powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΟ «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ»: Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΙΘΩΝΙΑΣ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ.

@sn Γι'αυτήν την καταγγελία ο Δήμαρχος Σιθωνίας  αν ισχύει, έχει την ηθική υποχρέωση ( από νομικής πλευράς δεν έχει σχέση ) να τοποθετηθεί Βέβαια άλλη απόφαση πήρε το  Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου (7-9-15 εδώ) . Εδώ βέβαια  έπρεπε η εφημερίδα 'Κόντρα'να αναφέρει και την παραπάνω απόφαση του Δ.Σ.
Η 'Κόντρα' κατηγορεί και την εφημερίδα των συντακτών ότι έκλεψε το περιεχόμενο της δημοσίευσης με
τίτλο «ΣΥΠΟΘΑλπει το σκάνδαλο του “Πόρτο Καρράς’’» εδώ.
Γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη νέα λαμογιά, με την οποία ο καπιταλιστής ιδιοκτήτης του «Πόρτο Καρράς» Κ. Στέγγος επιχειρεί να νομιμοποιήσει την τσιμεντοποίηση του δάσους στο Νέο Μαρμαρά στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, προκειμένου να χτίσει έναν ολόκληρο οικισμό με 586 πολυτελείς βίλες (με πισίνες κτλ.). 
Η αποκάλυψη αυτή, την οποία ξεκίνησε η «Κόντρα» από τις 16 Αυγούστου (μέσα στο κατακαλόκαιρο), πήρε πλέον μεγάλη δημοσιότητα, οι αναφορές μας έφεραν ενέργειες από υπηρεσίες (κίνηση ποινικής διαδικασίας με προκαταρκτική εξέταση την οποία ζήτησε η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης και παρέμβαση του δασαρχείου που ζητά να ακυρωθεί η απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ που αποπειράται να νομιμοποιήσει την παράνομη και ανακληθείσα άδεια του Στέγγου) και η ναυαρχίδα του ομίλου Στέγγου «Τεχνική Ολυμπιακή ΑΕ» αναγκάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα ανακοίνωση της θυγατρικής της «Πόρτο Καρράς ΑΕ».


Πανικόβλητη άμυνα

Τι υποστηρίζει η ανακοίνωση (εδώ); Αναμασά τα ίδια που εδώ και χρόνια υποστηρίζει η πλευρά Στέγγου. Οτι δεν είναι δάσος, ότι όλα τα κάνει νόμιμα κτλ. κτλ. και ότι «μοναδικός εχθρός της επένδυσης είναι τα ψέματα, που δυστυχώς φιλοξενούνται σε μερικά δημοσιεύματα» (φωτογραφίζονται τα δικά μας δημοσιεύματα).

Δυστυχώς γι’ αυτούς, η άμυνα των μανατζαραίων, των νομικών συμβούλων και των προπαγανδιστών του ομίλου Στέγγου είναι πανικόβλητη. Τη δική μας επιχειρηματολογία την έχουμε αναπτύξει πολλές φορές (χρόνια «κυνηγάμε» αυτό το σκάνδαλο, όπως γνωρίζουν οι τακτικοί αναγνώστες μας) και δεν έχει νόημα να την επαναλάβουμε για μια φορά ακόμη, στήνοντας τέτοιου τύπου διάλογο με την πλευρά Στέγγου. Δυο απλές ερωτήσεις θα κάνουμε:

1. Αφού είναι όλα νόμιμα, γιατί έχει περάσει πάνω από δεκαετία και δεν έχει καταφέρει να χτίσει; Γιατί καταφεύγει μονίμως σε «πλάγια μέσα», όπως ήταν παλαιότερα η (ν)τροπολογία Πάχτα (τόσους πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ οδήγησε στην εξαφάνιση) και τώρα η απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ;

2. Αφού είναι όλα νόμιμα, γιατί έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν σε βαθμό κακουργήματος ο υπάλληλος της Πολεοδομίας Πολυγύρου, που εξέδωσε τη συγκεκριμένη άδεια και ο τότε διευθύνων σύμβουλος της «Πόρτο Καρράς ΑΕ»; Τι διάολο, και ο εισαγγελέας, και ο ανακριτής και οι εφέτες του συμβουλίου που αποφάσισαν την παραπομπή «δικοί μας» είναι;

Φρέσκο σκάνδαλο

Ομως, η παράνομη απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ Χαλκιδικής, με την οποία νομιμοποιήθηκε η παράνομη άδεια 199/2010, για την έκδοση της οποίας παραπέμπονται να δικαστούν στις 11 Απρίλη του 2016  στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι Ε. Θεοχαρίδης (υπάλληλος Πολεοδομίας) και Β. Βασιλάκης (πρώην διεθύνων σύμβουλος της «Πόρτο Καρράς ΑΕ») δεν είναι η μοναδική. 
Αποκαλύπτουμε σήμερα την έκδοση νέας παράνομης οικοδομικής άδειας από την Πολεοδομία του Δήμου Σιθωνίας.

