powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Δήμος Αριστοτέλη : Ψάχνουν που είναι οι δωρεές 5.770.000 ευρώ επί Πάχτα της ' Ελληνικός Χρυσός' στον Δήμο

«Από τα επίσημα βιβλία και από τα στοιχεία των υπηρεσιών του δήμου, δεν επιβεβαιώνεται το σύνολο των ποσών», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος οικονομικών-διοικητικών υπηρεσιών και αναπληρωτής δήμαρχος, Αργύρης Τσακνής.Τουλάχιστον ενδιαφέροντα είναι τα ερωτήματα που ανακύπτουν, μελετώντας το έγγραφο που απέστειλε πρόσφατα η νέα αρχή του Δήμου Αριστοτέλη στον Χρήστο Πάχτα. Παραμονές Χριστουγέννων (με το υπ’ αριθμ. 38864 έγγραφο) ο δήμος ζητά από τον τέως δήμαρχο κι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης «να υποδείξει τα στοιχεία, από τα οποία προκύπτουν οι δωρεές της εταιρείας “
Ελληνικός Χρυσός A.E.” προς τον Δήμο Αριστοτέλη κατά τη διάρκεια της θητείας του, οι οποίες -σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου- ανέρχονται σε 3.000.000 ευρώ για κάθε έτος».
Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή -σύμφωνα με τον λογιστή του δήμου- αναζητά στοιχεία για 2.000.000 ευρώ από το 2011, 1.050.000 από το 2012, 1.570.000 από το 2013 και, τουλάχιστον, 1.150.000 ευρώ από το 2014. Συνολικά, η δημοτική αρχή ζητά από τον κ. Πάχτα εγγράφως εξηγήσεις για 5.770.000.
Η νέα δημοτική αρχή διενήργησε έλεγχο, για να διαπιστώσει αν οι δωρεές της «Ελληνικός Χρυσός», τις οποίες συστηματικά επικαλούνταν ο κ. Πάχτας, αποδίδονταν στον δήμο και πώς αυτές αξιοποιούνταν. «Από τα επίσημα βιβλία και από τα στοιχεία των υπηρεσιών του δήμου, δεν επιβεβαιώνεται το σύνολο των ποσών», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος οικονομικών-διοικητικών υπηρεσιών και αναπληρωτής δήμαρχος, Αργύρης Τσακνής. Σύμφωνα με έγγραφο της προϊσταμένης των οικονομικών υπηρεσιών (25/11/2014), «για τις δωρεές δεν υπάρχουν στοιχεία στις οικονομικές υπηρεσίες». Την ίδια μέρα, αντίστοιχο έγγραφο υπογράφει και ο προϊστάμενος τεχνικών υπηρεσιών: «Η τεχνική υπηρεσία του δήμου δεν διαθέτει στοιχεία για τα έργα που εκτέλεσε η «Ελληνικός Χρυσός» ως δωρεές προς τον δήμο».
Αναντιστοιχία
Το έγγραφο του Δήμου Αριστοτέλη, με το οποίο ζητούνται εξηγήσεις από τον τέως δήμαρχο, Χρήστο Πάχτα... | 
«Oφείλει ο τέως δήμαρχος να μας ενημερώσει για το ακριβές ύψος των δωρεών (σε μετρητά, υλικά, επισκευές, έργα κ.λπ.), αιτιολογώντας επαρκώς την αναντιστοιχία των ποσών των δωρεών». Σύμφωνα με τις κατ’ επανάληψιν αναφορές στο θέμα που είχε κάνει στα δημοτικά συμβούλια ο κ. Πάχτας, αλλά και όπως αναφέρεται ρητά σε αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, η εταιρεία επιχορηγούσε τον δήμο με τρεις τρόπους: με μετρητά (περίπου 1.000.000 ευρώ τον χρόνο), πληρώνοντας άλλο 1.000.000 σε προμηθευτές που παρείχαν στον δήμο υλικά (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, καύσιμα) και κάνοντας δημόσια έργα αξίας 1.000.000 ευρώ.
«Η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Αριστοτέλη διέκοψε τις αδιαφανείς οικονομικές “τριγωνικές συναλλαγές” μεταξύ του δήμου, της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός A.E.” και προμηθευτών του δήμου», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Τσακνής. «Στη συνέχεια, κήρυξε πρόχειρους διαγωνισμούς για την ικανοποίηση των αναγκών του δήμου σε καύσιμα, υδραυλικά - ηλεκτρολογικά υλικά και επισκευές αυτοκινήτων, που ήταν τα κατά βάση αντικείμενα των εν λόγω συναλλαγών. Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες τριγωνικές συναλλαγές, συγκεκριμένες ομάδες εξόδων του δήμου πληρώνονταν απευθείας από την “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.” στους προμηθευτές του δήμου, κάτι που σαφώς αλλοίωνε τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία του Δήμου Αριστοτέλη και δημιουργούσε σχέσεις αδιαφανούς εξάρτησης».
Η απάντηση Πάχτα, που ζητά από την «Ελληνικός Χρυσός» να δώσει τα στοιχεία στη νέα δημοτική αρχή! | 
Αντί απάντησης, ο κύριος Πάχτας στις 15.01.2015 κοινοποίησε στον δήμο έγγραφό του προς την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», με το οποίο ζητά από την ίδια την εταιρεία να ενημερώσει τη δημοτική αρχή για τις δωρεές της προς τον Δήμο Αριστοτέλη. «Ο κ. Πάχτας να μας ενημερώσει ο ίδιος ως όφειλε, αναδεικνύοντας κατά την άποψή μας και τη δική του άγνοια σε σχέση με το ακριβές ύψος των δωρεών», λέει ο αντιδήμαρχος. «Αναμένουμε το έγγραφο της “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.” για τις δωρεές της προς τον Δήμο Αριστοτέλη. Εν συνεχεία, θα αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας και σε κάθε περίπτωση το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη θα πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις».
Ερωτήματα
«Υπάρχει τυπικό ζήτημα, γιατί ένα μεγάλο μέρος της συναλλαγής γίνεται εξωλογιστικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργος Ζουμπάς. «Υπάρχει θεσμικό ζήτημα, γιατί εκτελούνταν έργα στα όρια του δήμου χωρίς αποφάσεις οργάνων, διαδικασίες, προδιαγραφές και ελέγχους. Υπάρχει ηθικό ζήτημα, γιατί ο δήμος δήλωνε αμέριστη συμπαράσταση στο καταστροφικό έργο της “Ελντοράντο” κι ελάμβανε αντίτιμο 3.000.000 τον χρόνο κατά δήλωσή του. Ολα τα παραπάνω τοποθετούνται στα όρια της νομιμότητας και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, πράγμα που θα γίνει».
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία το βράδυ της Πέμπτης με τον κ. Πάχτα ζητήσαμε την άποψή του. «Ισχύει ό,τι έχω πει στο δημοτικό συμβούλιο. Ευχαριστώ», μας είπε ο τέως δήμαρχος κι έκλεισε το τηλέφωνο, πριν προλάβουμε να διατυπώσουμε οποιοδήποτε ερώτημα...
Συντάκτης: