powered by Agones.gr - livescore

Τετάρτη

Π.Ε. Χαλκιδικής: « Εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων κοντά σε κατοικημένες περιοχές»

Οι κατ’ ελάχιστον αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται μεταξύ  ζώνης ψεκασμού γεωργικών φαρμάκων και ειδικών περιοχών
Σας ενημερώνουμε ότι στις 15-7-15 με την αριθ. πρωτ. 6669/79087 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄1582/2015)  τροποποιήθηκε η αριθ. πρωτ. 8197/90920/22-7-2013 (ΦΕΚ Β΄1883) ΚΥΑ, σύμφωνα
με την οποία  θεσπίστηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με στόχο την εφαρμογή της Οδηγίας 2009/128/ΕΚ και την 
προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.
Στο άρθρο 26, παρ.1, καθορίζονται οι κατ’ ελάχιστον αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται μεταξύ  ζώνης ψεκασμού γεωργικών φαρμάκων και ειδικών περιοχών (π.χ. κατοικίες εντός και εκτός σχεδίου  πόλεως, νοσοκομεία, παιδικές χαρές, κατασκηνωτικοί χώροι και άλλες εγκαταστάσεις αναψυχής, 
σχολεία και εκπαιδευτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, δημόσια πάρκα, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις,  κ.α.) όπως φαίνονται στους ακόλουθους πίνακες:

Σύμφωνα με το άρθρο 26 της ανωτέρω ΚΥΑ:
«β) Οι αποστάσεις ψεκασμού στις περιπτώσεις γειτνίασης του ψεκαζόμενου χώρου με κατοικία αναφέρονται στην απόσταση από το πλησιέστερο κτίσμα.
γ) Αν αναφέρονται επιπλέον οδηγίες ασφαλείας στην έγκριση κυκλοφορίας ενός γεωργικού  φαρμάκου, οι οποίες ορίζουν αυστηρότερες της περ. α΄ αποστάσεις ψεκασμού, εφαρμόζονται οι  οδηγίες αυτές. 
δ) Εφόσον αποδεδειγμένα χρησιμοποιούνται ακροφύσια μειωμένης διασποράς (90%) και δεν  ορίζονται αυστηρότερες της περ. α΄ αποστάσεις ψεκασμού στην έγκριση κυκλοφορίας ενός γεωργικού  φαρμάκου, οι αποστάσεις ψεκασμού της περ. α΄ μπορούν να μειώνονται στα είκοσι (20) μέτρα για τα  σκευάσματα που απαιτείται να ψεκάζονται σε μεγαλύτερη απόσταση, εφόσον δεν προβλέπεται  μεγαλύτερη ακτίνα ψεκασμού από τον κατασκευαστή του ακροφυσίου για το χρησιμοποιούμενο  ψεκαστικό μηχάνημα 
ε) Με την επιφύλαξη των οριζόμενων στην ετικέτα κάθε χρησιμοποιούμενου φυτοπροστατευτικού  προϊόντος, οι αποστάσεις των περ. α΄ και δ΄ δεν εφαρμόζονται: 
αα) Στις περιπτώσεις ψεκασμών φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε καλλιέργειες υπό κάλυψη (ιδίως  θερμοκήπια), εφόσον κατά τη διάρκεια της εφαρμογής και μέχρι να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό  τουλάχιστον τα παράθυρα του ψεκαζόμενου χώρου που γειτνιάζουν με τους χώρους προστασίας των  ανωτέρω πινάκων διατηρούνται κλειστά. 
ββ) Στις περιπτώσεις εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων με δολωματικούς ψεκασμούς που  διενεργούνται υπό την επίβλεψη των αρμοδίων αρχών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. 
γγ) Στις περιπτώσεις εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων εκτός ωραρίου λειτουργίας των  εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων των χώρων προστασίας των ανωτέρω πινάκων ή κατά τη διάρκεια  απουσίας των ανθρώπων από τις κατοικίες όσο διαρκεί η εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών  προϊόντων. 
δδ) Στις περιπτώσεις εφαρμογής με ψεκασμό ζιζανιοκτόνων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και στις  περιπτώσεις ψεκασμού λοιπών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, όπου η απόσταση του ακροφυσίου  ψεκασμού από το έδαφος είναι μικρότερη των σαράντα εκατοστόμετρων (40cm). 
εε) Εφόσον προς την πλευρά γειτνίασης με την ειδική περιοχή υπάρχει συμπαγής σειρά μη  ψεκαζόμενης φυτικής βλάστησης (δένδρα ή υψηλοί θάμνοι) ή δίχτυ προστασίας (σκίασης, αντιανεμικά  ή αντιχαλαζικά) που αποτρέπει τη μετακίνηση των σταγονιδίων του ψεκαστικού νέφους.»
Επιπροσθέτως στις περιπτώσεις που επιτρέπεται ο ψεκασμός πρέπει να λαμβάνονται και τα  μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 22 του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. 
Το πλήρες κείμενο της απόφασης είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων στη διαδρομή:
www.minagric.gr -> Αγρότης-> Επιχειρηματίας -> Γεωργία -> Φυτοπροστασία -> Έλεγχοι, Διάθεση, 
Χρήση Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων  Εθνικό Σχέδιο Δράσης  Εθνικό Σχέδιο Δράσης για 
την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων  ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΜΕ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΕΣ ΤΙΣ 
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. 
Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρο 45 του ν.4036/2012(ΦΕΚ Α΄8), για όποιον δεν 
εφαρμόζει τα ανωτέρω προβλέπεται επιβολή προστίμου από τριακόσια (300) έως πέντε χιλιάδες 
ευρώ (5.000 €).

 Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
 ΤΕΡΤΙΒΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 

Συν.: Τα άρθρα 22 και 26 της αριθ. πρωτ. 8197/90920/22-7-2013 (ΦΕΚ Β΄1883) κοινής Υπουργικής 
Απόφασης και έντυπο ενημέρωσης ψεκασμών με γεωργικά φάρμακα.

www.pkm.gov (.pdf)