powered by Agones.gr - livescore

Τρίτη

Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών στo Δήμο Ν.Προποντίδας στη σκιά των αντιδράσεων λόγω νομιμότητας και λόγω ...χρυσού (video)

«Τώρα με την κρίση η γη μας δίνει λύση». Αυτό ήταν το σύνθημα και η κεντρική ιδέα του Συνεδρίου Νέων Αγροτών που
διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) στη Χαλκιδική το διάστημα από 27 έως 30 Αυγούστου.
Το Συνέδριο, που τελούσε υπό την αιγίδα του ΥΠΑΠΕΝ, εστίασε στην αγροτική επιχειρηματικότητα και οι ομιλητές επικεντρώθηκαν σε θέματα που αφορούσαν την ΚΑΠ, τη φορολογία των αγροτών, τον αγροτουρισμό, τις καινοτόμες λύσεις, τη συμβολαιακή γεωργία και πλήθος άλλων θεμάτων. Το Συνέδριο παρακολούθησαν αγρότες από όλη την Ελλάδα ενώ, σύμφωνα με τους διοργανωτές, η προσέλευση κρίθηκε ικανοποιητική.

Αντιδράσεις λόγω.. χρυσού
Αντιδράσεις, ωστόσο, προκάλεσε στην τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής το γεγονός ότι ένας εκ των χορηγών του Συνεδρίου ήταν η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». «Η Ελληνικός Χρυσός ή Hellas Gold, υπεύθυνη για την ερημοποίηση τεράστιων εκτάσεων αρχέγονου δάσους της Χαλκιδικής, υπεύθυνη για την αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα και τη μόλυνσή του, υπεύθυνη για την εμφυλιοπολεμική πραγματικότητα και τη διάλυση του κοινωνικού ιστού της περιοχής, υπεύθυνη για πάνω από 440 διώξεις αγωνιζόμενων για τη ζωή όλων μας πολιτών, υπεύθυνη για τον κίνδυνο απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας (αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, αλιέων, τουριστικών επαγγελμάτων), με την έναρξη λειτουργίας του ανοιχτού ορύγματος και του εργοστασίου εμπλουτισμού, έχει το απύθμενο θράσος να χρηματοδοτεί την ΠΕΝΑ», αναφέρει στη σελίδα της στο Facebook η ομάδα Propontida NoGold.

Αντιδράσεις και από αγρότες
Τη δυσαρέσκεια τους για το Συνέδριο και για την ηγεσία της ΠΕΝΑ εξέφρασαν και ομάδες νέων αγροτών. Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής, Παύλος Γιαλαγκολίδης, αναφερόμενος στο προεδρείο της ΠΕΝΑ, έκανε λόγο για ομάδα που δεν έχει τη νόμιμη και νομική υπόσταση να εκπροσωπεί τους νέους αγρότες. Από την πλευρά του ο τεχνικός σύμβουλος της ΕΝΑ Χαλκιδικής, Δημήτρης Μιχαηλίδης κάλεσε το προεδρείο της ΠΕΝΑ να διαβάσει το καταστατικό της Ένωσης και να αλλάξει γραμμή πλεύσης.