powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Απόφαση ΣΤΕ: Αντισυνταγματικές όλες οι μειώσεις από το 2012, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, πάνω από 1,2 δισ. τα χρήματα

«Το ΣΤΕ έκρινε παράνομες και αντισυνταγματικές όλες τις μειώσεις από το 2012 για κύριες και επικουρικές συντάξεις που έγιναν με βάση μνημονιακούς νόμους" δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος προσθέτοντας ότι το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές όλες τις ρήτρες με πρώτη τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που την κρίνει ως ρήτρα διαρκούς μείωσης». Η απόφαση αυτή, όπως υποστήριξε στη
ν εκπομπή ΠρωινόΑΝΤ1, αφορά τους πάντες και θα ανακοινωθεί άμεσα. Βασικό της σημείο είναι ότι κρίνεται αντισυνταγματική η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος καθώς μειώνει διαρκώς τις συντάξεις.

Ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιάς δήλωσε στην ίδια εκπομπή ότι είναι μια θετική απόφαση. Άμεσα εκτελεστή είναι για όσους προσέφυγαν δικαστικά. Η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του ΣΤΕ και θα πρέπει να εναρμονιστεί για όλους. Για οσους δεν έχουν προσφύγει θα διαπραγματευτούμε με τους φορείς των συνταξιούχων για το πως θα δρομολογηθεί η εφαρμογή της. Ο γ.γ. εξέφρασε με τη σειρά του την άποψη ότι η προσφυγή στα δικαστήρια δεν ενδείκνυται σε αυτή την περίπτωση, γιατί είναι μια ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία.
«Ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης» έκρινε την απόφαση του ΣΤΕ ο Αλέξης Μητρόπουλος η οποία είναι οριστική. Τα χρήματα που θα χρειαστούν είναι πάνω από 1,2 δισ. Ο βουλευτής συνέστησε να μην προστρέξουν οι πολίτες στα δικαστήρια καθώς αφορά όλους.
Να σημειωθεί, μόλις χθες βουλευτής της Ν.Δ. στο Mega επιχειρηματολογούσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και έλεγε ότι ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημ. Στρατούλης είναι παράνομος επειδή έχει "παγώσει" την εφαρμογή της.
Ιδιαίτερα δύσκολη η θέση της Ν.Δ. (Video) καθώς ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς πριν λίγες μέρες σε συνέντευξή του στην εκπομπή Online του Mega είχε ταχθεί κατά της κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με βάση την οποία γίνονται οι μειώσεις στις συντάξεις και την οποία έκρινε ως αντισυνταγματική το ΣΤΕ σήμερα. Ο βουλευτής της Ν.Δ. που ήταν στο πάνελ της εκπομπής Γ. Κουμουτσάκος προσπάθησε να "τα μαζέψει" λέγοντας ότι ήταν πάγια η θέση της Ν.Δ. και προεκλογικά να μην μειωθούν οι συντάξεις, δηλαδή αυτοί που ευθύνονται για τη νομοθέτηση των μειώσεων των συντάξεων είναι ταυτόχρονα και κατά αυτών!