powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι στο Der Spiegel. Γερμανοί δεν γνωρίζουν καλά τα δεινά που υπέστησαν οι Έλληνες υπό τους Ναζί. «Τα θύματα και οι απόγονοί τους έχουν μεγαλύτερη μνήμη από τους δράστες και τους απογόνους τους "

Σε δημοσίευμά της η Γερμανική εφημερίδα Der Spiegel αναφέρει ότι πολιτικοί των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων σπρώχνουν τα πράγματα προς την κατεύθυνση της αποζημίωσης της Ελλάδας από τις επιπτώσεις της ναζιστικής κατοχής στην χώρα. Κάτι που αν συμβεί θα στοιχίσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, συμπληρώνει. 
 Υπέρ της διευθέτησης του ζητήματος των ελληνικών
διεκδικήσεων για πολεμικές επανορθώσεις τάσσονται στελέχη των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων, με δηλώσεις τους στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel.
«Θα πρέπει να προσεγγίσουμε τα θύματα και τους συγγενείς τους οικονομικά.
Πιστεύω ότι θα ήταν καλό από την γερμανικής πλευράς να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας σε ό,τι αφορά το παρελθόν. Το θέμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε διαπράξει μεγάλη αδικία στην Ελλάδα» δηλώνει η επικεφαλής της Επιτροπής Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του SPD Γκεζίνε Σβαν.

Όπως επισημαίνει, οι Γερμανοί δεν γνωρίζουν καλά τα δεινά που υπέστησαν οι Έλληνες υπό τους Ναζί. «Τα θύματα και οι απόγονοί τους έχουν μεγαλύτερη μνήμη από τους δράστες και τους απογόνους τους» λέει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι το αναγκαστικό δάνειο πρέπει αναμφισβήτητα να εξοφληθεί. Η ίδια χαρακτηρίζει λογική την πρόταση για τη δημιουργία ιδρύματος για την έρευνα και τη συμφιλίωση, στο οποίο θα διατεθούν περαιτέρω αποζημιώσεις.

Με τη σειρά του, ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ τονίζει ότι «δεν θα πρέπει να συνδέουμε το θέμα των επανορθώσεων με την τρέχουσα αντιπαράθεση για την ευρωκρίση». «Αφορά τη διαχείριση της ίδιας μας της ιστορίας. Είμαι κατά της συζήτησης ότι αυτά έχουν τελειώσει. Υπάρχουν ακόμη, έπειτα από δεκαετίες, ζητήματα διεθνούς δικαίου προς επίλυση» επισημαίνει.

Από την πλευρά των Πρασίνων, ο επικεφαλής της Κ.Ο. Άντον Χοφράιτερ δηλώνει ότι «η Γερμανία δεν μπορεί να εξαφανίσει έτσι απλά την διεκδίκηση της Ελλάδας για αποζημιώσεις από το τραπέζι» και τονίζει ότι «αυτό το κεφάλαιο δεν έχει ουσιαστικά κλείσει ούτε ηθικά ούτε νομικά».

Υποστηρίζει ακόμη πως καλό θα ήταν η γερμανική κυβέρνηση «να συζητήσει με την Ελλάδα για την εξέταση των γερμανικών εγκλημάτων στην Ελλάδα και να αναζητήσει μια φιλική λύση». Διευκρινίζει πάντως ότι ένα τόσο ευαίσθητο θέμα δεν πρέπει να αναμιγνύεται στις διαπραγματεύσεις για την οικονομική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον ειδικό του Διεθνούς Δικαίου Φρανκ Σόρκοπφ, η παραπομπή από την πλευρά του Βερολίνου στη Συμφωνία 2+4 δεν κατευνάζει πλέον την συζήτηση. Η Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής Βουλής, θυμίζει το Spiegel, έχει διατυπώσει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να διατηρήσει τη θέση της.
www.stokokkino.gr
Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