powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Δήμος Σιθωνίας: Ψήφισμα για την δίκη της υπόθεσης Βαρδινογιάνη που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου στον Πολύγυρο

Ψήφισμα με το οποίο στηρίζει τους κατοίκους του Δήμου, από τους οποίους η Ιερά Μονή Ξενοφώντος και η ΣΕΚΑ Α.Ε. (του Ομίλου Βαρδινογιάννη) διεκδικεί 53.000 στρέμματα, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σιθωνίας, κατά την τακτική του συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.
Το θέμα έφερε προς συζήτηση στο Σώμα ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αρσένης Καλλικρατίδας, ενόψει της δίκης που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου στον
Πολύγυρο.
Να υπενθυμίσουμε ότι ενώ αυτή η υπόθεση κρατάει 42 χρόνια δεν έχει γίνει κανένα δικαστήριο μέχρι στιγμής, καθώς την 1η Οκτωβρίου του 1973 (μία εβδομάδα περίπου πριν πέσει η κυβέρνηση Παπαδόπουλου), αναγνωρίστηκε η συγκεκριμένη έκταση ως ιδιοκτησία της Μονής Ξενοφώντος, η οποία με τη σειρά της την πούλησε αμέσως στη ΣΕΚΑ Α.Ε., έναντι 1.000 δρχ. το στρέμμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ιωαννίδη, ακύρωσε την αναγνώριση της κυριότητας της Μονής τον Απρίλιο του 1974, χωρίς όμως να ακυρώσει την πώληση που είχε στο μεταξύ διεξαχθεί. 
Να σημειώσουμε ότι τα 53.000 στρέμματα περιλαμβάνουν δάσος που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, νησιά και 15.000 ιδιοκτησίες περίπου 6.000 οικογενειών που ζουν κυρίως στον Άγιο Νικόλαο και τη Νικήτη. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι σε κάθε επαφή του με εμπλεκόμενους φορείς ο Δήμαρχος Γιάννης Τζίτζιος αναφέρεται στην υπόθεση καθώς θεωρείται ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί με πολιτική απόφαση, ενώ το επόμενο διάστημα θα αποστείλει επιστολή στη νέα κυβέρνηση για να την ενημερώσει.