powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Άτακτη οπισθοχώρηση από «Μακεδονία – Θεσσαλονίκη» για τον Μάρδα και τα 80.000 ευρώ


Μόλις λίγες ημέρες μετά τους πηχυαίους τίτλους και το πρωτοσέλιδο που θα αποκάλυπτε ένα μεγάλο σκάνδαλο της κυβέρνησης Τσίπρα το δημοσίευμα της εφημερίδας καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.
Μάλιστα με σημερινό σχόλιο της η εφημερίδα «Μακεδονία» παραδέχεται ότι δεν είχε κανένα απτό στοιχείο παρά αφηρημένες πληροφορίες που "διασταύρωθηκαν" από δύο ή τρεις πλευρές, όταν ο δημοσιογράφος και συντάκτης του ρεπορτάζ Ν. Ηλιάδης ισχυριζόταν τόσο από τις σελίδες της εφημερίδας όσο και σε συνεντεύξεις του σε τοπικά ραδιόφωνα πως έχει στοιχεία. 
Το σημερινό σχόλιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αρχικό
δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη», την Δευτέρα 4/5, το οποίο ανέφερε πως αναπληρωτής υπουργός μετέφερε τον Μάρτιο του 2015 80.000 ευρώ στο Λουξεμβούργο, αλλά και το δημοσίευμα της «Μακεδονίας» την Τρίτη 5/5 το οποίο έδινε συνέχεια στην... παραπληροφόρηση και απαντούσε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την Τετάρτη 6/5 η εφημερίδα «Μακεδονία σιώπησε για το θέμα, ενώ σήμερα Πέμπτη 7/5 στα Υστερόγραφα της ισχυρίζεται ότι το μπαράζ δημοσιευμάτων έγινε για... «το καλό του τόπου» και «για να ανοίξει μία συζήτηση», χωρίς όμως στοιχεία.. 

Φυσικά τον δημοσιογράφο της εφημερίδας καλύπτει και ο διευθυντής της Μ. Αλεξανδρίδης με άρθρο του στη στήλη που διατηρεί στο οπισθόφυλλο της εφημερίδας ο οποίος θέτει ηθικό ζήτημα, καλεί την κυβέρνηση να διερευνήσει το θέμα εν γένει και μάλιστα ζητώντας και αποπομπές.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Μακεδονία στην στήλη «Υστερόγραφα» σημειώνει:

Πριν από αρκετές εβδομάδες περιήλθε σε μας η αόριστη πληροφορία ότι ένας αναπληρωτής υπουργός κατά το σχετικά πρόσφατο παρελθόν είχε βγάλει κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ στο εξωτερικό. Αξιολογήσαμε την πληροφορία, βάσει και της προέλευσής της, ως σοβαρή και αποδυθήκαμε σε μια εξαντλητική αναζήτηση προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να τη συγκεκριμενοποιήσουμε και φυσικά να την επιβεβαιώσουμε.

* Το ρεπορτάζ διήρκεσε αρκετές εβδομάδες. Στη διάρκειά του διαπιστώσαμε ότι η “πληροφορία” είχε εκπορευτεί από τραπεζικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης συγκεκριμένου πιστωτικού ιδρύματος, στελέχη του οποίου σχολίαζαν σκωπτικά το γεγονός. Πώς είναι δυνατόν -αναφερόταν- άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται κυνηγοί όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και οι οποίοι κόπτονται για τον επαναπατρισμό των καταθέσεων Ελλήνων στην αλλοδαπή, να φυγαδεύουν τις δικές τους οικονομίες, την ώρα που η χώρα δίνει την πιο σκληρή μάχη για να παραμείνει στα πρώτα βαγόνια του ευρωπαϊκού συρμού, εντός δηλαδή της ζώνης του ευρώ;

* Το “ζήσε Μάη μου” ισχύει για τη συμφωνία με τους θεσμούς;

* Το πολυήμερο και εξαντλητικό ρεπορτάζ μάς οδήγησε σε κάποια συμπεράσματα. Το πρώτο, που ήταν και ασφαλές καθώς είχε διασταυρωθεί από τουλάχιστον τρεις διαφορετικές πηγές, ήταν ότι πράγματι υπήρχε ένας αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος είχε βγάλει δεκάδες χιλιάδες ευρώ στο εξωτερικό. Απέμεινε να απαντήσουμε και στα υπόλοιπα τέσσερα ερωτήματα, προκειμένου να συμπληρωθεί το παζλ της είδησης.

