powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

ΣτΕ: η περίεργη ανακοίνωση μιας απόφασης ειλημμένης πριν από δύο χρόνια για τα μεταλλεία Κασσάνδρας

ΣτΕ: «Πράσινο φως» στα Μεταλλεία Χρυσού αναφέρει η είδηση που κυκλοφόρησε χθες. Είδηση;Προπέρσινα ξινά σταφύλια.Αλήθεια,  γιατί ανακοινώθηκε σήμερα, Φεβρουάριο του 2015, μια απόφαση που ελήφθη πριν από δυο ολόκληρα χρόνια;
Το φθινόπωρο του 2011 κατατέθηκαν στο Συμβούλιο Επικρατείας τρεις διαφορετικές προσφυγές από ομάδες κατοίκων της Β. Χαλκιδικής για την ακύρωση της ΚΥΑ
201745/2011 Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των «Μεταλλευτικών-Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων των Μεταλλείων Κασσάνδρας» της εταιρείας Ελληνικός Χρυσος στη Χαλκιδική.
Οι τρεις προσφυγές ΣΥΝΕΚΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ 2012. Όμως περιέργως, τον Απρίλιο του 2013 ανακοινώθηκε  η απόφαση μόνο για μία από τις τρεις: Με την απόφαση 1492/2013, το Ε” Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε όλους τους λόγους ακυρότητας της ΚΥΑ που προέβαλε η πρώτη ομάδα κατοίκων δίνοντας το πράσινο φως στην «επένδυση». Η εταιρεία, που είχε ήδη ξεκινήσει από το 2012 την  καταστροφή στον Κάκαβο, απλά συνέχισε σα να μη συνέβη τίποτα. Η απόφαση εξελήφθη από όλους ως η τελική και οριστική ετυμηγορία του ΣτΕ και οι άλλες δύο που τυπικά εκκρεμούσαν, απλά ξεχάστηκαν.
Όμως είναι βέβαιο ότι το ΣτΕ είχε αποφασίσει και για τις τρεις προσφυγές αφού είχαν συνεκδικαστεί και είχαν – κάποια τουλάχιστον – κοινά επιχειρήματα. Διάφορες θεωρίες διατυπώθηκαν μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια σχετικά με το λόγο που ανακοινώθηκε μόνο η μία – με την επικρατέστερη υπόθεση να είναι ότι το ΣτΕ εξυπηρετούσε τη σκοπιμότητα της εταιρείας: μέχρι την ανακοίνωση και της τελευταίας απόφασης Ελληνικού δικαστηρίου, οι κάτοικοι της περιοχής στερούνται το δικαίωμα της προσφυγής σε Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Και εξακολουθούν να το στερούνται, γιατί ακόμα εκκρεμεί η τελευταία απόφαση: δύο χρόνια μετά τη λήψη της απόφασης, τέσσερα χρόνια μετά την προσβληθείσα ΚΥΑ 201745/2011.
Ίσως στο ΣτΕ να έχουν την πρόθεση να περιμένουν άλλα δύο χρόνια, να πάμε στο 2017, να έχουν ολοκληρωθεί το εργοστάσιο εμπλουτισμού και το φράγμα του Καρατζά, να έχει ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία στις Σκουριές και η απόθεση των αποβλήτων και τότε να μας κάνουν τη χάρη να ανακοινώσουν και την τρίτη απόφαση. Να μην υπάρχει πια τίποτα να σωθεί.
Δυστυχώς οι εντυπώσεις που δημιουργούνται δεν είναι καλές και ο λόγος δεν είναι ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο Δικαστήριο «έδωσε το πράσινο φώς στην επένδυση». Στην πραγματικότητα «το πράσινο φως» το έδωσε πριν από δυο χρόνια.Γιατί αυτή η ανακοίνωση τώρα που η κυβέρνηση διατρανώνει την αντίθεσή της στην «επένδυση»;
Το μόνο αποτέλεσμα αυτής της ανακοίνωσης ήταν να δώσει μια τονωτική ένεση στο πεσμένο ηθικό των υποστηρικτών της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που βρισκεται σε δεινή θέση. Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, αλλά προσφέρεται για επικοινωνιακή διαχείρισηαπό την εταιρεία τις επόμενες μέρες. Θα προσπαθήσουν να τη ρίξουν σαν χαρτί στο τραπέζι του αρμόδιου Υπουργού κ. Λαφαζάνη: «Το ΣτΕ λέει ότι η επένδυσή μας είναι καθ’ολα νόμιμη». Όμως ο Υπουργός και η νομική του ομάδα γνωρίζουν καλά τη μηδενική σημασία αυτής της απόφασης.  Θα το παίξουν τα φιλικά προς την εταιρεία ΜΜΕ (ορισμένα ξεκίνησαν από χθες): «Το ΣτΕ λέει ότι έχουν άδικο όλοι αυτοί που φωνάζουν για το περιβάλλον». Θα ξεσαλώσουν τα ιστολόγια της εταιρείας, θα πανηγυρίσουν οι εργαζόμενοι. Προπέρσινα ξινά σταφύλια.
Εμείς το έχουμε πει (εδώ) ότι αυτές οι αποφάσεις του ΣτΕ – και οι τρεις – είναι εξίσου άκυρες με την ίδια την ΚΥΑ γιατί έχουν βασιστεί στην απάτη της μεταλλουργίας flash smelting. Η εταιρεία και κάποιοι μέσα στη Διοίκηση οδήγησαν το ΣτΕ σε μία λανθασμένη απόφαση. Θα βγουν στην επιφάνεια σύντομα όλα αυτά. Και έρχεται η ώρα που θα τελειώνουμε με την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και την «επένδυσή» της.