powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου καταργεί τα διπλά μυστήρια, το «πάτημα» του γαμπρού και τη ρίψη ρυζιού.

@sn. Σωστά αλλά τιμοκατάλογος  για για τέλεση του μυστηρίου δεν εκδόθηκε, ίσως επειδή δεν είναι χριστιανικό ;
Με εγκύκλιο του, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός καταργεί τα διπλά μυστήρια (σ.σ. γάμου και βάπτισης), ενώ απαγορεύει τόσο τη ρίψη ρυζιού, χαρακτηρίζοντάς την ως μη χριστιανικό έθιμο, όσο και το πάτημα του γαμπρού από τη νύφη.
Επίσης, καλεί τους πιστούς να συνειδητοποιήσουν πως το μυστήριο της βάφτισης δεν είναι παιχνίδι, αναφερόμενους σε όσους μετατρέπουν την εκκλησία σε παιδική χαρά, όπως σημειώνει ο ίδιος.
«Προς αυτήν την κατεύθυνση μας προιδεάζουν, είναι αλήθεια, πολλά από τα προσκλητήρια, τα οποία, στην προσπάθειά τους να πρωτοτυπήσουν, δίνουν την εντύπωση ότι μας προσκαλούν σε «πάρτυ» και όχι σε μυστήριο. Ακολουθεί ο δήθεν στολισμός του Ναού, που αρχίζει από τα σκαλοπάτια της Εκκλησίας και συμπληρώνεται τις περισσότερες φορές μέσα σ’ αυτήν και περιλαμβάνει μπαλόνια, κορδέλες, μίκυ μάους, λουλούδια, κ.λπ.».
Βέβαια, αυτό που δεν σημειώνει στην εν λόγω εγκύκλιο ο Μητροπολίτης είναι πως αυτά γίνονται με τη συναίνεση των ιερέων. Δεν μπορεί ο πιστός να πάρει την πρωτοβουλία και στολίσει ένα ναό όπως ο ίδιος επιθυμείς χωρίς τη συγκατάθεση του ιερέα.
«Δυστυχώς, πολλές φορές βεβηλώνεται και αυτή η κολυμβήθρα από τέτοιους στολισμούς, ενώ και στις λαμπάδες, που συμβολίζουν το φως του Χριστού, ακόμη-ακόμη και στο μπουκάλι με το λάδι τοποθετούνται φιγούρες κινουμένων σχεδίων, αρκουδάκια, κουκλάκια και ό,τι άλλο επινοεί το εμπορικό δαιμόνιο, άσχετο πάντως με το μυστήριο. Αυτά όμως δεν προσιδιάζουν στην ιερότητα του τελουμένου μυστηρίου» σημειώνει και προσθέτει πως «εάν οπωσδήποτε επιθυμεί κάποιος να κάμει τέτοιους στολισμούς, τότε ας στολίσει την αίθουσα της δεξιώσεως ή το σπίτι του».
Ο κ. Δαμασκηνός τονίζει ότι τα έξοδα αυτά που κοστίζουν πολλά χρήματα, συνυπολογίζονται αδίκως από τους ενδιαφερόμενους στα έξοδα των μυστηρίων, με αποτέλεσμα «να προπαγανδίζονται ως απλά και φθηνά, συνεπώς και προτιμητέα, τα πολιτικά».
Σαφώς και ο στολισμός, ο φωτογράφος ή η μαγνητοσκόπηση του μυστηρίου προσθέτουν επιπλέον έξοδα, αλλά δεν μπορούν να θεωρηθούν αμελητέα όμως και τα ποσά που ζητούν οι ιερείς για την τέλεση του εν λόγω μυστηρίου.
Εν συνεχεία, ο Μητροπολίτης κάνει εκτενέστατη αναφορά στο τι δεν πρέπει πλέον να κάνουν οι πιστοί κατά τη διάρκεια ενός γάμου, υπογραμμίζοντας από εδώ και πέρα ότι θα απαγορεύονται τα διπλά μυστήρια, δηλαδή η τέλεση του γάμου και της βάπτισης την ίδια μέρα.
