powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Ποιός θα πληρώσει τις αποζημιώσεις 327 εκατ. ευρώ του Χατζηγάκη επι Ν.Δ.

Τις επιδοτήσεις  ύψους 327,4 εκατ.ευρώ από το «πακέτο Χατζηγάκη» με τις παράνομες αποζημιώσεις το 2009 καλούνται να πληρώσουν 700.000 αγρότες, σύμφωνα με ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως αναφέρει σημερινό (6-3-15) δημοσίευμα της εφημερίδας το «Έθνος», η κυβέρνηση επιμένει να αναζητά τρόπους για το ψαλίδισμα του προστίμου και την εξαίρεση από τη λίστα
περίπου 25.000 συνταξιούχων και αγροτών που πήραν μικρά ποσά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, από εκείνο το πακέτο περίπου 270.000 αγρότες πήραν ποσά κάτω των 100 ευρώ, ενώ 80 μεγαλοαγρότες πήραν από 30.000 έως 100.000 ευρώ. Επίσης πάνω από 429.000 αγρότες πήραν έως 500 ευρώ.

Την ίδια ώρα, τα συνολικά πρόστιμα που αφορούν σε παράνομες κρατικές ενισχύσεις ανέρχονται σε 1,2 δισεκ. ευρώ. Τα ποσά αυτά η Κομισιόν απαιτεί να τα ανακτήσει η Ελλάδα, ειδάλλως απειλείται με μεγάλα πρόστιμα.
Παράλληλα, η Ελλάδα καλείται να επιστρέψει στην ΕΕ περί το 1,3 δισ. ευρώ που αφορούν στις λεγόμενες δημοσιονομικές διορθώσεις. Μάλιστα, υποθέσεις ύψους σχεδόν 600 εκατομμυρίων ευρώ έχουν τελεσιδικήσει.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει στα χέρια του τη λίστα με την κατανομή των αποζημιώσεων για το σύνολο των 700.000 αγροτών και η Κομισιόν απαιτεί η Ελλάδα να ανακτήσει αυτά τα ποσά, ειδάλλως θα της επιβληθούν ισόποσα πρόσημα
Το παζάρι με τις Βρυξέλλες σύμφωνα με το Εθνος βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη το αρχικό πακέτο των παράνομων αποζημιώσεων Χατζηγάκη, που ανέρχονταν σε 424 εκ. ευρώ και δόθηκαν το 2009 επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή και υπουργίας Σωτήρη Χατζηγάκη, έχει μειωθεί στα 327 εκ. ευρω με την ελληνική κυβέρνηση να επιχειρεί να εξαιρέσει από τη λίστα τους 25.000 συνταξιούχους αλλά και σημαντικό αριθμό αγροτών που εισέπραξαν πολύ μικρά ποσά.
Ωστόσο, όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, οι διαπραγματεύσεις και οι διαβουλεύσεις με τους κοινοτικούς αξιωματούχους θα συνεχιστούν με στόχο την απομείωση αυτού του προστίμου.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκδίκασε και απέρριψε το ελληνικό αίτημα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης θεωρώντας ότι τα ποσά δεν αφορούσαν αποζημιώσει για ζημιές, αλλά ήταν κρατικές ενισχύσεις, καθώς η Κομισιόν επιτρέπει στα κράτη-μέλη να αποζημιώνουν για καταστροφές μόνο άνω του 30% της εξαρτημένης παραγωγής, ενώ οι ζημιές στην Ελλάδα τότε δεν ξεπερνούσαν το 10%-20%. Ωστόσο η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει νέα αίτηση αναίρεσης της απόφασης σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο.
Bέβαια, η υπόθεση του πακέτου Χατζηγάκη αποτελεί μόλις ένα κομμάτι της δημοσιονομικής «βόμβας» πάνω στην οποία... κάθεται η νέα κυβέρνηση, καθώς υπάρχει ένας φάκελος με βεβαιωμένα πρόστιμα και καταλογισμούς που υπερβαίνουν τα 2 δισεκατομμύρια.
Για υποθέσεις παράνομων κρατικών ενισχύσεων η Ελλάδα υποχρεούται να ανακτήσει ποσά ύψους 1,2 δισ. ευρώ από φυσικά πρόσωπα και συνεταιρισμούς.

Σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσει τη δαμόκλειο σπάθη της Κομισιόν με την επιβολή προστίμων. Πέραν του πακέτου Χατζηγάκη, υπάρχει το πακέτο Κοντού για ανάκτηση 150 εκατ ευρώ αλλά και υποθέσεις για παράνομες κρατικές ενισχύσεις σε αγροιτικούς συνεταιρισμούς ύψους 500 εκατ. ευρ
Εφ. Εθνος