powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

ΟΠΕΑΝ 'ΙΤΑΜΟΣ' Οι άνθρωποι που βοηθούν στην κατάσβεση όλων των πυρκαγιών στη Χαλκιδική

Η Χαλκιδική πρόκειται για έναν νομό που σχεδόν κάθε καλοκαίρι ταλαιπωρείται από μεγάλες πυρκαγιές. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής σαφώς είναι ισχυρές, αλλά χωρίς τους εθελοντές πολλές πυρκαγιές θα είχαν δραματική εξέλιξη.   Η Ομάδα Πυροπροστασίας Εθελοντών Αγίου Νικολάου - Ίταμος, είναι παρών σε όλες τις μεγάλες
φωτιές της Χαλκιδικής από τον Αύγουστο του 2006. Η ομάδα ιδρύθηκε από μια μικρή μάζα ανθρώπων, μετά την φωτία της Κασσάνδρας το 2006 και με πρωτεργάτη τον Αθανάσιο Ευαγγελινό. Θορυβημένοι από τις καταστροφές που είχε δημιουργήσει η φωτιά του 2006, θέλησαν με την δημιουργία της ομάδας να προστατεύουν τις περιουσίες των κατοίκων αλλά κυρίως τον φυσικό πλούτο του νομού.
opea3
Η έδρα της ομάδας είναι στον Άγιο Νικόλαο, στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, αλλά ενεργεί σε όλο τον νομό και όπου της ζητηθεί από την πολιτική προστασία. Τα μέλη της φτάνουν τον αριθμό των 150 και είναι ηλικίας από 18 εώς 77. Η λέξη Ίταμος, έχει προστεθεί στο όνομα της ομάδας, ως φόρος τιμής στο δέντρο του Ορεινού Όγκου της Σιθωνίας, που αγγίζει τα 2.000 χρόνια ζωής. 
opea1
Ο εξοπλισμός της ομάδας είναι πλήρης και διαθέτει 10 πυροσβεστικά οχήματα. Τα μέλη της έχουν περάσει απο σεμινάρια της ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Α και μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες μιας πυρκαγιάς. Πολλές είναι οι φορές μάλιστα, που η Ο.Π.Ε.Α.Ν έχει καλύψει μόνη της φωτιές, με την εντολή της πυροσβεστικής και υπό τις εντολές του διοικητή της πυροσβεστικής. Η ομάδα έχει πυροσβεστικό κλιμάκιο στον Άγιο Νικόλαο και κάνει «περιπολίες» στο νόμο για να ελέγχει τις δασικές εκτάσεις.
opea2
Το 2008 η Ο.Π.Ε.Α.Ν βραβεύτηκε ως η καλύτερη εθελοντική ομάδα της Ελλάδας. Η βράβευση έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τον Αστέριο Ζωγράφο, ο οποίος βραβεύτηκε και ο ίδιος ως Νομάρχης Χαλκιδικής για την προσφορά του στην προστασία των δασών και την ανάπτυξη του εθελοντισμού.
Ο γραμματέας της Ο.Π.Ε.Α.Ν, Λεμονής Καραθανάσης μίλησε στο Seleo για τις πιο δύσκολες φωτιές που αντιμετώπισαν: «Η φωτιά στην Ουρανούπολη, τον προηγούμενο μήνα, ήταν αρκετά δύσκολη, διότι η περιοχή ήταν δύσβατη και η φωτιά πέρυσι στον Αρμενιστή, όπου το έργο μας ήταν αρκετά δύσκολο και χρειάστηκε να εγκαταστήσουμε τον εξοπλισμό σε χαράδα 600 μέτρων». Επίσης ο κύριος Καραθανάσης, ανέφερε την συνεργασία τους με μια εθελοντική ομάδα του δήμου Αγίου Αυγουστίνου στη Γερμανία, η οποία τους δώρισε δυο πυροσβεστικά οχήματα.