powered by Agones.gr - livescore

Σάββατο

Γρηγόρης Τάσιος:Πάνω από 1 εκατ. έχασε ο ξενοδοχειακός κλάδος της Χαλκιδικής από την παρόνομη υπενοικίαση

Εκτιμάται ότι περίπου 50.000 καταλύματα υπενοικιάζονται παράνομα, μια δραστηριότητα που αφήνει ως και 1 εκατ. ευρώ «μαύρο» χρήμα.
Πάνω από 1 εκατ. έσοδα υπολογίζεται ότι έχασε στη φετινή τουριστική σεζόν ο ξενοδοχειακός κλάδος της Χαλκιδικής από την παρόνομη
υπενοικίαση καταλυμάτων, διαμερισμάτων και μεζονετών, κυρίως σε Βαλκάνιους τουρίστες.
Την καταγγελία έκανε στη Voria.gr o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος τόνισε ότι το φαινόμενο έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για τις νόμιμες τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
«Το φαινόμενο το συναντάμε σε όλη τη Χαλκιδική αλλά είναι σε μεγάλη έξαρση στο πρώτο πόδι, σε Κρυοπηγή, Πολύχρονο, Χανιώτη, Πευκοχώρι, όπως και στο Δήμο Προποντίδας, δηλαδή σε Καλλικράτεια και Μουδανιά. Υπολογίζουμε στην Ένωση, ότι με αυτό τον τρόπο εκμεταλλεύονται έως και 50.000 διαμερίσματα, διαμερίσματα που εκμισθώνονται σαν κατοικίες και καταλήγουν, υπενοικιαζόμενα, να είναι τουριστικά καταλύματα», είπε ο κ. Τάσιος.
Το σύστημα έχει στηθεί και εξασφαλίζει αφορολόγητο, μαύρο εισόδημα σε όσους εμπλέκονται σε αυτό, σε Ελλάδα αλλά και εκτός της χώρας μας.
Όπως δήλωσε ο κ. Τάσιος, τα καταλύματα αυτά προωθούνται μέσω ηλεκτρονικών σελίδων, στο internet, στα ελληνικά, αλλά και σε sites που ανεβάζουν στο διαδίκτυο από Σκόπια και Σερβία.
Το «προξενειό» λοιπόν γίνεται διαδικτυακά, πολλοί κλείνουν με τον τρόπο αυτό καταλύματα, αλλά υπάρχουν και κατά τόπον «πωλητές», Σλαβόφωνοι, που περιμένουν τους ξένους να έρθουνε για να «ψωνίσουν» πελάτες.
Το σύστημα κάπως έτσι λειτουργεί και αποδίδει μαύρα εισοδήματα, πλήττοντας τις αδειοδοτημένες τουριστικές επιχειρήσεις, που φορολογούνται και είναι υποχρεωμένες να τηρούν το πλαίσιο λειτουργίας που επιβάλλει ο νόμος, τόσο για την κατάσταση των υποδομών, όσο και για τις προσφερόμενες υπηρεσίες.   
Το δέλεαρ βεβαίως για να τραβήξουν πελάτες οι παράνομοι τουριστικοί επιχειρηματίες, είναι οι χαμηλότερες τιμές από αυτές που χρεώνουν οι νόμιμες επιχειρήσεις. Βγαίνουν στην αγορά υπενοικιάζοντας ένα διαμέρισμα για 30 ευρώ την ημέρα, χτυπάνε τιμές και παίρνουν πελάτες, κυρίως Βαλκάνιους.
Το πρόβλημα ήταν εντοπισμένο από προηγούμενες χρονιές και μάλιστα αποτέλεσε το θέμα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, αλλά όπως είπε στη Voria.gr o Aστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής Αριστοτέλης Μανωλάς, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο θα πρέπει να υπάρχουν καταγγελίες.
Ο κ. Τάσιος συμπλήρωσε ότι το ζήτημα των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων απασχολεί συνολικά τον ξενοδοχειακό κλάδο και την ερχόμενη Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου, θα παρουσιαστούν στην Αθήνα τα συμπεράσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, της πρώτης μελέτης με αυτό το αντικείμενο.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και γίνεται ακόμη εντονότερο σε μία περίοδο δύσκολη και για τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος με τα νέα μέτρα θα επιβαρυνθεί από τις αυξήσεις στο ΦΠΑ.