powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Τέλος Οκτωβρίου η απόφαση του ΣτΕ για τις Σκουριές

‹τι εννοεί ο ποιητής›
Στο τέλος του μήνα θα εκδοθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση για τη λειτουργία ή μη των μεταλλείων Χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Σήμερα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την υπόθεση ενώ τα εμπλεκόμενα μέρη καλούνται μέχρι τις 7 Οκτωβρίου να καταθέσουν τις προτάσεις
τους
Στην Ολομέλεια του ΣτΕ συζητήθηκε σήμερα η προσφυγή της «Ελληνικός Χρυσός» κατά της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία έχει επιβληθεί αναστολή εργασιών σε ορισμένα τμήματα των ορυχείων της Χαλκιδικής ώστε να υλοποιηθεί η πρόβλεψη της σύμβασης που επιβάλλει την επί τόπου ημιβιομηχανική πιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από την εξόρυξη. Εργαζόνενοι  συγκεντρώθηκαν από το πρωί έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρατώντας πανό τα οποία ανέγραφαν: «Βγάλτε έξω τους τρομοκράτες, βάλτε μέσα τους εργάτες».
Το «παρών» στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έδωσαν και μέλη του κινήματος SOS Χαλκιδική, που ταξίδεψαν στην Αθήνα.
www.efsyn.gr



Από alterthess.gr
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η εκδίκαση στο ΣτΕ της κύριας προσφυγής της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ενάντια στην απόφαση Σκουρλέτη για προσωρινή διακοπή εργασιών σε δύο υποέργα στα μεταλλεία Κασσάνδρας μετά από διαπίστωση παραβίασης των όρων που η ίδια εταιρεία έχει υπογράψει.

Εδώ και τρία χρόνια η εταιρεία δεν έχει υλοποίησει τον όρο σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να εφαρμόσει επί τόπου του έργου ημιβιομηχανικές δοκιμές της μεταλλουργικής μεθόδου (flash melting) που η ίδια έχει προκρίνει ως ιδανική. Μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν έχει απαντήσει επί της ουσίας στο μείζον αυτό ζήτημα αντ`αυτού έχει θέσει παράνομα εργαζόμενους της σε διαθεσιμότητα και χωρίς καμία δικαιολογία.

Στην σημερινή δίκη η εταιρεία τόνισε πως πρέπει να ακυρωθεί η πράξη ανάκλησης των τεχνικών αδειών και πως προηγήθηκε απόφαση του ΣτΕ για το ίδιο θέμα, αναφερόμενη στην πράξη επιστροφής του φακέλου των τεχνικών μελετών της εταιρείας από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Π. Λαφαζάνη για συμπλήρωση.

Το Δημόσιο αλλά και η πλευρά των κατοίκων και του Δήμου Αριστοτέλη τόνισε πως  η απόφαση του ΣτΕ την οποία επικαλείται η εταιρεία αναφέρεται σε  διαφορετική απόφαση και πως η πράξη Σκουρλέτη αφορά την ανάκληση εγκρίσεων τεχνικών μελετών που υπογράφηκαν το 2012 από την εταιρεία.

Η εταιρεία δεν απάντησε επί της ουσίας για ακόμη μια φορά στο ερώτημα γιατί δεν έχει υλοποιήσει τον όρο, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να εφαρμόσει επί τόπου δοκιμές ημιβιομηχανικής κλίμακας της μεταλλουργικής μεθόδου flash melting, ισχυρίστηκε όμως ότι έχουν γίνει πειράματα της μεθόδου στην Φινλανδία.

Στο σημείο αυτό το Δημόσιο τόνισε πως είναι πολύ διαφορετική η πειραματική εφαρμογή της μεθόδου επί τόπου του έργου από μια εφαρμογή σε χώρα του εξωτερικού και πως στον όρο που έχει υπογραφεί από την εταιρεία ορίζεται ξεκάθαρα ότι για να συνεχιστούν οι μεταλλευτικές εργασίες πρέπει να έχει προηγηθεί η επιτόπια δοκιμή. Επιπλέον είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο περιβάλλον και στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων από μια επιτόπια δοκιμή  δεδομένης της ύπαρξης αρσενικού στα πετρώματα της Ολυμπιάδας.

Να σημειωθεί ότι στο ΣτΕ κατατέθηκαν  τα πορίσματα της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος σχετικά με αυτοψίες της υπηρεσίας στην περιοχή για  παραβίαση περιβαλλοντικών όρων που έχουν να κάνουν με την διαχείριση υγρών αποβλήτων αλλα και άλλων ζητημάτων.

Είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα αυτό μεταφέρεται από το Ε` τμήμα του ΣτΕ στην Ολομέλεια ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δικηγόρου των κατοίκων Γ. Μπάλλια η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί περίπου σε δύο μήνες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διοίκηση του Υπουργείου ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη και για πρώτη φορά είχε πλήρη φάκελο της υπόθεσης. 

Έξω από το ΣτΕ και κατά την διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης  είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός που μετά το πέρας της δίκης γιούχαραν μέλη του κινήματος ενάντια στο χρυσό που παραβρέθηκαν στην δίκη. 

Με αφορμή την κρίσιμη αυτή εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής της Ελληνικός Χρυσός , το κίνημα της Χαλκιδικής ενάντια στις εξορύξεις χρυσού βρέθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα για μια σειρά δράσεων αλληλεγγύης και ανάδειξης του θέματος των Σκουριών. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του ταξιδιού, το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιήθηκε ενημερωτική παρέμβαση ενάντια στις εξορύξεις στη Χαλκιδική. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ενημερωτικές παρεμβάσεις, συζητήσεις, μουσική και προβολή του ντοκιμαντέρ του Avi Lewis “This changes everything” που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Naomi Klein. Νωρίτερα το μεσημέρι, το κίνημα βρέθηκε στο Ελληνικό για να στηρίξει ηθικά και υλικά τους πρόσφυγες.