powered by Agones.gr - livescore

Παρασκευή

Προς μαζικές αγωγές οι υπό απόλυση διοικητές των νοσοκομείων! Η τροπολογία που άναψε φωτιές

Νέες περιπέτειες αναμένεται να έχει η κυβέρνηση με τους γαλάζιους διοικητές των νοσοκομείων.
Η τροπολογία που έφερε στη Βουλή το υπουργείο Υγείας και με την οποία μπορούν τα νοσοκομεία να λειτουργούν ακόμη και χωρίς
διοικητή, προκαλεί ήδη αντιδράσεις στους κύκλους των διοικητών.
Ειδικότερα σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, στην περίπτωση που ένα νοσοκομείο είναι ακέφαλο, τη θέση του διοικητή μπορεί να λάβει ο Διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών μέχρι να διορισθεί νέα διοίκηση.

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δώσει εδώ και λίγες εβδομάδες εντολή στις υγειονομικές περιφέρειες να αξιολογήσουν τους διοικητές των νοσοκομείων.

Ωστόσο η διαδικασία γίνεται χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση για τα κριτήρια αξιολόγησης, γεγονός στο οποίο φαίνεται πως θα «πατήσουν» οι γαλάζιοι διοικητές σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, για να στραφούν εναντίον των Υγειονομικών Περιφερειών με αγωγές και μηνύσεις.

Μάλιστα η επιχειρηματολογία τους- όπως λένε πηγές του HealthReport.gr– θα εστιάζεται στο ότι τα κριτήρια δεν είναι όμοια από Περιφέρεια σε Περιφέρεια κάτι που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό αλλά και αδιαφάνεια στις διαδικασίες απομάκρυνσής τους.

Οι διοικητές των νοσοκομείων θεωρούν πως η νέα τροπολογία της κυβέρνησης έρχεται προκειμένου να απομακρυνθούν με διαδικασίες εξπρές και χωρίς αποζημίωση, κάτι που άλλωστε είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητα εάν οι τροϊκανοί μπλόκαραν τους διορισμούς νέων διοικητών υποστηρίζοντας ότι δεν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες και συνεχίζει να διατηρείται η κομματικοποιημένη μέθοδος στη δημόσια διοίκηση.

Το ζήτημα πάντως είναι πως τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί τα νοσοκομεία που είναι ακέφαλα καθώς και απομακρύνονται διοικητές και παραιτούνται ορισμένοι άλλοι.

Το επόμενο διάστημα ωστόσο αναμένεται να δημοσιευθούν οι νέες διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για να γίνει η αντικατάσταση όλων των διοικητών των νοσοκομείων καθώς όπως έχει ανακοινώσει και το υπουργείο Υγείας, θα υπάρξει προκήρυξη των θέσεων και στη συνέχεια αξιολόγηση των προσώπων από ειδική επιτροπή.

Η όλη διαδικασία βέβαια θα πραγματοποιηθεί υπό το βλέμμα της τρόικας προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διορισμοί χωρίς καμία διαδικασία, κάτι που είχε επιδιώξει ο προηγούμενος υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η νέα ηγεσία πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι οι περισσότεροι διοικητές του ΕΣΥ θα δουν την πόρτα εξόδου, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Οι εξαιρέσεις αυτές σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, θα μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου