powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Την σφαγή στο Μαύρο αλώνι τίμησαν και φέτος οι κάτοικοι της Ιερισσού

Το έθιμο του καγκελευτού χορού αναβίωσαν σήμερα κάτοικοι της Χαλκιδικής αποτίοντας στους σφαγιασθέντες Ιερισσιώτες από τους Τούρκους σε διαταγή του Γιουσούφ Μπέη, κατά την επανάσταση του 1821.
Το έθιμο έχει αλληγορική σημασία καθώς ο χορός γινόταν παρουσία των Τούρκων που δεν γνώριζαν την σημασία του . Ο χορός χορεύεται σε σχήμα σαλίγκαρου όπου οι δύο πρώτοι
κρατούν ενωμένα τα χέρια τους δημιουργώντας μια αψίδα που αναπαριστά τα σπαθιά των Τουρκων κάτω απο τα οποία έπρεπε να περάσουν οι Ιερισσιώτες ως ένδειξη υποταγής. Η αντίσταση στην κίνηση αυτή οδήγησε τότε στην σφαγή των 400 κατοίκων της Ιερισσού.

Σήμερα οι κάτοικοι της Ιερισσού που αγωνίζονται καθημερινά ενάντια στις επιχειρούμενες εξορύξεις χρυσού στις Σκουριές επισκέφθηκαν το μαύρο αλώνι όπου τελέστηκε η Επιμνημόσυνη Δέηση ενώ παράλληλα φορώντας μπλουζάκια "sos halkidiki" χόρεψαν τον καγκελευτό χωρό.
Χρόνια και χρόνια η Ιερισσός θυμότανε και θυμάται το γεγονός, μεταλαμπαδεύει  την μνήμη, διδάσκει το τραγούδι της σφαγής και ακολουθεί τα βήματα του «Καγκελευτού» χορού.