powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και πάλι η Ελλάδα, λίγο μετά τις προγραμματικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο.
 Η le Monde  βγαίνει με τίτλο: «Τσίπρας: ‘’Η Ελλάδα έχει την ηθική και ιστορική υποχρέωση διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία», προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει το ποσό των περίπου 162 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Γερμανία που αντιστοιχεί στο ήμισυ του
δημοσίου χρέους των άνω των 315 δισεκατομμυρίων ευρώ.
le Monde
«Η Ελλάδα επιδιώκει μια συμφωνία «γέφυρα» ως τον Ιούνιο», γράφει το Bloomberg και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός είπε στους βουλευτές ότι ελπίζει σε μια πιο «μόνιμη» συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές.
Το Bloomberg αναφέρεται λεπτομερώς στις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα ενώ κάνει λόγο και για τους φόβους σχετικά με το αν θα μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, ακόμα και από το τέλος αυτού του μήνα

Με τίτλο «ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται για μία ακόμη σύγκρουση με την ΕΕ, αρνούμενος επέκταση του προγράμματος», το Reuters επισημαίνει πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν αυτή τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού, στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Το πρακτορείο επισημαίνει πως ο κ. Τσίπρας, στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργού, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα καταλήξει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Reuters
«Ο Τσίπρας ευνοεί τους ανέργους έναντι των πιστωτών σε μία ''προκλητική'' ομιλία» είναι ο τίτλος του Guardian που προσθέτει πως: «η πρώτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσαν χρόνια λιτότητας». Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού σηματοδοτεί και ένα νέο γύρο λιτότητας, αλλά για τους υπουργούς και τους βουλευτές αυτή τη φορά. «Δεν χρειαζόμαστε 3 κυβερνητικά αεροσκάφη», είπε σύμφωνα με την Guardian μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας.
Στη διαδικτυακή εκδοσή του το άρθρο του Spiegel που φέρει τίτλο: «ο Τσίπρας χαρακτήρισε αποτυχημένο το πρόγραμμα διάσωσης» επιεσημαίνει πως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η νέα κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ζητήσει επέκταση του ελληνικύ προγράμματος γιατί, όπως εξήγησε, «δεν είναι δυνατόν να ζητήσει επέκταση σε ένα λάθος».
Spiegel
Πρόγραμμα – «γέφυρα» ζητά η Ελλάδα, αναφέρει το BBC και προσθέτει ότι αν και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν απορρίψει τις προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης της Ελλάδας παρόλα αυτά ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε τον τερματισμό των μέτρων λιτότητας.
Η ισπανική El Mundo φέρει τίτλο «ο Τσίπρας παρουσίασε στο κοινοβούλιο το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα». Η ισπανική εφημερίδα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη δέσμευση Τσίπρα για επισιτιστική βοήθεια και δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στους απόρους αλλά και την επαναπρόσληψη συγκεκριμένων περιπτώσεων δημοσίων υπαλλήλων.
 el mundo
Liberation: Η Αθήνα θέλει να διατηρήσει τις υποσχέσεις και να εξοφλήσει το χρέος

«Πρόκληση» χαρακτήρισε και η ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero» την ομιλία του πρωθυπουργού προσθέτοντας ότι δεν παρέκκλινε από τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

La Repubblica: Σεβασμός στο προεκλογικό πρόγραμμα – Προκαλεί την ΕΕ ο Τσίπρας
Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία, ενώ παράλληλα σχολίασε τη σύγκρουση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Ιταλό ομόλογό του, Πιερ Κάρλο Πάντοαν.





.

www.newsbomb.gr
zougla.gr