Στις 25 Ιούνη του 2010, ο υπάλληλος της Πολεοδομίας Πολυγύρου Ε. Θεοχαρίδης εξέδωσε την οικοδομική άδεια 138. Μ’ αυτή αναθεωρούνταν η οικοδομική άδεια 257/22.6.2007. Εναντίον της τελευταίας υποβλήθηκε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης, την οποία το ΣτΕ διαβίβασε στο Διοικητικό Εφετείο Θεσαλονίκης, όπου εκκρεμεί.  Ο Ε. Θεοχαρίδης είναι ο ίδιος υπάλληλος που εξέδωσε την παράνομη άδεια 199/2010 για τις βίλες, για την έκδοση της οποίας είναι κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος.

Στις 13 Οκτώβρη του 2010, η εταιρία του Κ. Στέγγου υπέβαλε αίτηση για την αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας 138.  Τι μεσολάβησε στο σύντομο διάστημα (μικρότερο από τετράμηνο) και η εταιρία ζήτησε την αναθεώρηση της άδειας; Κατά την εκτίμησή μας, μεσολάβησε η έκδοση της παράνομης, οικοδομικής άδειας199/2010 (στις 6 Σεπτέμβρη του 2010), της οποίας η νομιμότητα άρχισε να αμφισβητείται δημόσια από πολύ νωρίς, ενώ υπήρχε και η προσφυγή στο ΣτΕ. Αυτοί ήταν οι λόγοι που ανάγκασαν την «Πόρτο Καρράς ΑΕ» να υποβάλει τόσο σύντομα αίτηση αναθεώρησης. 
Η πρακτική του ιδιοκτήτη και των διευθυντικών στελεχών του ομίλου Στέγγου είναι να χρησιμοποιούν τους πάντες και τα πάντα και να αγνοούν προκλητικά και αυτή ακόμη την αστική νομιμότητα προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς του. Η (ν)τροπολογία Πάχτα είναι ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα, όπως και το γεγονός ότι ο ήδη κατηγορούμενος Β. Βασιλάκης διετέλεσε νομάρχης Χαλκιδικής και από εκεί βρέθηκε διευθύνων σύμβουλος της «Πόρτο Καρράς»!

Η Πολεοδομία Πολυγύρου, για μια σειρά σοβαρούς λόγους, που επί του παρόντος δε θα παρουσιάσουμε, απέρριψε την αίτηση της «Πόρτο Καρράς ΑΕ» για αναθεώρηση της άδειας 138/25-6-2010. Δεν χρειάζεται να παρουσιάσουμε τους λόγους της απόρριψης, γιατί αυτοί έχουν ήδη κριθεί δικαστικά. Η προσφυγή που κατέθεσε η «Πόρτο Καρράς ΑΕ» στις 5 Σεπτέμβρη του 2012 στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης (αριθμός καταχώρησης 414), απορρίφθηκε από το Γ’ Ακυρωτικό με την απόφαση Α5/12-1-2015.
Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα απ’ αυτή την απόφαση:

«Ορθά, συνεπώς, με τις προσβαλλόμενες πράξεις η Διοίκηση δεν προχώρησε στη διαδικασία αναθεώρησης της 138/25.6.2010 οικοδομικής άδειας ικανοποιώντας το με αριθμό πρωτ. 5284/13.10.2010 αίτημα της αιτούσας…
Επειδή, κατ’ ακολουθίαν των ανωτέρω, η υπό κρίση αίτηση πρέπει να απορριφθεί, να διαταχθεί η κατάπτωση του κατατεθέντος παραβόλου και να καταλογιστούν σε βάρος της αιτούσας τα δικαστικά έξοδα».

Τη δικαστική αυτή απόφαση η εταιρία του Κ. Στέγγου την έγραψε εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Η «Πόρτο Καρράς ΑΕ» υπέβαλε στις 26 Ιούνη του 2015 αίτηση στην Πολεοδομία Σιθωνίας (αριθμός πρωτοκόλλου 617) και ζήτησε Εγκριση Δόμησης για το έργο «Τροποποίηση της υπ’ αρ. 138/25-6-2010 οικ. άδειας ξενοδοχείου 5* μικτής μορφής με προσθήκη κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος και εγκαταστάσεων περιβάλλοντος χώρου»! Την αρχιτεκτονική και στατική μελέτη υπογράφει ο πολιτικός μηχανικός Πουλτουχίδης Αλέξανδρος και τις μηχανολογικές μελέτες ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Ζήκος Χρήστος, που έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο με τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας (πιθανότατα πρόκειται για το ίδιο άτομο).

Συνοψίζουμε: η «Πόρτο Καρράς ΑΕ» ζήτησε από την Πολεοδομία Σιθωνίας να της εγκρίνει την αναθεώρηση μιας άδειας, την οποία αρνήθηκε να αναθεωρήσει η Πολεοδομία Πολυγύρου, ενέργεια την οποία έκρινε ως ορθή το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης! Για τον όμιλο Στέγγου οι δικαστικές αποφάσεις δεν έχουν καμιά ισχύ. Οταν χάνει δικαστικά, αρχίζει να περιφέρεται από υπηρεσία σε υπηρεσία, για να πετύχει με παράνομα μέσα το σκοπό του.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται με ελάχιστες διαφοροποιήσεις όπως με την άδεια 199/2010 για τις 586 βίλες. Η παράνομη άδεια ανακλήθηκε από την Πολεοδομία Πολυγύρου, ο αρμόδιος υπάλληλος και ο τότε διευθύνων σύμβουλος της «Πόρτο Καρράς ΑΕ» παραπέμπονται να δικαστούν για κακούργημα, αλλά η εταιρία καταφέρνει να νομιμοποιήσει την άδεια μέσω του ΣΥΠΟΘΑ Χαλκιδικής!

Στις 13 Ιούλη του 2015, ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας Σιθωνίας Αρ. Παπαζαχαρίας εξέδωσε την Εγκριση Δόμησης με αριθμό 56 (ισχύει μέχρι 12 Ιούλη του 2016 ), γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια την απόφαση Α5/12-1-2015 του Γ’ Ακυρωτικού του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης!

Στις  12 Αυγούστου του 2015, η εταιρία υπέβαλε αίτηση για Αδεια Δόμησης (αριθμός πρωτοκόλλου 1045).  Στις 17 Αυγούστου, ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας Σιθωνίας Αρ. Παπαζαχαρίας ενέκρινε και την Αδεια Δόμησης, με αριθμό 59 (ισχύει μέχρι τις 16 Αυγούστου του 2021).

Οι ευθύνες του προϊσταμένου της Πολεοδομίας Σιθωνίας Αρ. Παπαζαχαρία είναι σοβαρότατες και άπτονται του Ποινικού και Διοικητικού Δικαίου.

Νομικά, ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας δεν έχει υποχρέωση να ενημερώνει τον πολιτικό του προϊστάμενο. Θεωρητικά μιλώντας, ο Αρ. Παπαζαχαρίας δεν ήταν υποχρεωμένος να ενημερώσει τον δήμαρχο Ι. Τζίτζο για την άδεια της «Πόρτο Καρράς ΑΕ», πριν την εκδώσει. Ο ίδιος γνωρίζει τι έγινε και τι μεσολάβησε πριν βάλει την υπογραφή του και όταν κληθεί να δώσει εξηγήσεις, είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Από κύκλους που γνωρίζουν περισσότερα πράγματα από εμάς λέγεται ότι ο Παπαζαχαρίας ενημερώνει για τα πάντα τον δήμαρχο Ι. Τζίτζο. Δεν το διασταυρώσαμε και γι’ αυτό δεν το υιοθετούμε. Ομως, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον δήμαρχο το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης μας δήλωσε ότι γνωρίζει για την άδεια της «Πόρτο Καρράς ΑΕ» και ότι αυτή είναι νόμιμη.

Τώρα που ο δήμαρχος θα λάβει γνώση όλων των στοιχείων που παρουσιάζουμε, είναι υποχρεωμένος να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, κινώντας άμεσα τις διαδικασίες ανάκλησης της Εγκρισης Δόμησης με αριθμό 56 και της Αδειας Δόμησης με αριθμό 59. Και βέβαια, ως πολιτικός προϊστάμενος είναι υποχρεωμένος να κινήσει τις διαδικασίες  για την πειθαρχική δίωξη του προϊσταμένου της Πολεοδομίας και να στείλει την υπόθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής.

