powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Μετ’ εμποδίων η κυκλοφορία φέτος το καλοκαίρι στην Κασσάνδρα

Τελευταίο καλοκαίρι που η μετακίνηση στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής θα γίνεται μετ’ εμποδίων, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου ο νέος δρόμος Ποτίδαιας – Κασσανδρείας αναμένεται να ολοκληρωθεί. Τη φετινή θερινή σεζόν όμως αναμένεται να δοκιμαστούν τα νεύρα των επισκεπτών, ειδικά στο κομμάτι
της Φώκαιας μέχρι την Άθυτο.
Η λύση που προκρίθηκε είναι η χρησιμοποίηση της παρακαμπτηρίου που υπάρχει από το 2010 στο κομμάτι από τη Νέα Φώκαια μέχρι τα φανάρια της Αθύτου, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιουλίου.
Η συγκεκριμένη παρακαπτήριος είχε χρησιμοποιηθεί και πριν από περίπου πέντε χρόνια, όταν και πάλι υπήρχαν στην περιοχή ζημιές από πλημμύρες, σε διαφορετικό σημείο από το φετινό.
Η Κασσάνδρα που δέχεται το μεγαλύτερο αριθμό παραθεριστών το φετινό καλοκαίρι θα έχει πρόβλημα σύνδεσης. Οι πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα τμήμα του οδοστρώματος στην περιοχή του Βόθωνα κι έτσι ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει Φώκαια και Άθυτο να μην
μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν την αποκατάσταση της κατολίσθησης.
Οι διαδικασίες αποκατάστασης, παρά το γεγονός ότι έγινε ταχύτατα μελέτη και εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια για την αποκατάσταση του οδοστρώματος, καθυστερούν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι πριν από τα τέλη Ιουλίου, δηλαδή το μέσον της τουριστικής περιόδου, δεν πρόκειται να έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα και άρα η κυκλοφορία των οχημάτων.

Έτσι αποφασίστηκε να επαναχρησιμοποιηθεί η παρακαμπτήριος που είχε κατασκευαστεί προ πενταετίας και η οποία σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς τελικά εξυπηρέτησε τις μετακινήσεις, έστω και με κάποια ταλαιπωρία, καθώς πρόκειται για έναν παράπλευρο δρόμο με χαρακτηριστικά χαμηλότερα κι από αυτά της επαρχιακής οδού.

Τα προβλήματα πάντως περιορίζονται σε ένα τμήμα μικρότερο του ενός χιλιομέτρου.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι η εργολαβία κατασκευής του δρόμου Ποτίδαια – Κασσανδρεία και μάλιστα φέτος από το τέλος Μαΐου οι οδηγοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα πρώτα περίπου 8,5 χιλιόμετρα του νέου δρόμου μέχρι τον κόμβο Σάνης (δηλαδή τη Νέα Φώκαια). Από εκεί θα μπαίνουν στην παρακαμπτήριο και θα φτάνουν στην Άθυτο, από όπου θα συνεχίζουν στο υφιστάμενο δίκτυο.

Το υπόλοιπο τμήμα μέχρι την Κασσανδρεία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Επίσης, ως το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν ασφαλτικά και διαπλατύνσεις στο δρόμο της Σάνης. Από το τέλος Ιουλίου η κυκλοφορία θα πάψει να διεξάγεται μέσω της παρακαμπτηρίου και τα οχήματα θα διέρχονται μέσω του υφιστάμενου τμήματος Ν. Φώκαιας – Αθύτου.

Αντίστοιχες επεμβάσεις γίνονται και σε μια σειρά άλλων σημείων του οδικού δικτύου της Χαλκιδικής που υπέστησαν ζημιές από τις φετινές θεομηνίες, όπως το τμήμα Ολυμπιάδα – Σταυρός και το Γομάτι – Ιερισσός.