powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Δεν χάνει τη σύνταξή του δημόσιος υπάλληλος που καταδικάζεται για διαφθορά !!

Eίναι αντίθετο με την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αλλά προσβάλλει παράλληλα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πλήττει το δικαίωμα ανάπτυξης της προσωπικότητας !!
Δεν χάνει το συνταξιοδοτικό του δικαίωμα ο δημόσιος υπάλληλος ο οποίος έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και
δικαίωσε εφοριακό που δεν του χορηγούσαν τη σύνταξη λόγω καταδίκης του για δωροδοκία. Όπως υπογραμμίζει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν εφαρμοζόταν το μέτρο αυτό και κοβόταν η σύνταξη, τότε αυτό είναι αντίθετο με την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αλλά προσβάλλει παράλληλα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πλήττει το δικαίωμα ανάπτυξης της προσωπικότητας. Παράλληλα, συνιστά υπερβολικά επαχθή κύρωση και δυσανάλογη και δεν τελεί σε δίκαιη σχέση ισορροπίας προς τον επιδιωκόμενο σκοπό δημόσιας ωφέλεια.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) απέρριψε αίτηση εφοριακού υπαλλήλου που ζητούσε να του χορηγηθεί σύνταξη.
Το ΓΛΚ απέρριψε την αίτηση με την αιτιολογία ότι έχασε το συνταξιοδοτικού του δικαίωμα λόγω αμετάκλητης καταδίκης του για το αδίκημα της δωροδοκίας και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη χορήγηση σύνταξης στα μέλη της οικογένειας του (σύζυγο και δύο κόρες). Το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο έκρινε ότι η οριστική απώλεια της σύνταξης και όχι μόνο ποσοστού της, «αναξαρτήτως του γεγονότος ότι μέρος της σύνταξης αντιστοιχεί σε καταβληθείσες από τον υπάλληλο  εισφορές», σηματοδοτεί  και την απώλεια όλων των παροχών κοινωνικής ασφάλισης, περιλαμβανομένων και των παροχών ασφαλίσεως, λόγω ασθενείας, «συνιστά μέτρο ιδιαίτερα επαθχές για τον εξελθόντα από την ενεργό υπηρεσία δημόσιο υπάλληλο που τον ακολουθεί μέχρι το πέρας του βίου του, στερώντας από αυτόν τα στοιχειώδη μέσα για την αντιμετώπιση των βιοτικών του αναγκών, σε μία ηλικία κατά την οποία η δυνατότητα αναπλήρωσης της σύνταξης του μέσω άλλων πόρων είναι σε μεγάλο βαθμό αβέβαιη, αν όχι ανύπαρκτη».

Εξάλλου, συνεχίζουν οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά του υπαλλήλου, ανεξάρτητα αν είναι πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, «δεν τελεί σε άμεση σχέση με το συνταξιοδοτικό καθεστώς» έτσι ώστε να μπορεί να καταστεί κριτήριο για την απώλεια του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αλλά σχετίζεται άμεσα με την υπηρεσιακή του κατάσταση δυναμένη να οδηγήσει στην απόλυση του υπαλλήλου». Η Ολομέλεια του Ε.Σ. κατέληξε ότι οι δυσμενείς αυτές συνέπειες της απώλειας του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, πλέον της αντισυνταγματικότητας τους, είναι δυσανάλογες προς τον επιδιωκόμενο σκοπό δημοσίου συμφέροντος, ενώ η κύρωση επεκτείνεται και μετά την έκτιση της ποινής που του επιβλήθηκε, με συνέπεια να προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ενώ πλήττει το δικαίωμα ανάπτυξης της προσωπικότητας.