powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Μετά τις εκλογές η απόφαση του ΣτΕ για την προσφυγή των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προχωρούν για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός με αφορμή την σημερινή εκδίκαση της προσφυγής που οι ίδιοι κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την οποία ζητούν την αναστολή της απόφασης του πρώην Υπουργού
Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνου Σκουρλέτη που προβλέπει την προσωρινή διακοπή των εργασιών στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα.

Συγκεντρωμένοι έξω από το κτήριο του ΣτΕ, επί της οδού Πανεπιστημίου, βρέθηκαν 70 και πλέον μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής, εργαζόμενοι στην Ελληνικός Χρυσός. 

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο ΣΤΕ τοποθετήθηκαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, η εταιρεία, διοίκηση του Υπουργείου και ο δικηγόρος των κατοίκων που αντιστέκονται στις εξορύξεις χυρσού.

Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι από την απόφαση υφίσταται μεγάλη βλάβη που επηρεάζει και τους εργαζόμενους με την διοίκηση του Υπουργείου να απαντά πως δεν μπορεί να υφίσταται τέτοικος λόγος και πως ακόμη αν η εταιρεία έχει υποστεί βλάβη οι βλάβες στο περιβάλλον θα είναι μη αναστρέψιμες.

Ως προς την ουσία της υπόθεσης δηλαδή στο ερώτημα γιατί δεν έχουν γίνει δοκιμές ημιβιομηχανικού τύπου επί τόπου του έργου της μεταλλουργικής μεθόδου flash melting τοποθετήθηκε στέλεχος της Φινλανδικής εταιρείας στην οποία η Ελληνικός Χρυσός ισχυρίζεται ότι έχουν γίνει πειράματα της μεθόδου με την διοίκηση του Υπουργείου να απαντά πως εκεί δεν μπορεί κανείς να ελέγξει ποια μεταλλεύματα χρησιμοποιούνται για τα πειράματα αν πρόκειται δηλαδή για μεταλλεύματα της Ολυμπιάδας, αν προκύπτουν απόβλητα και τις είδους επιπτώσεις θα υπάρχους. Η διοίκηση του Υπουργείου υπενθύμισε πως το 2012 όταν το Υπουργείο ενέκρινε την τεχνική μελέτη της εταιρείας είχε θέσει τον όρο για ημιβιομηχανικού τύπου επιτόπιες δοκιμές της μεθόδου, όρο για τον οποίο η εταιρεία δεν διαμαρτυρήθηκε επί τρία χρόνια. Παρ`όλα αυτά επί τρία χρόνια δεν έχει προχωρήσει στην εκπλήρωση του όρου αυτού.

Η εταιρεία πίεσε την επιτροπή αναστολών του ΣτΕ να εκδόσει την απόφαση πριν τις εκλογές αίτημα που απέρριψε ο προεδρεύων του ΣτΕ λέγοντας πως μια τέτοια απόφαση θέλει σκέψη και πως στις 2 Οκτώβρη αναμένεται η εκδίκαση της κύριας προσφυγής της εταιρείας από την Ολομέλεια του ΣτΕ.  

Να αναφερθεί πως πέρα από την διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ οι μεταλλωρύχοι της Κασσάνδρας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, και πορεία μέχρι τις στοές των μεταλλείων , την ώρα της εκδίκασης στο ΣτΕ, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους διαμαρτυρόμενους, έγκλειστους στις στοές συναδέλφους τους.

"Την ώρα που οι μεταλλωρύχοι παραμένουν ταμπουρωμένοι στοές, την ώρα που οι εργαζόμενοι που κατασκηνωσαν στο πεζοδρόμιο του ΥΠΑΠΕΝ, πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρία εξω από το ΣτΕ, την ώρα που κρίνεται το μέλλον της Χαλκιδικής, στην Ολυμπιάδα οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, στέλνουν ενα βροντερό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση υπέρ των Μεταλλείων, απαιτώντας την δικαίωση του αγώνα που δίνουν δίκαια όλα αυτά τα χρόνια, για την αξιοπρέπεια, για τις οικογένειές τους και για να έχουν μέλλον στον τόπο τους" τονίζουν σε ανακοίνωσή τους η συντονιστική επιτροπή αγώνα Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Από την πλευρά του το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική πραγματοποίησε την Κυριακή συλλαλητήριο στην Ιερισσό, σε ένδειξη συμπαράστασης στους διωκόμενους κατοίκους που αντιστέκονται στις εξορύξεις χρυσού με αφορμή τις νέες κλήσεις που έλαβαν 20 κάτοικοι για απολογία στον ανακριτή.

Το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στις εξορύξεις χρυσού θυμίζει με ανακοίνωση του πως η στρατηγική της Ελληνικός Χρυσός έχει πλέον δύο στοχεύσεις 1) το Συμβούλιο της Επικρατείας και 2) την υπηρεσιακή κυβέρνηση προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση Σκουρλέτη για προσωρινή διακοπή των εργασιών σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.

"Η Ελληνικός Χρυσός παρανομεί συστηματικά και κατ΄εξακολούθηση, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το καταστροφικό της " τονίζει το Συντονιστικό Ιερισσού