powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

ΣτΕ: Πρόστιμο στο ΥΠΟΙΚ 200.000 για τα αναδρομικά των ενστόλων

Συνολικό πρόστιμο 200.000 ευρώ υποχρεούται να καταβάλλει το υπουργείο Οικονομικών σε τέσσερις Ομοσπονδίες και Ενώσεις ενστόλων λόγω της μη συμμόρφωσης του προς τις τελεσίδικες και  αμετάκλητες αποφάσεις  της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές
 τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των στρατιωτικών  όλων των Σωμάτων.
Η τριμελής Επιτροπή  Συμμόρφωσης του ΣτΕ, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Σωτήρη Ρίζο έλαβε συγκεκριμένα τέσσερις  αποφάσεις  για κάθε μία από τις τέσσερεις Ομοσπονδίες,  των ενστόλων. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ  τον Ιανουάριο του 2014 έκρινε ομόφωνα ότι οι ανδρομικές από 1 Αυγούστου 2012 περικοπές των αποδοχών των ενστόλων είναι αντισυνταγματικές και υποχρέωσε την Κυβέρνηση να καταβάλει αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους και να επαναφέρει το μισθολόγιο στο παλαιό καθεστώς.

Οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις των ενστόλων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της μη συμμόρφωσης της Κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Οικονομικών στις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Το ανώτατο δικαστήριο απορρίπτοντας όλα τα κυβερνητικά επιχειρήματα,  έδωσε προθεσμία δύο μηνών για τη συμμόρφωση του Υπουργείου.

Παρά ταύτα το υπουργείο Οικονομικών δεν συμμορφώθηκε απόλυτα προς τις επίμαχες αποφάσεις  της Ολομέλειας του ΣτΕ, αλλά με το νόμο 4307/2014 και σχετικές υπουργικές αποφάσεις πρόεβη σε μερική προσαρμογή ως προς τις αναδρομικές αυξήσεις σε βάθος χρόνου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017. 

Κατόπιν αυτών σήμερα η τριμελής Επιτροπή  Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ΄ αριθμ. 18 – 21/2015 αποφάσεις της επισημαίνει ότι με το νόμο 4307/2014 θεσπίζεται ιδιότυπο μισθολόγιο για τους ενστόλους. 

Και αυτό γιατί αναπροσαρμοσμένες  αποδοχές είναι «μεν ανώτερες εκείνων που ελάμβανε το στρατιωτικό προσωπικό υπό την ισχύ του αντισυνταγματικού νόμου 4093/2012, κυμαίνονται όμως σε επίπεδα κατώτερα εκείνων που είχαν διαμορφωθεί πριν την 1 Αυγούστου2012».

Κατά την άποψη της  επιτροπής του ΣτΕ οι ρυθμίσεις αυτές «συνιστούν πλημμελή συμμόρφωση» προς τις περσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Άννας Κανδύλη