powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Δήμος Αριστοτέλη:Σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων και φορέων για την ειρήνευση στην περιοχή του Δ. Αριστοτέλη

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Απριλίου στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο η προγραμματισμένη συνάντηση για την ειρήνευση στην ΒΑ Χαλκιδική, λόγω της κλιμακούμενης κοινωνικής έντασης που επικρατεί στο Δήμο Αριστοτέλη, την τελευταία περίοδο.
Τη συζήτηση, που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, μετά από αίτημα του Δήμου Αριστοτέλη και της
Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Ι. Γιώργος και παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, κ. Ι. Μίχος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κ. Λ. Τόσκας και κα Κ. Ζωγράφου, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, κ. Θ. Αδαλής, αντιπροσωπεία από την Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χαλκιδικής, κ. Δ. Χαδαλής, οι Πρόεδροι των Επαγγελματικών Συλλόγων Ιερισσού και Ν. Ρόδων, ο Αν. Διοικητής Αστυνομίας Πολυγύρου, ο Διοικητής Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, καθώς και ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος, ως εκπρόσωπος της Μητρόπολης Ιερισσού Αγ. Όρους και Αρδαμερίου. Επίσης, στη συνάντηση συμμετείχε αντιπροσωπεία από το Δήμο Αριστοτέλη, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου, κ. Γ. Ζουμπά και τους Αντιδημάρχους, κ.κ. Α. Τσακνή, Δ. Ψιλιάγκο, Χ. Λαζαρίδη και Γ. Μητροφάνη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης όλοι οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες για την επανασύσταση του Α.Τ. Ιερισσού, προκειμένου να προλαμβάνει άμεσα εντάσεις στην περιοχή και γενικότερα να προφυλάσσει τους δημότες και επισκέπτες από την παρατηρούμενη αύξηση της παραβατικότητας. Επιπλέον, να πραγματοποιηθεί επίσημο αίτημα προς την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπ. ΑΠΕΝ να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό σε εκείνες τις αποφάσεις και ενέργειες που θα λύσουν οριστικά το ζήτημα σχετικά με το εργοστάσιο της μεταλλευτικής εταιρίας στις Σκουριές. Τέλος, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εξεύρεση έκτακτων κονδυλίων για την οικονομική ενίσχυση και την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα περιοχές του Δήμου Αριστοτέλη, αλλά και ενέργειες εκπόνησης μελέτης αναπτυξιακού σχεδιασμού της εν λόγω περιοχής, που θα οδηγήσει σε αξιοποίηση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και θα απομακρύνει από την μονοκαλλιέργεια των μεταλλείων.
Παράλληλα, σχετικά με το θέμα της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη, συζητήθηκαν, σε συνεργασία με τις Αστυνομικές Αρχές, θέτοντας σε εφαρμογή τις σχετικές διατάξεις, να αποφεύγονται οι ταυτόχρονες συγκεντρώσεις και αντισυγκεντρώσεις από τις αντίθετες πλευρές, να σταματήσει το κλείσιμο των δρόμων, ως μέσο διαμαρτυρίας και να αφαιρεθούν τα σχετικά πανό και συνθήματα, από όλες τις πλευρές, που είναι αναρτημένα στα χωριά, ως ένδειξη καλής θέλησης και εκτόνωσης της έντασης.
Επίσης τέθηκε το ζήτημα ενίσχυσης του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, προκειμένου να υπάρχει πληρέστερος έλεγχος όλων των δραστηριοτήτων σε επίπεδο Νομού Χαλκιδικής, καθότι στο Νομό υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες δράσεις (π.χ. τουρισμός-μεταλλεία, τουρισμός-αγροτική παραγωγή), που πολλές φορές οδηγούν σε εντάσεις μεταξύ μεγάλων παραγωγικών τάξεων. Επιπλέον συζητήθηκε να γίνει πρόταση, λόγω του πλήθους των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων, να αναληφθεί η πρωτοβουλία να αρθούν όλα τα κατηγορητήρια και να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις σε βάρος πολιτών της περιοχής προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία και η ενότητα στην πολύπαθη περιοχή.
Ταυτόχρονα, τέθηκε και το ζήτημα της ανάληψης αναπτυξιακών δράσεων εντός του Δήμου Αριστοτέλη, ενόψει του 2016 ως Παγκόσμιου Έτους Αριστοτέλη, καθώς και η σύσταση ομάδων διαλόγου που θα έχουν ως στόχο μέσα από τη διαλογική συζήτηση να κατανοήσουν αμοιβαία τους προβληματισμούς τις ανάγκες και τις θέσεις των συμμετεχόντων προβάλλοντας την εικόνα ενότητας και ομοψυχίας προς την τοπική κοινωνία.
Τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, όσο και όλοι οι συμμετέχοντες υποστήριξαν την επιτακτική ανάγκη για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, καθώς και την επικράτηση της ψυχραιμίας και της λογικής, προκειμένου να επέλθει η ηρεμία και η κοινωνική γαλήνη σε μια κοινωνία που έχει υποστεί αρκετά από τις αντιπαλότητες και τις εκατέρωθεν αντεγκλήσεις. Μια κοινωνία και ένας Δήμος που με τόσα μοναδικά πλεονεκτήματα σίγουρα της αξίζει ένα καλύτερο μέλλον και μια γενικότερη οικονομική ανάπτυξη.