powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Η θετική όψη των… Capital controls!

Έκρηξη στην χρήση πλαστικού χρήματος έφεραν τα capital controls στις καθημερινές συναλλαγές των ελλήνων.Μέσα σε περίπου ένα μήνα, από τις 28 Ιουνίου έως σήμερα, εκδόθηκαν περισσότερες από 1 εκατομμύριο νέες χρεωστικές κάρτες από τις ελληνικές τράπεζες, όταν το προηγούμενο διάστημα και πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς εκδίδονταν μόνο 100.000 κάρτες μηνιαίως.
Παράλληλα ο τζίρος μέσω των συσκευών POS που
πραγματοποιούνται οι συναλλαγές με κάρτες στα καταστήματα υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, με την αυξημένη χρήση να παρατηρείται τόσο στους υφιστάμενος όσο και στους νέους πελάτες καρτών.
Ίδια εικόνα και όσον αφορά την χρήση νέων κωδικών χρήσης ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) οι οποίοι πενταπλασιάστηκαν με την εισαγωγή 150.000 νέων χρηστών τον Ιούλιο.
Ειδικότερα στην διάρκεια του πρώτου μήνα κεφαλαιακών περιορισμών από την Eurobank εκδόθηκαν 170.000 νέες χρεωστικές κάρτες, όταν το ο μηνιαίος μέσος όρος ήταν στις 10.000 πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς. Επίσης υπερ-δεκαπλασιάστηκε η έκδοση νέων κωδικών-χρηστών e-Banking , με πάνω από 26.000 νέες εγγραφές χρηστών στην υπηρεσία
Αντιστοιχα η τραπέζα Αlpha Bank εξέδωσε περίπου 220.000 κάρτες τον Ιούλιο, περισσότερες απ’ όσες είχε εκδώσει συνολικά το προηγούμενο έτος, ενώ η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε περισσότερες από 400.000 κάρτες .
Μαχη κατά της Μαυρης Οικονομιας
Από παλαιότερες έρευνες που πραγματοποίησε η εταιρία Visa με θέμα «Η παραοικονομία στην Ευρώπη» προκύπτει ότι στην Ευρώπη το ποσοστό της παραοικονομίας ανέρχεται σε 18,5% του ΑΕΠ (> 2 τρισ. ευρώ). Μάλιστα το 10% της παραοικονομίας στην Ευρώπη, δηλ. 200 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να εκλείψει μέσω των ηλεκτρονικών πληρωμών.
Στην Ελλάδα το μαύρο χρήμα εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρω. Αν μπορούσε να επιτευχθεί μείωση της μαύρης οικονομίας κατά 5 δισ. ευρω αυτό θα σημαίνει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1 δισεκατομμύριο ευρω το χρόνο μεγάλες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης της χρήσης του πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα με ότι θετικό συνεπάγεται αυτό στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής, καθώς η χρήση τους υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου των χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γ.Α.
www.aftodioikisi.gr