powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Το ΣτΕ απέρριψε αίτηση των κατοίκων της Χαλκιδικής για ακύρωση κυριότητας και χρήση δημοσίου δάσους στις Σκουριές και Μαντέμ Λάκκος.

Απορρίφθηκε από το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση κατοίκων της Χαλκιδικής που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του Γ. Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας–Θράκης, με την οποία παραχωρήθηκαν στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός
ΑΕ», κατά χρήση και κυριότητα, τμήματα δημοσίου δάσους, συνολικού εμβαδού 3.273 στρεμμάτων το 2012 στις θέσεις Σκουριές και Μαντέμ Λάκκος του Δήμου Αριστοτέλη.

Με δεύτερη απόφασή του το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ακύρωσε σήματα του δασάρχη Αρναίας που εκδόθηκαν τον Μάρτιο για διακοπή των εργασιών υλοτόμησης στις Σκουριές που διενεργούνταν στην παραχωρηθείσα έκταση. Υποστήριζαν ότι με την παραχώρηση παραβιάζεται σειρά συνταγματικών διατάξεων και κοινοτικών οδηγιών για τη βιώσιμη ανάπτυξη την προστασία των δασών και του πολιτιστικού περιβάλλοντος. Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση κρίνοντας συνταγματική την παραχώρηση, καθώς δέχθηκε ότι είναι συνταγματικά ανεκτή η μεταβολή μορφής έκτασης με δασική βλάστηση για την άσκηση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων εφόσον έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση και οι συγκεκριμένες ανάγκες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν χωρίς θυσία ενός τμήματος δάσους.

Το ΣτΕ τονίζει ότι η υπουργική απόφαση έλαβε υπόψη της τη σπανιότητα και ποιότητα του μεταλλεύματος την εξόρυξη του χάρην του δημοσίου συμφέροντος και της οικονομίας και τις επιπτώσεις από την επέμβαση στο δασικό οικοσύστημα της περιοχής που αντιστοιχίσει το 0,44% της ευρύτερης περιοχής μελέτης.

Για την υλοτόμηση

Οι ανώτατοι δικαστές έκαναν δεκτές αιτήσεις ακύρωσης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και άλλων επαγγελματικών σωματείων μεταλλωρύχων, της εταιρείας, κλπ και έκριναν αναιτιολόγητες τις προβαλλόμενες πράξεις. Η διακοπή των εργασιών ζητήθηκε από το γραφείο του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και ενέργειας για να ελεγχθεί η νομιμότητα και να διενεργηθεί επανέλεγχος.

Στην απόφασή τους αναφέρουν οι δικαστές ότι σε σχετικό έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού δεν αποδίδεται καμία πλημμέλεια στις υλοτομικές εργασίες ούτε στο έγγραφο του δασαρχείου και συνεπώς η επ' αόριστον διακοπή είναι αναιτιολόγητη και η προσβαλλόμενη πράξη πρέπει να ακυρωθεί, αφού και στην ιστοσελίδα του υπουργείου είχε σημειωθεί ότι από τον έλεγχο που ολοκληρώθηκε προέκυψε η νομιμότητα των εκδοθέντων πρωτοκόλλων.

Πηγή: efsyn.gr