powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής στο πλευρό... της Ελληνικός Χρυσός, καμία έκπληξη !

Το εγκώμιο στην Eldorado Gold έπλεξε το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής στη σημερινή συνέντευξη τύπου των Εργατικών Κέντρων της Β.Ελλάδας ενόψει της πορείας της ΔΕΘ. Σύμφωνα με τον Θ. Αδαλή πρόεδρο του ΕΚΧ η Χαλκιδική έχει «μία και μοναδική επιχείρηση» που επί 12 μήνες όπως είπε δίνει δουλειά σε 2000 εργαζόμενους και 5.000 θέσεις εργασίας «γύρω γύρω». Υπάρχουν,
όπως πρόσθεσε, χωριά «που δεν έχουν ούτε έναν άνεργο λόγω της λειτουργίας της εταιρείας», η οποία πρέπει κατά την γνώμη του να συνεχιστεί. Ο ίδιος κατηγόρησε ακόμη την απερχόμενη κυβέρνηση ότι «για να πάρει ψήφους έκλεισε τα μεταλλεία» ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν τάσσεται υπέρ της επιχείρησης αλλά υπέρ των εργαζόμενων….

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του  πρόεδρου του σωματείου μεταλλωρύχων Χρ. Ζαφειρούδα ο οποίος τόνισε πως 2.000 εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους για πολιτικούς λόγους και πως την απόφαση του ΣΤΕ της περασμένης κανένας μέχρι στιγμής δεν την έχει διαψεύσει. Εξέφρασε ακόμη τον φόβο του για την υγεία των εργαζόμενων που έχουν κλειστεί στις στοές. Όσον αφορά στους αριθμούς τόνισε πως 700 εργαζόμενοι σε εργολαβικές εταιρείες απολύθηκαν, 1300 έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και 80 άτομα εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας. 

Προανήγγειλε ακόμη δυναμική παρουσία των εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός στην ΔΕΘ αλλά και για αίτημα που θα καταθέσουν στον υπηρεσιακό υπουργό ΠΑΠΕΝ για απόφαση στη  αντίθετη κατεύθυνση της απόφασης Σκουρλέτη .

«Έχουμε δίκιο δε ζητάμε χάρες, η ΓΣΕΕ είναι στο πλευρό μας» κατέληξε.

Η τοποθέτηση του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι το ΕΚΧ από την πρώτη στιγμή που η Eldorado εγκαταστάθηκε στην Χαλκιδική κρατάει ακριβώς την ίδια στάση, βρίσκεται δηλαδή σε αγαστή συνεργασία με την εταιρεία (με πρόσχημα φυσικά τους αγνώστου αριθμού ακόμη πραγματικούς εργαζόμενους της ) την ίδια στιγμή που  παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς,σύλλογοι και σωματεία αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων, μελισσοκόμων κ.α έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους με τις εξορύξεις χρυσού και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στους τομείς αυτούς. Όσον αφορά τον τουρισμό είναι περισσότερο από προφανές τι θα συμβεί στην περιοχή αν ξεκινήσουν οι εξορύξεις χρυσού. Τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης έχει εξάλλου τεκμηριώσει πολλάκις και το ΤΕΙ Τουρισμού που έχει ταχθεί επίσης από την πρώτη στιγμή κατά της έναρξης των εξορύξεων χρυσού.

Αυτό όπως φαίνεται καθόλου δεν απασχολεί το ΕΚΧ που μέχρι και σήμερα ποτέ δεν έχει εκφραστεί όχι μόνο για την συντελούμενη καταστροφή στις Σκουριές αλλά ούτε ως όφειλε για τις εργασιακές συνθήκες στην Ελληνικός Χρυσός. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία ότι το ΕΚΧ δεν έχει πει κουβέντα ούτε καν για τα εργατικά ατυχήματα που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι το τελευταίο εργατικό ατύχημα του Ιουνίου όπου η οροφή στοάς έπεσε σε εργαζόμενο με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και να χειρουργηθεί άμεσα σε σοβαρή κατάσταση. Ούτε τα σωματεία των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός αλλά ούτε και το ΕΚΧ δεν εξέδωσε μισή ανακοίνωση για το περιστατικό με τον συνάδελφό τους . Τις τελευταίες μέρες βέβαια τους βλέπουμε να κόπτονται με δηλώσεις στα συστημικά μέσα για ενδεχόμενες επιβαρύνσεις στην υγεία των εργαζομένων που έχουν κλειστεί στις στοές για λόγους διαμαρτυρίας στην απόφαση Σκουρλέτη για διακοπή των εργασιών σε Σκουριές και Ολυμπιάδα και όχι στο καθεστώς διαθεσιμότητας που παράνομα τους έχει επιβληθεί από την εταιρεία. Είναι τραγελαφικό ότι για τις συνθήκες της διαμαρτυρίας ανησυχεί πλέον και το ΣΚΑΙ που δεν έχει κάνει μισό ρεπορτάζ για κινητοποιήσεις άλλο εργατικού κλάδου.

H στήριξη που δίνει το  Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής σε μια εταιρεία αποσιωπώντας το περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα που συντελείται στις Σκουριές και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας από άλλες δραστηριότητες, πηγαίνοντας κόντρα σε κάθε είδους εργατική, περιβαλλοντική συνείδηση και πρακτική θα μπορούσε να συνιστά παράδειγμα για το πώς ο συνδικαλισμός γίνεται εθελοντικά όμηρος του κεφαλαίου που υποτίθεται ότι ελέγχει και αντιμάχεται.

Οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός που τα προηγούμενα χρόνια δεν μας απασχόλησαν καθόλου μιας και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ υποστήριζαν με χαριστικούς νόμους και συμβάσεις την εταιρεία τώρα θυμήθηκαν τι σημαίνει διαμαρτυρία.

Όσον αφορά τη ΓΣΕΕ ό,τι και να πει κανείς για την υποκρισία της τόσα χρόνια είναι πραγματικά λίγο, γίνονται όμως όλα ξεκάθαρα αν θυμηθούμε την στάση της που είχε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου....

Σ.Π.