powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Η «γυμνή» αλήθεια για τη Γοργόνα της Σιθωνίας

«Εκανε τον γύρο του διαδικτύου» είναι η φράση-κλισέ για τις ειδήσεις που αναπαράγονται μέσω copy paste σε χιλιάδες ιστοσελίδες, πριν τις καταπιεί η... μαύρη τρύπα του κυβερνοχώρου. «Ο δημιουργός της διάσημης πετρωμένης γοργόνας στις Καβουρότρυπες κατέστρεψε το έργο του, επειδή του επέβαλαν πρόστιμο» είναι μια τέτοια είδηση, που ξεκίνησε από το τοπικό μπλογκ της Χαλκιδικής sithonianews και διαδόθηκε σε χρόνο-ρεκόρ σε ενημερωτικά πόρταλ και social media, μαζί με τις φωτογραφίες του γυμνού 75χρονου γλύπτη να καταστρέφει το έργο του και την επιστολή του με τον... καλτ τίτλο
«Ο Μουλά Ομάρ και οι Ταλιμπάν», όπου εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν σ’ αυτήν την πράξη.

Το χρονικό

Η Γοργόνα της Σιθωνίας μετά την καταστροφή τηςΗ Γοργόνα της Σιθωνίας μετά την καταστροφή της από τον δημιουργό της | 
Μόνο που καμία από τις ιστοσελίδες που αναπαρήγαγαν την είδηση δεν έκανε τον κόπο να διασταυρώσει τον λόγο που επιβλήθηκε το πρόστιμο. Ο λόγος φυσικά δεν ήταν το ίδιο το άγαλμα, αλλά το ελεύθερο κάμπινγκ που διώκεται ως παράνομη κατασκήνωση.
Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο ερασιτέχνης γλύπτης και γυμνιστής παραθεριστής Διονύσιος Καρυπίδης, η τουριστική αστυνομία τού επέβαλε πρόστιμα το 2004 και το 2007 από 150 ευρώ, τα οποία με τις προσαυξήσεις έχουν φτάσει σήμερα τα 586 ευρώ. Ενώ αθωώθηκε στο δικαστήριο το 2011, τα πρόστιμα δεν διαγράφηκαν.
Εκτοτε, με επιστολές προς τον δήμαρχο Σιθωνίας διεκδικούσε τη διαγραφή των προστίμων, αλλιώς απειλούσε ότι θα καταστρέψει τη γοργόνα του, όπως και έκανε τελικά.
«Η γοργόνα είναι το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο της Χαλκιδικής [...], εγώ όμως δεν επιτρέπεται να έχω μια σκηνή για τα εργαλεία μου, ένα παγοψυγείο να δροσίζομαι, έναν χώρο για να ξεκουράζομαι κάποιες στιγμές στις ώρες της εργασίας μου», έγραφε στην επιστολή του με τίτλο «Ο Αλάριχος στη χώρα των Ταλιμπάν», συγκρίνοντας την τουριστική αστυνομία του Πολύγυρου Χαλκιδικής με... Βησιγότθους καταστροφείς.
Ο δήμαρχος Σιθωνίας Γ. Τζίτζιος δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ότι το πρόστιμο δεν μπορούσε να διαγραφεί, ωστόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν διατεθειμένοι να το πληρώσουν από την τσέπη τους για να λυθεί το θέμα, κάτι που δεν έγινε λόγω κακής συνεννόησης.
Η παραπάνω ιστορία ανήκει στην κατηγορία «τα αξιοπερίεργα του ίντερνετ», ειδήσεις που τραβάνε για λίγα δευτερόλεπτα την προσοχή, ανάμεσα στις σοβαρές ειδήσεις για πρόσφυγες, μνημόνια και εκλογές.
Πίσω όμως από τη γραφικότητα και την αυτοκαταστροφική αντίδραση του λαϊκού καλλιτέχνη που δεν του έσβησαν το πρόστιμο, κρύβεται μια άλλη είδηση: Η Γοργόνα της Καβουρότρυπας δεν είναι θύμα του ταλιμπανισμού, αλλά παράπλευρη απώλεια της ποινικοποίησης του ελεύθερου κάμπινγκ, το οποίο εξακολουθεί να τιμωρείται με εξοντωτικά πρόστιμα, που μόλις πέρυσι εν μέσω κρίσης διπλασιάστηκαν από τα 150 στα 300 ευρώ.