότητας που έχει επιφέρει ήδη τεράστιες επιπτώσεις στις Σκουριές και στην
ευρύτερη περιοχή.  
Για πρώτη φορά οι κάτοικοι του τόπου αυτού που έχουν υποστεί την πλήρη καταπάτηση του φυσικού περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων τους με διώξεις και ποινικοποίηση του αγώνα τους ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, βλέπουν την  δυνατότητα δημιουργίας ενός άλλου υποδείγματος στην περιοχή τους που θα σέβεται το περιβάλλον και θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο.  
Στην εκδήλωση με τίτλο "Στο επίκεντρό μας το περιβάλλον και η κοινωνία" ο Πέτρος Ψαρέας, μέλος του τμήματος Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, καθηγητής του ΑΠΘ και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν τους άξονες και την λογική ενός μοντέλου εναλλακτικής ανάπτυξης της περιοχής δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για το σταμάτημα των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στις Σκουριές, για την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο βουνό.  Κεντρικής σημασίας είναι  προφανώς στην κατεύθυνση, σύμφωνα με τους ομιλητές, ο ίδιος ο αγώνας των κατοίκων που κατάφεραν να σπάσουν το τείχος της επιβολής και της προπαγάνδας της κυβέρνησης και των ΜΜΕ.
Συνεπώς, σύμφωνα με τους ομιλητές η άμεση ανακοπή του υπάρχοντος  σχεδίου από την επικείμενη Κυβέρνηση της Αριστεράς, της ακύρωσης δηλαδή της σύμβασης παραχώρησης στην Ελληνικός Χρυσός  Α.Ε.Μ.Β.Χ., για την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας  αποτελεί το πρώτο απολύτως αναγκαίο και κρίσιμο βήμα.  
Στο πρώτο κομμάτι των εισηγήσεων τέθηκαν τα κριτήρια και η προσέγγιση του μοντέλου αυτού που βρίσκεται στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος της λεηλασίας της φύσης και της εκποίησης του δημόσιου πλούτου και στο δεύτερο κομμάτι εξειδικεύτηκαν οι αξονες  του σχεδίου αυτού το οποίο θα απαιτεί την ενεργό συμμετοχή των πολιτών της τοπικής κοινωνίας σε κάθε βήμα, υπό μορφή διαβούλευσης.
Συγκεκριμένα ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει ακύρωση της επένδυσης και τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από μεταλλευτική με απόδοση των εκτάσεων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία της Ελληνικός Χρυσός, ο δεύτερος την περιβαλλοντική αποκατάσταση των πληγείωσων περιοχών διαδικασία που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και την συνέχιση με δημόσιο κοινωνικό έλεγχο και φθίνουσα πορεία των παραδοσιακών μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.
Ο τρίτος άξονας περιλαμβάνει την ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας στη βάση ενός εναλλακτικού μοντέλου με αφετηρία την πλειάδα των παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής, την προστασία  του περιβάλλοντος , τις ζωές των ανθρώπων και την μεταξύ τους αλληλεγγύη. Το νέο αυτό υπόδειγμα ανάπτυξης έχει ως κύριο μέλημά του την οικονομία των αναγκών,τις συνθήκες διαβίωσης και αξιοποεί τα  πλεονεκτήματα της περιοχής όπως το μεσογειακό κλίμα, την εξειδίκευση των εργαζομένων, το αναπτυγμένο παραγωγικό και επιστημονικό δυναμικό για την δημιουργία θέσεων εργασίας.  
Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινώντας από το παράδειγμα των Σκουριών έχει ως πρόθεσει να καταργήσει τις νομοθετικές διατάξεις των κυβερνήσεων που προσέφεραν σε πολυεθνικές και εγχώριες μεγάλες εταιρείες, σκανδαλώδη προνόμια ως προς τους όρους εξορύξεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει την  αλλαγή διατάξεων του μεταλλευτικού κώδικα ώστε να μην γίνονται επιτρεπτές fast track αδειοδοτήσεις όπως έγινε με την περίπτωση των Σκουριών. Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τους ομιλητές θα κατευθυνθεί στην αξιόπιστη έρευνα σχετικά με την μεταλλευτική δραστηριότητα και τα αποθέματα στην Ελλάδα  και οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται μέσα από έναν πλατύ κοινωνικό διάλογο που θα προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρχουν μη αντιστρεπτές επεμβάσεις και επιπτώσεις στο περιβάλλον και θα εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή, την αξιοπρεπή διαβίωση των επερχόμενων γενεών.
Σ.Π.