Επιχείρηση… γοητείας μετά γεύματος

«Λαμβάνοντας υπόψη, ότι αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης η οικοδομική άδεια που αφορά στην κατασκευή κατοικιών στο συγκρότημα ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ, με την λαθεμένη, από μερικούς, εντύπωση ότι οι κατοικίες αυτές θα ανεγερθούν σε δασική περιοχή του συγκροτήματος, σας καλούμε, προς αποκατάσταση της αλήθειας και τη διαπίστωση της πραγματικότητας προσωπικά από εσάς κ. Δήμαρχε και από τα αξιότιμα μέλη του Δημοτικού σας Συμβουλίου (και όποιους άλλους εσείς θεωρείτε ότι θα πρέπει να έλθουν), να επισκεφτείτε τις περιοχές εντός του συγκροτήματος, όπου θα αναπτυχθούν οι προαναφερθείσες πολυτελείς κατοικίες (με πισίνες κλπ) (…) προκειμένου να διαπιστώσετε “ιδίοις όμμασι’’ ότι οι περιοχές αυτές ουδεμία σχέση έχουν με δασικές εκτάσεις κλπ. (…)

Εν αναμονή αποδοχής της πρόσκλησής μας, είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση απαιτηθεί και θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι θα διατεθούν δικά μας μεταφορικά μέσα για την επί τόπου μεταφορά σας στο συγκρότημα και στις θέσεις των αναπτυξιακών έργων και εν συνεχεία ανάλογα με το χρόνο σας θα παρατεθεί γεύμα εργασίας και ενημέρωσή σας σε συνεδριακή αίθουσα με παρουσίαση με slides του master plan και κατόπιν επίστροφή σας στο Δημαρχιακό κτίριο στη Νικήτη».


Αυτή η πρόσκληση στάλθηκε στο δήμαρχο, τους αντιδημάρχους, τον πρόεδρο και τα μέλη του δημοτικού συμβούλιου Σιθωνίας, υπογεγραμμένη από το διευθύνοντα σύμβουλο της «Πόρτο Καρράς ΑΕ» Χρήστο Ζήκο. Η πρόσκληση στάλθηκε τρεις μέρες πριν τις εκλογές! Οπως πληροφορηθήκαμε, δεν υπήρξε ανταπόκριση και η ξενάγηση μετά γεύματος και… ενημέρωσης δεν πραγματοποιήθηκε. Μπορείτε, όμως, να διαπιστώσετε και απ’ αυτό το «ευτράπελο» γεγονός ποιες μεθόδους μετέρχεται ο όμιλος Στέγγου προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς του. Την αστική νομιμότητα την έχει «γραμμένη» κανονικά.

ΥΓ. Εκεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών θα έπρεπε να ντρέπεστε για το συντάκτη σας Νίκο Φωτόπουλο. Κόπιαρε το ρεπορτάζ της «Κόντρας» και σας το έστειλε σαν δικό του (προσέθεσε και καναδυό πινελιές, τάχαμου για ξεκάρφωμα). Το δημοσιεύσατε τη Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη, υπό τον (ευστοχότατο πρέπει να παραδεχτούμε) τίτλο «ΣΥΠΟΘΑλπει το σκάνδαλο του “Πόρτο Καρράς’’».

Πώς κινήθηκε η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, ρε Φωτόπουλε; Μύρισε τα νύχια της ή κοίταξε το φλυτζάνι και είδε ότι υπάρχει η σκανδαλώδης απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ; Εμείς στείλαμε αναφορά, την ενημερώσαμε και ζητήσαμε την παρέμβασή της. Τα είχαμε γράψει όλ’ αυτά, τα ήξερες, αλλά τα «έπνιξες» για να παρουσιάσεις το κλεμμένο ρεπορτάζ σα δικό σου.

Μάλλον είναι χαμένος κόπος να ζητήσουμε ντροπή από δημοσιογράφο που κλέβει τη δουλειά συναδέλφων του, χωρίς ν’ αναφέρει την πηγή. Επειδή, όμως, στην ΕφΣυν υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι με φιλότιμο, περιμένουμε επανόρθωση από την εφημερίδα. Αλλιώς θα περάσει στην ίδια συνομοταξία με τον εν Θεσσαλονίκη ανταποκριτή της.

Γεράσιμος Λιόντος