powered by Agones.gr - livescore

Δευτέρα

Τα “μαζεύει” ο Μοσκοβισί για τον φόρο σε τσίπουρο και τσικουδιά.

Αφήνει “ανοικτό παράθυρο” στη διαβούλευση για την προστασία της ιδιοκατανάλωσης και των μικρών παραγωγών.
Απαντώντας στον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, αφήνει “ανοιχτό παράθυρο” και περιθώρια διαπραγμάτευσης
στο ζήτημα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά.
Ο κ. Μοσκοβισί δείχνει να αφήνει περιθώρια στο ζήτημα της φορολογίας του τσίπουρου και της τσικουδιάς, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η Επιτροπή διεξάγει επί του παρόντος μελέτη σχετικά με την οδηγία 92/83/ΕΟΚ», ενώ συνεχίζει αναφέροντας πως «η αξιολόγηση θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, τους μειωμένους συντελεστές, καθώς και τις διατάξεις για την ιδιωτική παραγωγή/ιδία κατανάλωση».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξηγεί την διάθεση εκ μέρους της Κομισιόν να υπάρξει διαβούλευση στο ζήτημα του ενιαίου φόρου στα συγκεκριμένα προϊόντα, ενώ τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα συνοψιστούν και θα δημοσιευθούν το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, είχε θέσει την 1η Οκτωβρίου, με ερώτησή του προς την Κομισιόν, το ζήτημα της προστασίας  του τσίπουρου και της τσικουδιάς τα οποία αποτελούν εθνικά προϊόντα Προστατευμένης Προέλευσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτάει την Κομισιόν αν μεταξύ άλλων «σκοπεύει να έρθει σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές για τη θέσπιση ενός νέου καθεστώτος για την επιβολή ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά», καθώς και «αν θα παρέχει στην Ελλάδα αντίστοιχες με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη εξαιρέσεις προστασίας παραδοσιακών εθνικών προϊόντων, όπως το τσίπουρο και η τσικουδιά».

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Θα πρέπει να γίνει εντατική προσπάθεια και να οργανωθούν συμμαχίες με χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα, προκειμένου να επιτευχθεί μία λύση που θα προασπίζει ιδιαίτερα τα δικαιώματα των μικρών  παραγωγών και την ιδιοκατανάλωσης».