powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

«Φρένο» στα δάνεια προς ΜΜΕ και κόμματα. «Δεν είναι δικό μας θέμα» λέει η Τράπεζα της Ελλάδας

«Στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης είναι η επεξεργασία και διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα περιορίζει τη χορήγηση δανείων προς τα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ, και που με αναδρομική ισχύ, θα ενισχύσει τη διαφάνεια καθιστώντας
αποτελεσματική την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς», απαντά εγγράφως ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε ερώτηση της Ελένης Ζαρούλια (Χρυσή Αυγή) σχετική με τα δάνεια σε μεγαλοκαναλάρχες και επιχειρήσεις ΜΜΕ.
Την ίδια ώρα πάντως, η Τράπεζα της Ελλάδος απαντά ότι η πολιτική χορηγήσεων δανείων και πάσης φύσεως πιστώσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί και εποπτεύονται από την ΤτΕ, προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα, δεν καθορίζεται διοικητικά με αποφάσεις της ΤτΕ αλλά διενεργείται ελεύθερα, στο πλαίσιο της πιστωτικής πολιτικής που έκαστο πιστωτικό ίδρυμα υιοθετεί. Ρόλος της ΤτΕ, όπως διευκρινίζεται με το εν λόγω έγγραφο, συνίσταται στη διασφάλιση ότι το εκάστοτε εποπτευόμενο πιστωτικό ίδρυμα διαθέτει κατάλληλες εσωτερικές διαδικασίες και επαρκή κεφάλαια για να αναγνωρίζει, να εκτιμά και να διαχειρίζεται τους κινδύνους που απορρέουν από την πιστωτική του πολιτική, ώστε να διασφαλίζεται διαρκώς η κάλυψη των σχετικών κεφαλαιακών απαιτήσεων ως ο Ν. 4261/2014 ορίζει.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η ΤτΕ δεν εξετάζει τη χορήγηση επιμέρους πιστοδοτήσεων και τη ροή δανειακών κεφαλαίων, ούτε καθορίζει τη διάθεση ανάληψης κινδύνου από κάθε εποπτευόμενο ίδρυμα, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στο έγγραφό της και προσθέτει ότι εκείνο που κάνει είναι να παρακολουθεί την τήρηση των υποχρεώσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω του καθορισμού υποχρεώσεων υποβολής στοιχείων και γραπτών επεξηγήσεων, καθώς και μέσω της διενέργειας εκ μέρους της επιτόπιων ελέγχων (Οδηγία 2013/36/ΕΕ, άρθρο 4 του Ν. 4261/2014).
Πραγματοποιεί συγκεκριμένα τακτικούς και έκτακτους ελέγχους επί τη βάσει προγράμματος το οποίο καταρτίζεται κατ έτος σε συνεργασία με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας της ΕΚΤ, ο οποίος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πιστοδοτήσεις επιχειρήσεων από δείγμα το οποίο επιλέγεται με επιστημονικά κριτήρια, και εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις, επιβάλλονται διορθωτικά μέτρα ή ποινές.
Τέλος, όπως κατ επανάληψη έχει απαντήσει η ΤτΕ, στοιχεία που τυχόν περιέρχονται σε γνώση των στελεχών της ΤτΕ κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων και αφορούν χορηγήσεις προς συγκεκριμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, καλύπτονται από τις διατάξεις περί υπηρεσιακού-επαγγελματικού απορρήτου, όπως αυτές προβλέπονται στο Ν. 4261.2014, κατ εφαρμογή της Οδηγίας 2006/48/ΕΕ, και συνεπώς δεν είναι δυνατή η γνωστοποίησή τους υπό την επιφύλαξη των ρητώς προβλεπομένων εξαιρέσεων.