powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Προς κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

Με δυναμικές κινητοποιήσεις απειλούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι εκτιμούν ότι υπάρχει εμμονή της κυβέρνησης στη συνέχιση πολιτικών που πρόσφατα καταδικάστηκαν από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Κύριο αίτημα τους, η επαρκής χρηματοδότηση των Δημόσιων Μονάδων Υγείας, ώστε να είναι σε θέση ν
α προσφέρουν δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες.
Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της, οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων -με στοιχεία του υπουργείου Υγείας- μειώθηκαν κατά 60% τα τέσσερα τελευταία χρόνια. «Τα νοσοκομεία αδυνατούσαν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους να προμηθευτούν βασικά είδη και απαραίτητο υγειονομικό, φαρμακευτικό υλικό. Μας κατήγγειλαν εργαζόμενοι ότι αναγκάζονται να αγοράσουν υγειονομικό υλικό σε ιδιωτικά φαρμακεία με δικά τους χρήματα για λόγους υγιεινής και ασφάλειας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση για τη νέα μείωση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων στο προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους κατά 20%, αλλά και τη νέα κυβέρνηση για το «πρώτο δείγμα των περικοπών που αποφάσισε να είναι η χρηματοδότηση των νοσοκομεία», όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της και συμπληρώνει:
«Με εντολή του υπουργού Υγείας, κατόπιν σχετική εντολής του υπουργείου Οικονομικών, περικόπτονται το Μάρτιο 51% οι μηνιαίοι προϋπολογισμοί τους.
Οι διοικήσεις των νοσοκομείων κατόπιν σχετικού εγγράφου του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες του Μαρτίου με το 49% του ποσού των πιστώσεων που χορηγήθηκαν αντίστοιχα τον μήνα Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2015.
Εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης τα νοσοκομεία θα βάλουν λουκέτο σε υφιστάμενες δραστηριότητες.
Με την ανάληψη των καθηκόντων, ο νέος Υπουργός Υγείας ζήτησε με επείγον έγγραφο από τις διοικήσεις των νοσοκομείων την καταγραφή των ελλείψεων σε υλικά.
Οι ελλείψεις υλικών, όμως, δεν εμφανίζονται τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Επρόκειτο για επικοινωνιακή κίνηση, η οποία επιβεβαιώθηκε με την απόφαση για περικοπή 51% των εγκεκριμένων πιστώσεων του Μάρτη, από τους ήδη κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς»

Επαναπροκήρυξη θέσεων γιατρών

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιεράρχησης των αναγκών και επαναξιολόγησης των θέσεων, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, αλλά και με τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός υπέγραψε την επαναπροκήρυξη 104 θέσεων για γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων σε νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, κυρίως της περιφέρειας. Οι θέσεις αυτές αποτελούν συνέχεια των προηγούμενων προκηρύξεων που αφορούσαν την πλήρωση θέσεων επικουρικών γιατρών και ειδικευόμενων γιατρών σε ΜΕΘ και ΜΕΝ.

Προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας είναι να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την πρόσληψη 800 επικουρικών γιατρών και να προκηρυχθούν 1.095 θέσεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ενώ σε ό,τι αφορά τις θέσεις που βγαίνουν άγονες, το υπουργείο Υγείας κινείται στην κατεύθυνση αναζήτησης κινήτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι νοσηλευτές στον Κατρούγκαλο

Σήμερα εκπρόσωποι της ΕΝΕ (Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος) συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιάννη Κατρούγκαλο και συζήτησαν την ανάγκη άμεσης πρόσληψης νοσηλευτών, ακόμη και κατ' εξαίρεση τυχόν περιοριστικών διατάξεων, προκειμένου να καλυφθεί πλήθος το κενό οργανικών θέσεων. Ακόμη συζητήθηκαν:

Δίκαιο και εξειδικευμένο σύστημα αξιολόγησης, με έμφαση στο στοιχείο της θετικής ενίσχυσης και όχι των ποινών.

Σύσταση καθηκοντολογίου (περιγραφή νοσηλευτικών αρμοδιοτήτων και πράξεων) των νοσηλευτών του ΕΣΥ.

Θεσμοθέτηση ειδικού τρόπου μοριοδότησης και αξιοποίηση των μετρήσιμων βιογραφικών στοιχείων.

Εξορθολογισμός του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων, με σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας και περιορισμό της δυνατότητας να τεθούν οι νοσηλευτές σε καθεστώς αυτοδίκαιης ή δυνητικής αργίας.

Άρση της προαγωγικής στασιμότητας, που συνεπάγεται μισθολογική στασιμότητα.

Δίκαιο και αξιοκρατικό σύστημα κρίσεων για την κατάληψη θέσεων ευθύνης στην ιεραρχία της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των νοσοκομείων, με ειδικά χαρακτηριστικά αναφοράς για τους νοσηλευτές ως υπαλλήλους ειδικού κλάδου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