powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Εγκλωβισμένοι στα σύνορα της Ευρώπης

Στα σύνορα της Κροατίας κίνδυνος
και για νάρκες
 PhotoMarko Drobnjakovic
Εγκλωβισμένοι στα σύνορα της ΕυρώπηςΤα τρένα δεν φεύγουν πια ούτε για τη Σλοβενία | AP Photo/Darko Bandic

Και ενώ όλοι περιμένουν τη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Τετάρτης για το προσφυγικό, με τη ελπίδα ότι φέρει λύσεις στο πρόβλημα, οι χώρες που αυτήν τη στιγμή υφίστανται τη μεγαλύτερη εισροή προσφύγων προχωρούν σε μια σειρά από περιοριστικά μέτρα επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση. Ήδη χθες ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δεκάδες τραυματίστηκαν στα επεισόδια που προκλήθηκαν, όταν πρόσφυγες προσπάθησαν να περάσουν από τη Σερβία στην Κροατία και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.
Κλειστά τα κροατικά σύνορα
Η Κροατία έκλεισε τα περισσότερα από τα συνοριακά περάσματα στα σύνορα με τη Σερβία, ανακοινώνοντας ότι δεν θα υποδεχθεί άλλους πρόσφυγες στο έδαφός της. Παρ' όλα αυτά πρόσφυγες συνεχίζουν να φτάνουν με λεωφορεία στη σερβική συνοριακή πόλη Σιντ και ενώνονται με το τεράστιο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί στα σύνορα υπό την επίβλεψη των κροατικών αστυνομικών δυνάμεων.




Δημοσιογράφος περιγράφει τα επεισόδια που κόστισαν τη ζωή σε έναν άνθρωπο στα κροατικά σύνορα
Σύμφωνα με την αστυνομία, τις τελευταίες δύο ημέρες 9.200 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Κροατία και περισσότεροι προσπαθούν να μπουν, αλλά η χώρα αδυνατεί να τους υποδεχθεί. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς υποστήριξε ότι η Κροατία δεν μπορεί να συγκρατήσει τους πρόσφυγες που επιθυμούν να προχωρήσουν, αλλά και ότι δεν μπορεί να τους φροντίσει. «Οι πόροι μας είναι περιορισμένοι», τόνισε.
«Μείνετε στην Ελλάδα και τη Σερβία»
Μάλιστα, για να αποτρέψει άλλους πρόσφυγες από το να περάσουν τα σερβικά σύνορα και να μπουν στη χώρα, ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ράνκο Όστοτζιτς ζήτησε από τους δημοσιογράφους να μεταφέρουν ένα μύνημα προς τους πρόσφυγες: «Μην προσπαθείτε να πάτε στη Δυτική Ευρώπη μέσω αυτής της χώρας. Μην έρχεστε άλλο εδώ. Μείνετε στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα, στα Σκόπια και στη Σερβία». «Αυτός δεν είναι ο δρόμος για την Ευρώπη, τα λεωφορεία δεν μπορούν να σας φέρουν εδώ. Αυτό είναι ψέμα», κατέληξε.
Παράλληλα, η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκραμπάρ Κιτάροβιτς κάλεσε το στρατό της χώρας να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ύψιστο συναγερμό, ώστε αν χρειαστεί να προστατέψει τα σύνορα της χώρας από πρόσφυγες που θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στο εσωτερικό της.
Φόβος για ασφυξία στη Σερβία
Η Σερβία ήδη από χθες είχε εκφράσει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα κροατικά σύνορα για τους πρόσφυγες και την ασφυξία που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τέτοιο μέτρο. Ο υπουργός Εργασίας, Αλεξάνταρ Βούλιν, μάλιστα απείλησε πως η χώρα του θα καταφύγει σε ένδικα μέσα εναντίον όποιας χώρας κλείσει τις διεθνείς οδούς.
«Θέλουμε να προειδοποιήσουμε την Κροατία και οποιαδήποτε άλλη χώρα ότι το κλείσιμο διεθνών οδών είναι απαράδεκτο και ότι θα ζητήσουμε την προστασία των οικονομικών και άλλων ενδιαφερόντων μας σε διεθνή δικαστήρια», είπε ο Βούλιν, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Και πρόσθεσε πως αν η Κροατία δεν είναι ικανή να φροντίσει περίπου 6.000 άτομα μόνο, «αυτό δεν θα πρέπει να καταστεί απειλή για γειτονικές της χώρες ή λόγος να μην παράσχει βασικά ανθρωπιστικά δικαιώματα σε πρόσφυγες».
Σλοβενία: «Επιστρέφουμε στην Κροατία 150 μετανάστες»
Η Σλοβενία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι σταματά να δέχεται τρένα με πρόσφυγες που προέρχονται από την Κροατία. Διέκοψε την κυκλοφορία των τρένων χθες στην κύρια γραμμή που τη γειτονική της χώρα στο συνοριακό σημείο Ντόμποβα και η αστυνομία της σταμάτησε συρμό που μετέφερε περίπου 150 μετανάστες προς τη χώρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της σλοβενικής αστυνομίας «Η υπηρεσία για το επιβατικό κοινό δεν λειτουργεί αυτήν τη στιγμή» και ανακοινώθηκε ότι 150 μετανάστες  θα «επιστραφούν» στην Κροατία «το συντομότερο δυνατό».
Προβλήματα και στη Γερμανία
Η πλειονότητα των προσφύγων προσπαθούν να φτάσουν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και κυρίως στη Γερμανία. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση εθελοντών και ακτιβιστών που εργάζονται σε κέντρα υποδοχής προσφύγων στην πόλη Πασάου, χθες τη νύχτα η κατάσταση κατέστη «αφόρητη».
Εγκλωβισμένοι στα σύνορα της ΕυρώπηςΈνα παλιό εργοστάσιο επίπλων στη Γερμανία, στα αυστριακά σύνορα, κάλυπτει τις ανάγκες στέγασης για νεοεισερχόμενους στη χώρα | AP Photo/Kerstin Joensson