«Συνήθειες παρόμοιες μ’ εκείνες που περιγράψαμε στην περίπτωση του μυστηρίου της βαπτίσεως μπήκαν, κατά καιρούς, στον ιερό χώρο της Εκκλησίας και συνδέθηκαν αυθαίρετα με την τέλεση του γάμου. Δυστυχώς και εδώ είναι ορατός ο κίνδυνος της εκκοσμίκευσης. Οι Ναοί μετατρέπονται σε φωτογραφικά στούντιο, σε αίθουσες κοινωνικής συναναστροφής των προσκεκλημένων και σε χώρους προετοιμασίας των δεξιώσεων. Ανάμεσα στ’ άλλα επισημαίνω τα ακόλουθα: Οι μελλόνυμφοι πρέπει να ευρίσκονται εγκαίρως στον Ιερό Ναό, ακριβώς στην προγραμματισθείσα ώρα, προκειμένου το Μυστήριο να τελεσθεί με άνεση χρόνου, ηρεμία και προσευχή, δίχως να προκληθεί περαιτέρω πρόβλημα» αναφέρει.
Επίσης, ο Μητροπολίτης ζητάει να «μην επαναληφθεί το ακατανόητο και αντιχριστιανικό ¨πάτημα¨ του ποδιού του γαμπρού από τη νύμφη, κατά την ώρα του Αποστολικού αναγνώσματος. Δεν επιτρέπεται η ρίψη ρυζιού, κουφέτων ή λουλουδιών κατά την ώρα του ¨Ησαΐᨻ, διευκρινίζοντας πως αυτή η συνήθεια δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη ζωή και την παράδοση της Εκκλησίας, αφού όπως λέει είναι προϊόν αμάθειας.
«Κατά την προσέλευση ή έξοδο των νεονύμφων, υποδείξτε στους φίλους και γνωστούς, να μην κάνουν χρήση βεγγαλικών και κροτίδων «κομφετί», καθώς έτσι μεταβάλλεται ο ιερός χώρος σε εξέδρα γηπέδου ή αποκριάτικο σκηνικό. Τέλος, από τούδε και στο εξής απαγορεύεται η τέλεση διπλών μυστηρίων, γάμου και βαπτίσεως, όπως συνηθίζεται από μερικούς τα τελευταία χρόνια» συμπληρώνει.
Για τους ανάδοχους και παράνυμφους τονίζει: «Με την ευκαιρία μάλιστα αυτής της επικοινωνίας, σας υπενθυμίζω ότι στο μυστήριο της βαπτίσεως και στο μυστήριο του γάμου παρίστανται αντίστοιχα ανάδοχοι και παράνυμφοι μόνον ορθόδοξοι χριστιανοί που δεν έχουν τελέσει μόνον πολιτικό γάμο αλλά και θρησκευτικό. Αυτοί οι οποίοι προτιμούν να κάνουν μόνο πολιτικό γάμο θέτουν εαυτούς εκούσια εκτός Εκκλησίας και τυχόν συμμετοχή τους στα ιερά μυστήρια είναι εμπαιγμός».
Και καταλήγει λέγοντας: «Η αθεοφοβία και η ασέβεια παιδαγωγούνται από το Θεό, για να συνέρχονται από την αναισθησία τους όσοι αναιδώς παρανομούν. Τελειώνοντας, αφού σας ευχαριστήσω εκ των προτέρω για την πιστή τήρηση των παραπάνω, θυμίζω, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και αποκατάσταση της αληθείας, ότι για την τέλεση των Ιερών Μυστηρίων, και για ό,τι εσείς προσφέρετε, υπέρ του Ιερού Ναού και του προσωπικού του, θα παίρνετε απόδειξη».
Ερώτηση: Εσείς πήρατε απόδειξη γάμου;
www.koutipandoras.gr