powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή

Ημερίδα κτηνοτροφίας Βόρειας Χαλκιδικής στην Αρναία

Την πρώτη Ημερίδα Κτηνοτροφίας Βόρειας Χαλκιδικής που διοργάνωσε η Ζωοτεχνική Χαλκιδικής το βράδυ της Πέμπτης. Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν ασθένειες των αιγοπροβάτων, όπως η ευλογιά και ο καταρροϊκός πυρετός καθώς και ζητήματα που αφορούν τη νέα ΚΑΠ.
Ομιλητές της ημερίδας ήταν η περιφερειακή σύμβουλος
Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου και ο καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Νεκτάριος Γιαδίνης. Στόχος των διοργανωτών ήταν να υπάρξει εκτενής ενημέρωση των κτηνοτρόφων για θέματα που τους απασχολούν στην καθημερινότητα τους.
Ο καταρροϊκός πυρετός έχει αφανίσει ένα 15 με 30% του συνόλου των κοπαδιών της Β. Χαλκιδικής ενώ, σύμφωνα με τον κ. Γιαδίνη, ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί. Ο καθηγητής κάλεσε τους κτηνοτρόφους να προχωρήσουν σε απεντομώσεις προκειμένου να προφυλάξουν τα κοπάδια τους και τόνισε ότι πολλά προβλήματα στα ζώα, όπως η μικρή παραγωγή γάλακτος, δεν οφείλονται αποκλειστικά στον καταρροϊκό πυρετό αλλά και σε άλλες ασθένειες, για τις οποίες, όπως είπε, οι κτηνοτρόφοι μπορούν να ακολουθήσουν και φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η κ. Ζωγράφου, ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναθέσει τους ψεκασμούς σε εργολάβο εταιρεία, προκειμένου να ξεκινήσουν νωρίς.
Αναφορικά με την ευλογιά, παρόλο που η ασθένεια βρίσκεται σε ύφεση, εξακολουθεί να υπάρχει σε ορισμένες περιοχές, ακόμη και του νομού Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον κ. Γιαδίνη, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικά απολυμαντικά για τα μαντριά τους και να αποφεύγουν να αγοράζουν ζωοτροφές από περιοχές που έχουν πληγεί από την ασθένεια.
Η αναθεώρηση της ΚΑΠ έχει φέρει αλλαγές και στους κτηνοτρόφους. Τα βοσκοτόπια και ο καθορισμός τους είναι ένα μείζον πρόβλημα, για το οποίο ακόμα δεν έχει υπάρξει ξεκάθαρη λύση, αν και φαίνεται πως τις διαδικασίες θα τις αναλάβουν οι Περιφέρειες.

Η Ζωοτεχνική Χαλκιδική είναι μια εταιρεία εμπορίας ζωοτροφών και κτηνιατρικών φαρμάκων με έδρα της Αρναία Χαλκιδικής. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας παρέχουν μεταξύ άλλων και συμβουλευτική στους κτηνοτρόφους για ζητήματα που αφορούν τη διατροφή και την υγεία των ζώων. Μπορείτε να δείτε τη σελίδα της εταιρείας στο Facebook εδώ.