powered by Agones.gr - livescore

Πέμπτη

Ζει και βασιλεύει η εταιρεία «ΕΣΑΝ ΑΕ» στο ΕΣΥ που δημιουργήθηκε επί Βορίδη και θα καταργούσαν ! Ξεκινά αξιολόγηση επτά νοσοκομείων.

Τελικά παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα καταργήσει την ανώνυμη εταιρεία ΕΣΑΝ ΑΕ, που δημιουργήθηκε επί υπουργίας Μάκη Βορίδη για να κοστολογήσει τις ιατρικές πράξεις στα νοσοκομεία και ουσιαστικά να διαχειρίζεται τα οικονομικά τους, η εταιρεία ζει και βασιλεύει… Και όχι μόνο αυτό: ήδη έχει στήσει το πρώτο πιλοτικό σύστημα αξιολόγησης σε επτά
νοσοκομεία!
Ειδικότερα ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαφήμιζε ότι θα καταργήσει την ΕΣΑΝ, με τις αντίστοιχες μάλιστα επίσημες τοποθετήσεις των αρμόδιων υπουργών Κουρουμπλή και Ξανθού, σήμερα αφήνει την εταιρεία να λειτουργεί κανονικά.
Έτσι η ΕΣΑΝ ΑΕ που είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στα δημόσια νοσοκομείακαθότι υπήρχαν φόβοι πως θα συντελέσει στο κλείσιμο κλινικών και μονάδων, όχι μόνο δεν έκλεισε αλλά συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της και μάλιστα ξεκινά ήδη συνεργασία με επτά μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.
Και βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η κυβέρνηση ενώ διαφήμιζε ότι θα καταργήσει την εταιρεία, δίνοντας ελπίδα στους χιλιάδες ανήσυχους εργαζόμενους του ΕΣΥ, τελικώς δεν προέβη μετά από τόσο καιρό σε καμία τέτοια κίνηση.
Πως θα μπορούσε να κάνει αλλιώς αφού η ΕΣΑΝ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και η κατάργησή της θα ήθελε το πράσινο φως της τρόικας.
Με βάση μάλιστα το μνημόνιο, η ΕΣΑΝ μέσα στο 2016 θα πρέπει να έχει στήσει ένα πιλοτικό δίκτυο νοσοκομείων, στα οποία θα ξεκινήσει η λεπτομερής καταγραφή όλων των δεδομένων, ώστε να μπορεί να κριθεί η αποδοτικότητά τους.
Και το ζήτημα είναι ότι το 2017 το δίκτυο αυτό από πιλοτικό θα πρέπει να γίνει…κανονικό και να επεκταθεί σε όλα τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, ώστε να μπορούν να κατανέμονται ανάλογα με την αποδοτικότητα τα κονδύλια της Υγείας αλλά και να γίνουν και οι όποιες αλλαγές απαιτούνται.
Κάτι που σημαίνει ότι το κλείσιμο μονάδων και κλινικών εξακολουθεί να είναι πάντα στην ατζέντα της Υγείας.
Ήδη η ΕΣΑΝ ΑΕ έχει δημιουργήσει ένα πιλοτικό δίκτυο με επτά μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, της Βόρειας και της Νότιας Ελλάδος. Η επιλογή δεν είναι τυχαία καθώς με βάση τα πληροφοριακά συστήματα που διαθέτουν μπορούν να προσφέρουν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα οδηγήσουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για το κόστος των υπηρεσιών που παρέχονται.
Και αφού τα στελέχη της ΕΣΑΝ «τέσταραν» τα νοσοκομεία, απέστειλαν πρόσκληση ενδιαφέροντος στις διοικήσεις τους ώστε να ενταχθούν στο πιλοτικό δίκτυο των νοσοκομείων. Οι διοικητές αποδέχτηκαν την πρόσκληση και ήδη έχει «στηθεί» όλο το απαραίτητο ηλεκτρονικό δίκτυο στο οποίο θα καταγράφονται οι ιατρικές πράξεις που πραγματοποιούνται, ο αριθμός των ασθενών, τα φάρμακα και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, το κόστος από τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ) που χρησιμοποιήθηκαν κ.λ.π.
Τα στελέχη της ΕΣΑΝ θα πρέπει υπό φυσιολογικές συνθήκες να ξεκινήσουν την επίσημη καταγραφή με τα λεπτομερή στοιχεία που θα τους αποστέλλουν οι διοικητές στις αρχές του 2016. Υπολείπεται ωστόσο μια υπουργική απόφαση η οποία θα δώσει το πράσινο φως.
Και το ζήτημα βέβαια είναι πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι ενημερωμένη σχετικά με τις ενέργειες της ΕΣΑΝ, καθώς έχει λάβει τα αντίστοιχα ενημερωτικά σημειώματα. Ανεξάρτητα βέβαια εάν …σφυρίζει αδιάφορα.
Όπως δηλώνει στο HealthReport.gr ο πρόεδρος της ΕΣΑΝ ΑΕ Χρυσόστομος Γούναρης: «Το σύστημα αυτό κοστολογεί με ακρίβεια τις ιατρικές πράξεις. Εμείς θα μετράμε το κόστος και θα βγάζουμε τους συντελεστές βαρύτητας.
Με τον τρόπο αυτό θα στήνεται και το μπάτζετ των νοσοκομείων, θα κατανέμονται τα κονδύλια κλπ αφού θα είναι γνωστό το κόστος της κάθε υπηρεσίες αλλά και ηαπόδοση της κάθε μονάδας υγείας. Με τη μέθοδο αυτή θα έχουμε εξοικονόμηση πόρων, αφού όπου έχει εφαρμοστεί έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την αποδοτικότητα του συστήματος υγείας.
Και αυτό επειδή βγάζει κάποιους συντελεστές βαρύτητας και μετά μπορεί να γίνει μια δίκαιη κατανομή των πόρων. Σήμερα έχουμε πράξεις σημαντικές για παράδειγμα που όμως υποχρηματοδοτούνται και πράξεις λιγότερο σημαντικές που λαμβάνουν περισσότερα κονδύλια από ότι θα έπρεπε».
Τώρα αν το σύστημα αυτό της ΕΣΑΝ ΑΕ οδηγήσει σε λουκέτα σε νοσοκομεία και μονάδες Υγείας, ο πρόεδρος της εταιρείας Χρυσόστομος Γούναρης λέει στοHealthReport.gr«Αυτή είναι μια πολιτική απόφαση αν θα συγχωνεύσεις ή όχι μονάδες Υγείας. Εμείς κάνουμε μία επιστημονική καταμέτρηση και κοστολόγησητων ιατρικών πράξεων. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα αποφασίσει σχετικά».
Να σημειωθεί πως από την πρώτη ημέρα που είχε ανακοινωθεί η ίδρυση της ΕΣΑΝ, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλους τους συνδικαλιστικούς υγειονομικούς κύκλους καθώς οι εργαζόμενοι φοβούνται πως μετά την πλήρη λειτουργία της εταιρείας, θα έρθει το μεγάλο «σάρωμα» του ΕΣΥ…
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου