powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή

Εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι νέοι κανόνες για τις καλλιέργειες μεταλλαγμένων

Την Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015, το Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. ενέκρινε τυπικά τους νέους κανόνες που θα επιτρέπουν στα κράτη μέλη να απαγορεύουν ή να περιορίζουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στο έδαφός τους. Οι εν λόγω κανόνες αναμένεται να τεθούν
σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.
Σημειώνεται πως κατά την διάρκεια της σχετικής ψηφοφορίας απείχαν η Πορτογαλική και η βελγική αντιπροσωπεία. Επίσης, πως στην ελληνική αντιπροσωπεία μετείχαν ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.

“Οι νέοι κανόνες θα δώσουν στα κράτη μέλη τη δυνατότητα επιλογής: θα μπορούν να αποφασίσουν εάν επιθυμούν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο έδαφός τους, πράγμα που είναι σύμφωνο με την αρχή της επικουρικότητας και σέβεται τις προτιμήσεις των πολιτών και των γεωργών”, δήλωσε σχετικά ο Jānis Dūklavs, υπουργός Γεωργίας της Λετονίας και πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Αίτηση εξαίρεσης με δύο τρόπους

Η νέα οδηγία παρέχει στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, σε δύο διακριτές χρονικές στιγμές:
-κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης όταν τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν – την τροποποίηση του γεωγραφικού πεδίου εφαρμογής
-μετά την έγκριση ενός ΓΤΟ οπότε τα κράτη μέλη μπορούν να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν την καλλιέργεια του οργανισμού για λόγους σχετικούς με περιβαλλοντικούς ή γεωργικούς στόχους πολιτικής, ή άλλους επιτακτικούς λόγους που αφορούν ζητήματα χωροταξίας, χρήσης γης, κοινωνικοοικονομικού αντίκτυπου, συνύπαρξης και δημόσιας πολιτικής

Τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουν την απόφασή τους και να ζητήσουν να επανενταχθεί το έδαφός τους, ή μέρη αυτού, στο γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής της έγκρισης ενός ΓΤΟ.

Σύμφωνα με τους παλαιότερους κανόνες, τα κράτη μέλη μπορούσαν προσωρινά να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν τη χρήση ΓΤΟ στο έδαφός τους μόνο εφόσον προσκόμιζαν νέα αποδεικτικά στοιχεία με βάση τα οποία ο εν λόγω οργανισμός συνιστά κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον ή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Πώς θα αποφεύγεται η διασυνοριακή μόλυνση

Οι νέοι κανόνες προβλέπουν επίσης ότι τα κράτη μέλη στα οποία καλλιεργούνται ΓΤΟ πρέπει να μεριμνούν για την αποτροπή της διασυνοριακής μόλυνσης σε γειτονικά κράτη μέλη στα οποία απαγορεύονται οι εν λόγω ΓΤΟ. Τούτο δεν ισχύει όταν ιδιαίτερες γεωγραφικές συνθήκες καθιστούν τα μέτρα αυτά περιττά.


gaiorama-agro.eu