powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Ο πρώτος Έλληνας νεκρός του Norman Atlantic δεν είναι... νεκρός!

Το αλαλούμ στην ενημέρωση για τη ναυτική τραγωδία του Norman Atlantic κορυφώνεται!Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας, «λόγω λανθασμένης πιστοποίησης εκ μέρους των αρμόδιων ιταλικών αρχών, ο Γεώργιος Δούλης δεν είναι θανών αλλά συγκαταλέγεται στη λίστα επιβατών, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση επί του παρόντος».Πλέον, ο Γεώργιος Δούλης προστίθεται στη λίστα με τους Έλληνες αγνοούμενους, οι οποίοι ανέρχονται τώρα σε δέκα. Νωρίτερα, το υπουργείο Ναυτιλίας είχε ανακοινώσει τα ονόματα των αγνοούμενων: Κουφογιώργος Αλέξανδρος, Συμενωνίδης Ιωάννης, Τσάμης Βασίλειος, Νικολάρας Απόστολος, Καζαντζίδης Γεράσιμος, Σαγιρίδης Νικόλαος, Παπαδόπουλος Γεώργιος, Καραβαγγέλης Ευάγγελος και Σοφός Ιωάννης.
Επιχείρηση ταυτοποίησης στοιχείων 
Οι ιταλικές αρχές προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία ενός ακόμα ατόμου, η σορός του οποίου ανήκει σε οδηγό φορτηγού. Οι αρχές ζήτησαν ήδη από τους φερόμενους ως συγγενείς του να μεταβούν στην Ιταλία για αναγνώριση. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για Έλληνα υπήκοο και το Σάββατο θα μεταβεί στην Ιταλία ο γιος ενός από τους Έλληνες αγνοούμενους, τον οποίο κάλεσαν οι ιταλικές αρχές για να αναγνωρίσει σορό, που φέρεται να ανήκει στον πατέρα του.  
Νωρίτερα σήμερα (Πέμπτη) η ιταλική ακτοφυλακή είχε αποστείλει στις ελληνικές αρχές λίστα με τα ονόματα των 477 διασωθέντων επιβατών, αναφέροντας ότι οι νεκροί είναι 11 (εκ των οποίων οι δυο σοροί δεν έχουν ανασυρθεί εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών). Από αυτούς έχουν ταυτοποιηθεί οι τέσσερις, που είναι: δυο Ιταλοί οδηγοί φορτηγών, ένας ιερέας από τη Γεωργία και ένας Τούρκος πολίτης. Μεταξύ των θυμάτων που δεν έχουν ταυτοποιηθεί είναι και μια γυναίκα.
Στο μεταξύ, έφτασαν το μεσημέρι στο λιμάνι της Πάτρας, με επιβατηγό- οχηματαγωγό πλοίο από την Ιταλία, όλοι οι Έλληνες που αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου «Norman Atlantic» και αυτήν τη στιγμή γίνεται διασταύρωση στοιχείων και ταυτοποίηση από άνδρες του τοπικού λιμεναρχείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 33 άτομα, από τα 56 μέλη του πληρώματος, στα οποία περιλαμβάνονται και Ιταλοί και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.
Στην Αθήνα άλλοι 127 διασωθέντες
Με δύο πτήσεις, μία της Aegean και μία με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, επέστρεψαν στην Ελλάδα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 127 διασωθέντες από το δυστύχημα. Οι πρώτοι 106 προσγειώθηκαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το απόγευμα και οι υπόλοιποι 21 λίγο μετά τις 10 το βράδυ.
«Ηθελα να τους φέρω όλους πίσω»
«Θα ήθελα να μπορούσα να είχα σώσει όλους τους επιβάτες", δήλωσε ο καπετάνιος του Norman Atantic Αρτζίλιο Τζιακομάτσι, επιστρέφοντας στο σπίτι του στην πόλη Σα Σπέτσια κοντά στην Γένοβα. "Είμαι πολύ κουρασμένος, μην με αποκαλείτε ήρωα, οι φιλοφρονήσεις δεν μου αρέσουν, δεν χρησιμεύουν. Τώρα έχω ανάγκη από ξεκούραση", πρόσθεσε ο Τζιακομάτσι, εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας πρόκληση ναυαγίου και τραυματισμούς. 
Τώρα όλοι περιμένουν τις έρευνες που θα γίνουν στο ίδιο το κουφάρι του πλοίου του οποίου η ρυμούλκηση προς το Μπρίντιζι άρχισε τελικά το απόγευμα σήμερα (Πέμπτη), πέντε ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Μόλις το οχηματαγωγό φθάσει στο λιμάνι- πιθανώς στις 11 το πρωί της Παρασκευής-  ειδικοί, διορισμένοι από την εισαγγελία, θα επιβιβαστούν για να ελέγξουν αρχικά εάν υπάρχουν άλλα θύματα στο γκαράζ, να διαπιστώσουν εάν το φορτίο που μετέφερε ήταν το επιτρεπτό, εάν λειτούργησαν κανονικά τα μέτρα πυρόσβεσης κλπ για να καταλήξουν οι αρχές εάν τελικά θα διευρύνουν το κατηγορητήριο, συμπεριλαμβάνοντας και την εταιρεία ΑΝΕΚ που είχε ναυλώσει το πλοίο.