* Δηλαδή, ποιο ήταν το ύψος του ποσού που φυγαδεύτηκε, πότε συνέβη αυτό, προς ποια χώρα και με ποιο τρόπο (σε πόσες τραπεζικές συναλλαγές). Σε σχέση με το ύψος του ποσού δεν υπήρχε ακριβής προσδιορισμός. Οι πληροφορίες μας από τους τραπεζικούς, πλέον, κύκλους έκαναν λόγο για ένα ποσό μεταξύ 45.000 και 90.000 ευρώ, με τις περισσότερες πληροφορίες να συγκλίνουν στο ύψος λίγο κάτω από τις 80.000 ευρώ.

* Μας διαβεβαίωσαν ότι η μεταφορά έγινε “μια κι έξω”, με ένα και μοναδικό έμβασμα, προς τράπεζα χώρας της Κεντρικής Ευρώπης, “της οποίας πρώην κορυφαίος πολιτικός κατέχει σημαντικό ευρωπαϊκό αξίωμα”. Όσον αφορά το χρόνο κατά τον οποίο έγινε η συναλλαγή, η διαβεβαίωση ήταν ότι έλαβε χώρα “στο αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα”.

* Κατόπιν, αυτών, βρεθήκαμε μπροστά στο δίλημμα, είτε να αποσιωπήσουμε πλήρως την είδηση και όσα είχαμε εντοπίσει έως τότε είτε να δημοσιοποιήσουμε ό,τι είχε προκύψει από το ρεπορτάζ, αποφεύγοντας βεβαίως τη δημοσιοποίηση του ονόματος του κυβερνητικού στελέχους. Επιλέξαμε να κάνουμε το δεύτερο καθώς σκοπός μας ήταν η δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ να δώσει το έναυσμα για να ανοίξει η συζήτηση κι έτσι να υποχρεωθούν οι τραπεζικές αρχές (ιδρύματα και Τράπεζα της Ελλάδος) να δώσουν στοιχεία σχετικά με κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη, που έχουν φυγαδεύσει τα χρήματά τους στο εξωτερικό σε αυτήν την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, αποδεικνύοντας αφενός ότι δεν εμπιστεύονται πως οδηγούν με ασφάλεια το σκάφος της εθνικής οικονομίας και αφετέρου ότι ενδιαφέρονται να διασωθούν οι ίδιοι, την ώρα που θα πέφτουμε στα βράχια.

* Στόχος μας δεν ήταν κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, γι’ αυτό και αποφύγαμε τη δημοσιοποίηση οποιουδήποτε ονόματος. Στόχος μας ήταν το “δάσος”, όχι το “δέντρο”. Τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά το δημοσίευμα δείχνουν ότι υπάρχει ζήτημα, ενδεχομένως, για πολλά πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους. Το μεγάλο όφελος από την αποκάλυψη του συγκροτήματός μας ήταν ότι ο Χαρδούβελης και οι εξαδέλφες του Παπακωνσταντίνου δεν είναι οι μόνοι που δεν εμπιστεύονται τα χρήματά τους σε ελληνικές τράπεζες και πως η λίστα Λαγκάρντ και ο δημόσιος αφορισμός εκείνων που περιλαμβάνονται σε αυτήν δεν στάθηκε ικανός να αποτρέψει όσους το παίζουν περήφανοι απέναντι στους δανειστές, έχοντας τα λεφτά τους στην ασφάλεια των τραπεζικών ιδρυμάτων των… τοκογλύφων.

* Είναι, πλέον, στα χέρια της κυβέρνησης καθώς και των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αξιοποιήσουν τη συζήτηση που άνοιξε με το δημοσίευμα της “Θ” και να αποκαλύψουν την αλήθεια. Διότι μόνο αυτοί μπορούν να παρακάμψουν τα ανυπέρβλητα εμπόδια και τα στεγανά που ορθώνει το τραπεζικό απόρρητο.