powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή

Γρηγόρης Τάσιος,θέλουμε να φτάσουμε στους 1,3 εκατομμύρια Ρώσους στη Χαλκιδική

Τάσιος έκθεση MITT Μόσχας
Υπουργείο Τουρισμού και ΕΟΤ ακόμη σχεδιάζουν τη διαφημιστική καμπάνια στη Ρωσία. Σε επιπλέον 600.000 Ρώσους τουρίστες στοχεύει η Χαλκιδική.
Η κρίση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού και το γεγονός ότι το 2016 είναι για τη χώρα μας «έτος Ρωσίας» (σσ και
αντίστοιχα για τη Ρωσία «έτος Ελλάδας») αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρίες για την προσέλκυση των «χαμένων» τα τελευταία δύο χρόνια Ρώσων τουριστών.
Ευκαιρίες που ωστόσο μένουν μέχρι στιγμής ανεκμετάλλευτες, καθώς το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ ακόμη σχεδιάζουν την τουριστική καμπάνια για τη νέα σεζόν, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει προβεί σε κινήσεις για την απλούστευση της έκδοσης βίζας από τα ελληνικά προξενεία και τα Visa Centers στη Ρωσία.
Την ίδια ώρα χώρες που δεν αποτελούν παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς για τους Ρώσους, όπως το Ισραήλ και η Ταϋλάνδη, έχουν ξεκινήσει επιθετική διαφημιστική πολιτική, με σποτς στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Ρωσίας, προκειμένου να πάρουν το μερίδιό τους από τους 3,5 και πλέον εκατ. Ρώσους που επισκέφθηκαν φέτος την Τουρκία.
Σύμφωνα με τουριστικές πηγές, η Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη και τους ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία, θα μπορούσε να απορροφήσει ακόμη και 2 εκατ. από τους παραπάνω τουρίστες. Για να γίνει αυτό βέβαια, όπως λένε οι ίδιες πηγές, θα πρέπει να υπάρχει μια δυναμική εθνική στρατηγική και μια ισχυρή συνεργασία του κράτους με τους επαγγελματίες του τουρισμού (ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες) κάτι που ακόμη έχει μείνει «στα χαρτιά».
Βέβαιος ότι η χώρα μας θα αποκομίσει κάποιο – έστω και μικρό – όφελος από την κρίση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις εμφανίζεται ο κ. Βλάντιμιρ Χανουκάεφ, κτηματομεσίτης που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, και στη ρωσική αγορά. «Θα υπάρξει σίγουρα άνοδος των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα το 2016. Το πόση θα είναι αυτή και πόσο μεγάλο θα είναι το όφελος για την οικονομία θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες της κυβέρνησης, που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να κάνει κάτι», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σε 1,3 εκατ. Αφίξεις Ρώσων στοχεύει η Χαλκιδική
Επιπλέον 600.000 Ρώσους τουρίστες ψάχνει για την επόμενη χρονιά η Χαλκιδική, για να «πιάσει» τον στόχο των 1,3 εκατ. αφίξεων και να επιστρέψει στα επίπεδα του 2012, πριν την κρίση στη Ρωσία, με την υποτίμηση του ρουβλιού και τις κυρώσεις από την ΕΕ.
«Φέτος είχαμε στη Χαλκιδική περίπου 700.000 Ρώσους. Για το 2016 θέλουμε να φτάσουμε στους 1,3 εκατομμύρια, και μπορούμε να το πετύχουμε αν εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία», λέει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.
Όπως λέει, «όλο το παιχνίδι είναι η έκδοση βίζας, η οποία πολύ δύσκολα θα περπατήσει όταν αυξηθεί το ενδιαφέρον των Ρώσων». Τόσο οι τουριστικοί φορείς της Χαλκιδικής όσο και άλλων περιοχών έχουν ήδη κάνει παρεμβάσεις στο ΥΠΕΞ, ζητώντας αφενός την απλούστευση της διαδικασίας για την έκδοση βίζας και αφετέρου τις προσλήψεις επιπλέον προσωπικού στα προξενεία και τα Visa Centers.
«Σήμερα για να βγάλει κάποιος Ρώσος βίζα χρειάζεται 4-5 μέρες. Εάν θέλουμε να πιάσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, τότε από κάποια στιγμή και μετά θα πρέπει να εκδίδονται 15.000 βίζες την ημέρα, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατον», τονίζει ο κ. Τάσιος
Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχουν γίνει πολλά στο συγκεκριμένο πεδίο παρά τη σύσταση μιας Task Force στο ΥΠΕΞ, η οποία θα αναλάβει να παρέχει στήριξη στα ελληνικά προξενεία στη Ρωσία, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας για την έκδοση βίζας για τους Ρώσους πολίτες.