powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Ξενοδοχεία, μεγαλοπρεπείς εξοχικές κατοικίες με πισίνες σε αγροκτήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Εκάλη.. με αγροτικό τιμολόγιο ΔΕΗ.

"Αγροτικές εκμεταλλεύσεις" στην... Εκάλη, τη Γλυφάδα, και τη Βούλα, που αφορούσαν βίλες με πισίνες κ.ο.κ. με επιδοτούμενο αγροτικού τιμολόγιο.
Ξενοδοχεία, αλλά και μεγαλοπρεπείς εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται μέσα σε αγροκτήματα, απολαμβάνουν αγροτικό
ρεύμα φθηνότερο μέχρι και 40% απ’ ότι οι οικιακοί καταναλωτές. Δεκάδες τέτοιες κομπίνες, όπου αντί για το περιβόλι ποτίζεται το γκαζόν, αποκαλύπτει κάθε τρεις και λίγο η ΔΕΗ, όταν αποφασίζει να κάνει στα σοβαρά ελέγχους.

Αποτελεί άλλωστε κοινό μυστικό ότι ο πραγματικός αριθμός δικαιούχων αγροτικού τιμολογίου είναι αρκετά μικρότερος από τις 207.000 συνολικά παροχές που εμφανίζονται σήμερα ως αγροτικές πανελλαδικά. Παλαιότερα, κάποιες εκτιμήσεις τους περιόριζαν μεταξύ 60.000 και 80.000.

Επειτα από παρατάσεις επί παρατάσεων και καθυστερήσεις ετών, πιθανότατα μέχρι το τέλος του χρόνου, η απογραφή των πραγματικών αγροτικών τιμολογίων να έχει ολοκληρωθεί. Και να γίνει τελικά γνωστό πόσοι από τους καταναλωτές της ΔΕΗ που δηλώνουν ως επάγγελμα αγρότες δικαιούνται πράγματι το φθηνότερο κατά 40% συγκριτικά με το οικιακό, αγροτικό τιμολόγιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΔΕΗ σε ένα μήνα από σήμερα, θα έχει τελειώσει με τις διασταυρώσεις των παραστατικών των αγροτών- πελατών της, ώστε αμέσως μετά να αποστείλει επιστολές σε όσους διαπιστώσει ότι δεν δικαιούνται το συγκεκριμένο τιμολόγιο. Δια μέσω των επιστολών, θα ενημερώνει τους παράνομους χρήστες αγροτικού ρεύματος ότι χάνουν την επιδότηση, και μετατάσσονται αυτόματα στο οικιακό τιμολόγιο.

Το φλέγον φυσικά ζήτημα είναι πως μέσω μνημονίου έρχονται αυξήσεις στο ρεύμα, όχι μόνο για τους "μαιμού" αλλά και για τους πραγματικούς αγρότες. Το μνημόνιο ως γνωστό μιλά ρητά για τη κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων (τα άλλα τιμολόγια να επιδοτούν τα χαμηλότερα όπως τα αγροτικά) και την αντικατάστασή τους με κοστοβαρή σε όλες τις κατηγορίες.

Η υποχρέωση προσαρμογής στο καθεστώς των κοστοβαρών τιμολογίων δεν είναι τωρινή. Αποτελεί υποχρέωση που περιλαμβανόταν και στα προηγούμενα μνημόνια. Κάθε φορά αφορούσε και διαφορετικές κατηγορίες καταναλωτών. Η τελευταία προσαρμογή έγινε τον Αύγουστο του 2014, και αφορούσε τις επιδοτήσεις στις χαμηλές καταναλώσεις (μέχρι 800 κιλοβατώρες), δίνοντας έτσι τέλος σε ένα μοντέλο που επιδοτούσε στρεβλά επί χρόνια τα εξοχικά. Τα τελευταία ακριβώς επειδή κατοικούνται για λίγους μήνες το χρόνο, έχουν και μικρές καταναλώσεις, και έτσι υπάγονταν επί χρόνια στην κατηγορία έως 800 κιλοβατώρες απολαμβάνοντας εξαιρετικά χαμηλά τιμολόγια.

Το ιστορικό

Για την κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων η χώρα έχει λάβει παράταση από την Ε.Ε. μέχρι το τέλος του 2015. Το επιχείρημα για τη παράταση ήταν πως η ελληνική πολιτεία δεν… γνώριζε επακριβώς τον αριθμό των καταναλωτών που κάνει χρήση του φθηνού αγροτικού τιμολογίου και οι οποίοι είναι πράγματι αγρότες. 

Ο λόγος, ότι κανείς μέχρι τότε δεν είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε έλεγχο και καταγραφή, πράγμα που αποφάσισε να ξεκινήσει από πέρυσι η ΔΕΗ με καθυστέρηση, και υπό τις αφόρητες πιέσεις των εταίρων για κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων.

Ενα επίσης επί χρόνια επιχείρημα για την παράταση αυτής της κατάστασης ήταν η εγκατάσταση "έξυπνων μετρητών" για να μπορεί να κοστολογείται η ενέργεια σε ωριαία βάση, κάτι που θα δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να πετυχαίνουν χαμηλότερες τιμές προσαρμόζοντας τις καταναλώσεις τους σε ώρες χαμηλής ζήτησης.

Ο εν λόγω διαγωνισμός ξεκίνησε το 2013 και έχει μέχρι σήμερα πάρει 6 ή 7 παρατάσεις.

Πότε ξεκίνησε η απογραφή

Από το 2010 έως σήμερα, όλες οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, παρέτειναν το καθεστώς της χρήσης του χαμηλού κόστους αγροτικού τιμολογίου από εντελώς άσχετες με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία χρήσεις, όπως ξενοδοχεία, διάφορες τουριστικές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, αλλά και βίλες στην Εκάλη.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η απογραφή του πόσοι αγρότες ή αγροτικές εκμεταλλεύσεις δικαιούνται το επιδοτούμενο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, επρόκειτο αρχικά να τελειώσει το Νοέμβριο του 2014. Προφανώς λόγω του τότε προεκλογικού κλίματος, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Πέρυσι πάντως, με την έναρξη της διαδικασίας απογραφής, σε αρκετές περιπτώσεις δικαιούχοι επιδοτούμενου αγροτικού τιμολόγιου έσπευσαν στη ΔΕΗ προκειμένου να τροποποιήσουν τις συνδέσεις τους από αγροτικές σε οικιακές. Ανάμεσα σε όσους έτρεξαν να αλλάξουν την κατηγορία τιμολογίου καταγράφηκαν "αγροτικές εκμεταλλεύσεις" στην... Εκάλη, τη Γλυφάδα, και τη Βούλα, που αφορούσαν βίλες με πισίνες κ.ο.κ.

Τέλος να σημειωθεί ότι σε πάνω από 18.500 αγροτικές εκμεταλλεύσεις με μεγάλη κατανάλωση στη μέση και χαμηλή τάση, έχουν ήδη τοποθετηθεί νέοι μετρητές, οπότε οι εν λόγω καλλιεργητές μπορούν να ωφελούνται από το φθηνό νυκτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ.