powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Ελληνικοί λευκόλιθοι Γερακινής Εξορυκτική/ μεταλλουργική δραστηριότητα στην Ελλάδα (ΥΠΕΚΑ 2013-14)

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ AE- Grecian Magnesite SA.  
 Η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτοντας  κοιτάσματα λευκολίθου και εγκαταστάσεις επεξεργασίας κυρίως στην περιοχή Χαλκιδικής, όπου εργάζονται συνολικά 367 εργαζόμενοι , είναι αμιγώς
εξαγωγική (σε ποσοστό πάνω από  90%) και επιτυγχάνει παρά τον σημαντικό διεθνή ανταγωνισμό να διατηρείται ως η μεγαλύτερη εξαγωγική επιχείρηση προϊόντων λευκολίθου εντός της ΕΕ εστιάζοντας παράλληλα σε θέματα ποιότητας και αποκατάστασης περιβάλλοντος.
 Εντός του 2014 πραγματοποίησε  εξαγωγές συνολικά 128, 4 χιλ. τον. (έναντι \142 χιλ. τον. το 2013) μαγνησιακών προϊόντων με συνολική αξία πάνω από 25 εκατ.  €. 
Η αντίστοιχη διάθεση προϊόντων στο εσωτερικό ήταν για το 2014  13,9 χιλ. τον. αξίας 2,6 εκατ. €.
Οι επενδύσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν για το 2014 αε μηχανολογικό εξοπλισμό, μεταλλευτικά έργα, έρευνα κλπ. ήταν 2,3 εκατ. €. 
 Η  Grecian Magnesite SA παράγει και εμπορεύεται μία ευρύτατη γκάμα προϊόντων που απευθύνεται στο σύνολο σχεδόν των χρήσεων του λευκολίθου και της μαγνησίας από τις αγροτικές (λιπάσματα, ζωοτροφές) και τα πυρίμαχα υλικά ως τις οικοδομικές, χημικές, περιβαλλοντικές και ηλεκτρικές εφαρμογές (αντιστάσεις, καλώδια κλπ).  
Σε πολλές ειδικές κλαδικές αγορές, όπως οι αγροτικές, οι οικοδομικές και οι ηλεκτρικές, κατέχει ηγετική θέση στον Ευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο χώρο με σημαντικά μερίδια αγοράς. Ειδικότερα για την καυστική μαγνησία, η εταιρεία είναι πρώτη στον κόσμο αναφορικά με τον όγκο πωλήσεων αλλά και το εύρος των χρήσεων του υλικού. 
Σημαντική ήταν για μια χρονιά ακόμη (2014), παρά την δυσμενή οικονομική  συγκυρία και την σχετική πρώτη τιμώ ναι όγκου πωλήσεων, η διεθνής παρουσία της ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΕ στην παραγωγή λευκόλιθου και καθετοποιημένων προϊόντων (δίπυρης και καυστικής μαγνησίας καθώς και πυρίμαχων μαζών) τα οποία εξήχθησαν
σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.  
Συγκεκριμένα για το 2014 επετεύχθη  παραγωγή πάνω από 270 χιλ. τον. ωμού λευκόλιθου από παραχωρήσεις 20&22  και 21 Χαλκιδικής για το 2014), 26 χιλ. τον. περίπου δίπυρης μαγνησίας (DBM), 61 χιλ. τον.  καυστικής μαγνησίας (CCM) καθώς και 41 χιλ. τον. βασικών μονολιθικών πυριμάχων μαζών. Η συνολική παραγωγική δυναμικότητα για την καυστική και δίπυρη μαγνησία είναι περίπου 200 χιλ. τον. καθώς και 50 χιλ. τον. πυρίμαχων μαζών το χρόνο.  
Δρ. Π. Τζεφέρη, Δ/νση Πολιτικής και Ερευνών ΥΠΑΠΕΝ (τ. ΥΠΕΚΑ):  Η εξορυκτική/μεταλλουργική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Στατιστικά δεδομένα  2013-2014.
Η εταιρεία διατηρεί και δραστηριότητα εκτός Ελλάδος με την συμμετοχή της σε επιχειρηματικά
σχήματα:  Magnesitas Navarras SA στην Ισπανία (μερίδιο 40%), Van Mannekus & Co BV στηνΟλλανδία (μερίδιο 50%) και Akdeniz Mineral Kaynaklari A.S στην Τουρκία (μερίδιο 90%).


Τομέας Λευκολίθου-Μαγνησιακά προϊόντα. Ο μαγνησίτης  (ή όπως συνηθίζεται να λέγεται ο λευκόλιθος) αποτελεί ένα από τα κυριότερα  μεταλλεύματα του Ελλαδικού χώρου.
Εχει υποστεί έντονη ερευνητική και παραγωγική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στις δεκαετίες 70 και 80, ενώ  η καθετοποιημένη εκμετάλλευσή του παρέχει διάφορα εμπορεύσιμα προϊόντα, όπως μαγνησίτη (ως εξορύσσεται), καυστική και δίπυρο μαγνησία καθώς και πυρίμαχες μάζες ή και πυρίμαχα. Όλα τα παραπάνω προϊόντα είναι εξαιρετικής ποιότητας, περιζήτητα στη διεθνή αγορά.  H διεθνής κατανάλωση στηρίζεται στη δίπυρο, γιατί αποτελεί το κύριο συστατικό στα βασικά πυρίμαχα στη μεταλλουργία και την τσιμεντοβιομηχανία. 

Τα σημαντικότερα κοιτάσματα μαγνησίτη βρίσκονται στην Εύβοια και στη Χαλκιδική. Η Μυτιλήνη επίσης παρουσιάζει κοιτασματολογικό ενδιαφέρον για μαγνησίτη, ενώ μικρότερης σημασίας είναι οι περιοχές Ερμιονίδας, Γρεβενών και Κοζάνης, οι οποίες δεν έχουν ερευνηθεί ακόμα. Στον παρακάτω πίνακα δίνονται τα αποθέματα  στις περιοχές Εύβοιας και Χαλκιδικής.
         


Στην υπόλοιπη Ελλάδα (Μυτιλήνη, Νιγρίτα κ.α.) τα αποθέματα υπολογίζονται γύρω στους  500.000 τόνους. 

Στον τοµέα του λευκόλιθου και των µαγνησιακών προϊόντων δραστηριοποιούνται οι
εταιρείες ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ και ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ (πρώην ΒΙΟΜΑΓΝ). 

πηγή www.ypeka.gr